Протягом поточного року з ініціативи «Атомпрофспілки» проведено ряд робочих зустрічей з урядовцями, особисто Юлією Тимошенко, на яких сторони обговорювали актуальні проблеми життєдіяльності галузі, шукаючи шляхи їх вирішення. Наслідком діалогу стало створення робочої групи, яку очолив В.А.Гайдук, для вивчення ситуації. У доповідній записці керівника групи радників прем’єр-міністра України Віталія Гайдука на ім’я голови уряду Юлії Тимошенко, датованій 11 серпня поточного року, йшлося про необхідність негайного вжиття комплексу заходів для вирі­шення проблем в енергетичній галузі, поро­джених світовою фінансовою кризою. Фактично половина викладеного в доповідній записці присвячена НАЕК «Енергоатом». Доручення Прем’єр-міністра профільному міністерству та ряду відомств не забарилися. Ось лише окремі з них, адресовані конкретним посадовцям, зокрема й керівнику «Енергоатому».

«Прошу прискорити розроблення та пого­дження техніко-економічного обґрунтування інвестицій у будівництво енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької АЕС та проведення додаткової незалежної експертизи матеріалів обстеження існуючих будівельних конструкцій цих енергоблоків з метою підтвердження можливості їх використання для реалізації проекту В-392 та експлуатації протягом 60 років.

Прошу розглянути питання щодо можливості корегування, починаючи з вересня 2009 р., статей витрат, що входять до структури   тарифу на відпуск електричної енергії та виробництво теплової енергії атомними електростан­ціями державного підприємства «НАЕК «Енергоатом», з урахуванням таких чинників:

- зміни курсу гривні до долара США протягом поточного року за статтями «закупівля свіжого ядерного палива» та «повернення кредитів ЄБРР та Євроатом»;

- необхідності виконання заходів з підвищення безпеки та продовження терміну експлуатації діючих енергоблоків, будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива Запорізької АЕС;

- виконання заходів з підготовки до будівництва енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької АЕС;

- необхідності приведення середньої заробітної плати персоналу АЕС у 2009 році до рівня другого півріччя 2008 року;

- збільшення сплати до державного бю­джету збору за забруднення навколишнього            природного середовища у зв’язку із введенням збору за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання їх виробниками з урахуванням пункту 4 розділу 8 протоколу                 засідання Кабінету Міністрів № 15 від 5 серпня 2009 р. щодо постанови Кабінету Міністрів «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів від 1 березня 1999 року № 303» та необхідності здійснення додаткових витрат з оплати за землю відповідно до статті 5 Закону України «Про державний бюджет України на 2009 рік».

Людмила Малько, заступник голови профкому ВП ХАЕС