Працює місія ВАО АЕС

Міжнародні експерти ВАО АЕС (Всесвітня асоціація операторів атомних електростанцій) протягом двох тижнів проводитимуть  на ХАЕС спостереження за роботою змін блочного щита управління на повномасштабному тренажері навчально-тренувального центру за сценаріями нормальної, нештатної та аварійної ситуацій.

Роботу міжнародної групи очолює радник програми АЕС – МЦ (Московський центр) Україна Максим Дироватий. Його помічниками є старший радник програми партнерської перевірки, представник офісу ВАО АЕС у Гонконзі Тингкуї Ванг, керівник повномасштабного тренажера Запорізької АЕС Михайло Меренков, спостерігач і координатор від Хмельницької АЕС, провідний інструктор навчально-тренувального центру Андрій Сторощук та представник ВАО АЕС-МЦ на Хмельницькій АЕС Дмитро Шубовський.

У ході презентаційної наради, що передувала початку роботи місії, перед  учасниками виступив генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко. Очільник енергетичного підприємства  коротко охарактеризував роботу електростанції за різними напрямками діяльності. Він акцентував увагу на виконанні заходів із продовження терміну експлуатації першого енергоблока, який зараз перебуває у фазі тривалого планово-попереджувального ремонту.

«Днями на нашій електро­станції  завершила роботу комісія Держатомрегулювання України за участю представників низки урядових структур. Її висновки позитивні щодо оцінки виконання заходів із продовження терміну експлуатації першого енерго­блока. Це дає можливість внесення змін до ліцензії на право експлуатації першого енерго­блока у понадпроектний термін», - наголосив Микола Панащенко.

Під час наради представники ВАО АЕС розповіли про плани роботи міжнародних експертів на два тижні.

Протягом перших п’яти робочих днів представники ВАО АЕС та оперативний персонал Хмельницької АЕС взяли участь у тренуваннях на повномасштабному тренажері за першим та другим сценаріями.

- З перевіркою на нашу електростанцію прибули фахівці міжнародного рівня у сфері підготовки оперативного персоналу, - розповів провідний інструктор навчально-тренувального центру Андрій Сторощук. – Основою  їх роботи є спостереження за діяльністю експлуатаційного персоналу в умовах нормальної роботи, а також у ході усунення аварійних режимів. Учасники перевірки ставлять собі за мету визначити напрями для покращення експлуатації електростанції, передати нам передовий світовий досвід. У сприянні роботі міжнародних експертів задіяно персонал навчально-тренувального центру на чолі із заступником головного інженера з підготовки персоналу  Володимиром Ісуповим та головним технологом Русланом Каріковим.

Під час перевірки навчання оперативного персоналу представники міжнародної місії мали можливість познайомитись із історією створення повномасштабного тренажера, тенденціями вдосконалення його роботи. До речі, за словами спеціалістів навчально-тренувального центру, паралельно із масштабною заміною та реконструкцією обладнання на першому енергоблоці ХАЕС в рамках продовження терміну його експлуатації,  модернізації підлягає і повномасштабний тренажер –  аналог блочного щита управлі­ння блока №1. У 1997 році його було введено в експлуатацію за технічної і фінансової допомоги американських партнерів. Представники компанії GSE Performance Solution Inc (США), добре знаної в області тренажеробудування, планують до кінця цього року провести його модерні­зацію.

Олександр Шустерук

 Фото автора