Президент України Володимир Зеленський: «Ми всі зацікавлені у тому, щоб підтримати українську атомну генерацію»

9 вересня в рамках робочої поїздки до Хмельницької області Президент України Володимир Зеленський відвідав Хмельницьку АЕС, де ознайомився з роботою станції, зустрівся з трудовим колективом та провів нараду з керівництвом  ХАЕС та державного підприємства «НАЕК «Енергоатом».В ході візиту т.в.о. президента Енергоатома Петро Котін доповів Володимиру Зеленському про поточний фінан­совий та технічний стан атомної галузі та перспективи її розвитку. Зокрема, йшлося про подальшу диверсифікацію джерел постачання ядерного палива для українських АЕС та плани добудови енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС.

Петро Котін зазначив, що пріоритетом в роботі для «НАЕК «Енергоатом» є безпечне виробництво дешевої та екологічної атомної електроенергії для забезпечення енергонезалежності держави, збереження наукового та кадрового по­тенціалу галузі. Водночас нагальними для державного підприємства залишаються питання створення конкурентних ринкових умов для торгівлі­ електроенергією та погашення попередніх і поточних боргових зобов’язань перед Компанією, сума яких лише цього року сягнула 9 млрд грн. 

Президент України Володимир Зеленський підкре­слив, що атомна енергетика є головною енергогенеруючою галуззю України. «Ми всі зацікавлені у тому, щоб підтримати українську атомну генерацію, яка забезпечує суспільство найдешевшою електроенергією», – наголосив голова держави.Володимир Зеленський висловив впевненість у подальшому розвитку атомної енергетики України.

Президент пообіцяв: найближчими днями буде прове­дено­ нараду за участі очільника Енергоатома Петра Котіна, прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, т.в.о. міністра енергетики Ольги Буславець та фахівців-атомників. «Ми піднімали сьогодні нагальне питання – заборгованості перед Енергоатомом і нам зрозумілі кроки, які потрібно зробити», - наголосив Президент. Він також зазначив, що підтримка атомної енергетики - це визначення напряму розвитку держави в цілому.

«Перед нами постає питання: куди іде країна і як вона буде підтримувати не на словах атомну генерацію, - під­креслив Зеленський. – Ми маємо потужні позиції у цій галузі не просто на території колишнього Радянського Союзу, ми дійсно маємо потужну позицію у світі. Тому будемо говорити про можливість будівництва і запуску третього та четвертого енергоблоків ХАЕС».

Говорячи про перспективи добудови енергоблоків Хмельницької АЕС, він підкреслив: «Зараз на ХАЕС працює 5 тисяч робітників – це важливо. Якщо запустимо третій і четвертий блоки – впродовж будівництва і запуску ще буде в цілому по країні плюс 100 тисяч робочих місць. Мені здається, що це і є завдання, з яким державі треба розібратися», - зауважив Президент. 

За результатами наради на ХАЕС Глава держави поставив завдання розробити Стратегію розвитку атомної енергетики України з конкретними термінами виконання.Також Президент доручить Кабінету Міністрів забезпечити фінансування будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС, вирішити питання заборгованості перед Енергоатомом та вивести Компанію на вищий рівень підпорядкування державного управління.Фото Євгена Цибульського