Правильне планування – основа основ

Виробниче кредо начальника планово-економічного управління ХАЕС Юрія Типусяка, який пропрацював на цій посаді якраз два роки, формувалося ще в студентські роки. Він дотепер пам’ятає слова одного з викладачів університету «Львів­ська політехніка» про те, що грамотне планування – це вже 50% виконаної роботи. Отож, не втомлюється сьогодні повторювати: «Правильне планування – запорука успішної роботи». Цим принципом керується сам у повсякденній роботі, на такий підхід до виконання своїх службових обов’язків націлює колег ПЕУ. Адже в умовах обмеженого фінансування та недостатності тарифу перед Хмельницькою АЕС як ніколи гостро стоїть питання більш прискіпливого планування виконання тих інвестиційних проектів і виробничих завдань, потреба в яких є найбільш нагальною в межах доведеного фінансування.

- Проблема "дефіциту" є актуальною як для керівництва ХАЕС і "НАЕК "Енергоатом", зокрема, так і для трудового колективу компанії в цілому, - стверджує наш співрозмовник. – Це питання стало предметом розгляду на звітній конференції трудового колективу Енергоатома, у постанові якої одним із пунктів зазначено: «Вважати першочерговими завданнями для роботодавця та профспілкового комі­тету ППО ДП «НАЕК «Енергоатом» захист тарифу на електроенергію на рівні, достатньому для виконання виробничої програми та Колективного договору компанії у 2018 році». На  балансовій комісії, яка нещодавно закінчилася, президент компанії Юрій Недашковський так само наголосив, що 2018 рік буде непростим через недостатність фінансування та недостатність тарифу. Вся надія на відкриті слухання щодо затвердження тарифу на електроенергію для Енергоатома в 2018 році. При поточному тарифі 54.03 коп/кВт*год на затвердження НКРЕКП пропонується 69,78 коп./кВт, на теплоенергію – 112,67 грн./Гкал. Яким буде рішення комісії, наразі стверджувати важко.

- А як щодо заборгованості Енергоринку за відпущену атомними електростанціями електроенергію?

- Станом на кінець березня вона складає 12.3 мільярда гривень, звісно, що в цю суму також входить несплата за нашу товарну продукцію, яка сформувалася в попередні роки. Така ситуація призводить до невчасних розрахунків з нашими постачальниками робіт і послуг і робить проблематичними подальші довірливі партнерські стосунки з ними.

- Наскільки готові в компанії до роботи в умовах функціонування ринку електроенергії?

- На базі НАЕК вже затверджено організаційну структуру - ВП «Енергоатом-Трейдинг», який займатиметься реалізацією виробленої електроенергії згідно з вимогами Закону "Про ринок електричної енергії". Швидше за все повноцінно він запрацює у 2019 році.

- На посаді начальника ПЕУ ви два роки, хоча стаж роботи в управлінні маєте достатній. Виходячи з досвіду, назвіть основні якості успішного економіста.

- Вчасне виконання завдань – найголовніша з них. Я завжди кажу, що економісти повинні бути творчими особистостями, знаходити шлях до вирішення будь-якої проблеми, пропонуючи різні варіанти виходу із складної  ситуації. Одним словом, бути економістами, а не стенографістами.

- Наскільки вдається цього досягти?

- Високий рівень професіоналізму персоналу ПЕУ, підтверджений результатами проведеної атестації восени 2017 року. Він забезпечує належне реагування на виклики, які виникають в процесі щоденної роботи: формування щоденних платежів; складання калькуляцій на виготовлення готової продукції підрозділами ВП ХАЕС; підготовка узагальненого кошторису в розрізі статей та елементів витрат; участь у впроваджені закону України "Про ринок електричної енергії"; спільна розробка Лімітів грошових коштів на придбання ТМЦ на 2019 рік; постійна взаємодія з державними аудиторами. Ми так само постійно співпрацюємо з структурними підрозділами станції.

- Вам було в кого вчитися?

- Щасливий тим, що завжди в житті зустрічалися старші колеги, у яких можна було взяти максимум корисної  інформації для виробництва і для себе, ефективно використовуючи її в повсякденній діяльності. У планово-економічному управлінні завжди з повагою згадуємо колег, котрі залишили по собі добру школу. Як тут не сказати добре слово про колишнього начальника управління М.І.Іванова, котрий трохи більше двох років як пенсіонер. Зовсім недавно на заслужений відпочинок вийшла провідний економіст відділу планування виробничої діяльності та витрат В.Я.Брень. До речі, цими днями вона святкує День народження, тож щиро бажаємо Валентині Яківні усіляких гараздів.

- Юрію Івановичу, ми почали розмову про ваше виробниче кредо. А кредо життєве?

- Немає меж для вдосконалення.

- Бажаємо успіху.

Ольга Сокол

Фото Олександра Шустерука