Працюємо на випередження

На початку тижня ремонтні роботи на енергоблоці №1 перейшли у завершальну фазу, відремонтований ротор поставлено у розточку статора. Триває під­готовка до встановлення підшипників, а після них і збудників, після чого розпочнеться процес збирання турбогенератора. За словами головного інспектора Василя Лановенка, вже під завісу поточного тижня, оперативний персонал спільно з ремонтним, вийдуть на етап пускових операцій.

Хмельницька АЕС працює в штатному режимі, хоча, як не крути, запроваджені карантинні заходи, накладають свій відбиток на загальний процес. Обмеження, до яких вдалися на підприємстві, покликані зберегти персонал здоровим і забезпечити надійну експлуатацію енергетичного об’єкта. Щоденно збирається штаб, який аналізує ситуацію з дотриманням протиепідемічних заходів, їх результативність. Порушень умов карантину не зафіксовано, персонал з розумінням поставився до вимушених новацій і чітко слідує правилам часу. Тільки в перші дні мали місце черги на прохідній, але все вдалося врегулювати, швидкісне вимірювання кожному працівнику температури та обробка рук дезінфікуючим розчином не стали причиною скупчення людей. Найменші підозри на негаразди зі здоров’ям перевіряються у здоровпункті  ХАЕС, підстав для занепокоєння, на щастя, не було.

Максимум зусиль докладають на ХАЕС­ аби створити комфортні умови оперативному персоналу, переведеному на ізоляцію в ЦДЗ. Разом з тим, на випадок погіршення ситуації в країні з поширенням коронавірусу, та отриманні відповідних розпоряджень, керівництво підприємства розробляє заходи, щодо повної ізоляції критичного мінімуму персоналу, який забезпечуватиме безпечну експлуатацію енергоблоків, безпосередньо на промисловому майданчику. В разі чого, задіюватиметься внутрішній кризовий центр, інші приміщення. Отож, триває робота над врахуванням най­дріб­ніших деталей.

Ще більш серйозними стають підходи до питань охорони праці, забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту. Йдеться не тільки про 100% кількість необхідного спецодягу, взуття, ру­ка­вичок, окулярів тощо, а й  їх бездо­ганну якість. Від цього, як стверджує Василь Лановенко, не можна відступити ні на крок. Запровадження єдиної інформаційної бази, яка зараз проходить дослідну експлуатацію, на його переконання також сприятиме пози­тив­ному вирішенню закупівлі високоякісних ЗІЗ.

Не припинятиметься на час карантину проведення Днів охо­рони праці, під час яких підрозділи перевірятимуть комісії очолювані керівниками найвищої ланки. І це не суперечитиме існуючим обмеженням, бо всі вжиті заходи, викликані епідемією, витримуються, скупчення людей не допускається. Ось і щопонеділкові наради з питань охорони праці в розширеному форматі переведені в селекторний режим.

У березні Енергоатом організував відеоконференцію з однією з китайських АЕС, що знаходиться за 900 кілометрів від епіцентру епідемії коронавірусу. Заходи, до яких вдалися там, абсолютно ідентичні нашим. Спрацювавши на випередження, вони вберегли свій персонал від страшної недуги. Серед найбільш загрозливих джерел поширення інфекції китайці називали з-поміж інших приміщень, як наприклад, конференц-зали, ліфти. На ХАЕС ліфти зараз відключили, наради перевели в аудіорежим, що також є кроком на випередження. Отож, з розумінням поставимося до ситуації, і разом здолаємо підступну біду.

Ольга Сокол