Приїхали і …перемогли

Нещодавно оприлюднена звістка про успішний дебют членів «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» на Всеукраїнському рівні. Представники нашого підприємства взяли участь у VI Спартакіаді працівників морського транспорту України зі спортивної риболовлі, яка відбулася у гирлі Дніпра на території бази дитячого оздоровчого табору «Фрегат» села Кізомис Білозерського району Херсонської області. Дебют виявився вдалим - нетішинці вибороли перше загальнокомандне місце. Це стало приводом для спілкування з новоспеченими чемпіонами.

Першим, хто з автором цих рядків у есемес-повідомлені поділився радістю від перемоги у спортивній риболовлі був голова «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергій Онищук, який виконував функції капітана команди.

- Сергію, коли отримав твоє повідомлення, як мовиться, зізнаюсь, радів не менше, ніж від перемоги нашої збірної над турками.

- Перемагати завжди приємно, бо ж який сенс брати участь у змаганнях і не бути настроєним на позитивний результат. Коли для нашого Клубу надійшла пропозиція від профспілки торгівельного флоту взяти участь у Спартакіаді, я не вагався. Це був шанс продемонструвати майстерність наших рибалок, які мають гарний досвід у цій дисципліні. До речі, років десять тому мені довелось побувати у дельті Дніпра, де з товаришем  спінінгом ловив щук. Тоді й гадки не мав, що випаде нагода тут одержати командний Кубок чемпіонів.

- З яким настроєм їхали на Херсонщину?

- Члени нашої команди не мали повного уявлення про умови, в яких доведеться рибалити. Достеменно знали тільки, що там не знайдемо подібного до нашої Горині. У гирлі Дніпра велике розгалуження рукавів, глибоких і широких. Серед них – річка Рвач, яка має ширину у кілька сотень метрів. Саме на її березі і проходила Спартакіада. Ми налаштовували себе не на відпочинок, а на змагання зі спортивної риболовлі. Прибувши на базу, зразу взяли участь у тренуваннях. Це важливо, бо дає змогу вивчити обстановку. Члени нашої команди за рахунок закидання фідерних вудок перевірили рельєф дна. Найактивнішим був Володимир Єфремов, якому довірили участь у турнірі з ловлі риби на фідерну вудку. Він також експериментував із приготуванням відповідних харчових принад. На фідерну вудку передбачались змагання уночі та вдень.

Першим видом змагань стала демонстрація вміння ловити рибу на поплавкову вудку з човна. Цим зайнялися представники електроцеху та служби фізичного захисту  Кадим Каржау і Олег Гей.

Про особливості використання поплавкової вудки розповів Кадим Каржау:

- На річці у багатьох місцях спостерігаються великі зарослі очерету. Ми з Олегом вирішили рибалити саме біля них. Вранці переважно ловилась дрібна риба. Але потім після інтенсивного підгодовування почастішав карась. Протягом п’яти годин нам не доводилось нудьгувати. Цікаво, що представники однієї з команд помітили, що у нас спостерігається часте клювання і спробували підійти ближче до місця нашої дислокації. Але це не принесло їм зиску, бо риба часто ігнорувала наживку. Нам вдалося упіймати маже десять кілограмів риби. Як згодом виявилось, наш улов у два рази перевищив «творчий доробок» колег, що спромоглися посісти друге місце.

- Як учасники змагань сприйняли вашу перемогу?

- Спочатку ми ні в кого не викликали особливого інтересу, мовляв, приїхали хлопці з Полісся повчитися майстерності у «морських вовків». Все змінилося після першої нашої перемоги. Ми дали зрозуміти, що ставлення до спортивної риболовлі у нас серйозне.

Другим випробуванням для Кадима Каржау та його напарника Юрія Савченка стала участь у риболовлі на фідерну вудку у нічний час. Це виглядало дещо екстремально, бо сектор був завширшки три метри. У таких випадках потрібна максимальна точність у закиданні  металевої годівнички та наживки, щоб не потрапляти в зону лову інших учасників змагань. Багато мороки завдавала сильна течія, яка постійно зносила рибальську принаду. Але наші рибалки знайшли можливість швидко прилаштуватись до таких умов та відчути радість від упійманих рибин. Але тут, як мовиться, сюрприз не забарився. На гачок Кадима Каржау потрапив кількакілограмовий короп. Боротьба з ним виявилась не простою, і він згодом  накивав хвостом. За підсумками нічної риболовлі наша команда посіла четверте місце. Аналогічний результат продемонстрували й нетішинські спінінгісти Андрій Нікульський та Сергій Христюк, які ловили хижу рибу.

Коли на «денний» фідер вийшли Володимир Єфремов та Каржау молодший, вони вже знали про кількість балів, які були у заліку команди Хмельницької АЕС. Потрібно було показувати тільки хороший результат. Перед початком змагань Володимир Єфремов за власними рецептами приготував корм для принади риби. А потім почалась інтенсивна рибальська робота.

- Я фідерною риболовлею займаюсь вже не один рік, - розповідає Володимир Єфремов, - це цікавий напрямок у рибальстві. Його придумали англійці у п’ятдесятих роках минулого століття. І фідерна вудка стала  популярною у Європі. Зовсім недавно оригінальний метод риболовлі почав запроваджуватись і в Україні. Якщо сказати простіше - це англійська донна вудочка із дуже чутливим кінчиком, на основі рухів якого можна розпізнати клювання риби. Вона складається з безінерційної котушки, на яку намотана певна кількість жилки або шнура, а також годівниці, яка кріпиться до пластикової трубки, петлі з жилки. У перекладі з англійської слово «фідер» означає «годувати». Саме на цьому і базується риболовля англійською донною вудочкою. На змаганнях зі спортивної риболовлі на фідерну вудку, які організовуються у Нетішині під егідою «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС»,  ми використовуємо встановленого зразка годівниці, основна вимогою є наявність на повідку тільки одного гачка. Це вже стало для нас аксіомою. На змаганнях на Херсонщині було дозволено використовувати аж три гачки. Але ми не зрадили класичним принципам і ловили за традицією. За результатами нашого «фідерного дуету», ми вибороли друге місце.

На завершення Спартакіади було організовано змагання з кастингу, де рибалки змагалися на точність та дальність закидання спінінгом спеціальних вантажів – блешень. Честь Хмельницької АЕС вийшли захищати Сергій Онищук та Володимир Єфремов.  На той момент за результатами чотирьох дисциплін наша команда посідала друге місце, програючи одне очко суперникам з Ізмаїла. Та й на п’яти наступала команда Маріуполя.  Виникла дилема – ми або перші, або треті.   Перемога була потрібна як повітря. І як наслідок – особистий рекорд голови «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» - 80 метрів. Колега по команді зайняв третє місце. Такі результати за підсумками кастингу дали можливість нетішинцям додати до командної скарбнички ще шість очок.

Нарешті кульмінація спортивної риболовлі. Три команди вийшли у лідери із незначною різницею балів. До останнього моменту зберігалась інтрига. Зрештою виявився переможець. Всі крапки над «і» розставив голова первинної профспілкової організації Херсонського морського торговельного порту Валерій Тарнавський, вручивши нетішинцям головний Кубок Спартакіади. Це дійство відбувалось під  прапорами України та первинної профспілкової організації ВП «Хмельницька АЕС». Все виглядало зворушливо і патріотично.

Містом енергетиків Нетішином з давніх-давен несе свої води красуня-річка Горинь – у Прип’ять, Дніпро - аж до Чорного моря. Можливо, це стало благодатною моральною підтримкою  наших земляків у відповідальних змаганнях. Принаймні відомо, що колись у нас була пристань, а водоймою курсували баржі із різним крамом. Що не кажіть, а Нетішин має  портові традиції. Та люди тут завжди націлені, щоб зробити життя цікавим на приємні події.

Олександр Шустерук

Фото з архіву «Клубу рибалок-аматорів

ВП ХАЕС»