Приймальні випробування системи аварійного та післяаварійного моніторингу (ПАМС) для енергоблока №2  на майданчику ПрАТ «СНВО «Імпульс»

У рамках реалізації «Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків АЕС України» 24 та 25 жовтня на майданчику ПрАТ «СНВО «Імпульс» (м. Сєвєродонецьк) відбулись приймальні випробування системи аварійного та післяаварійного моніторингу (ПАМС) для енергоблока №2 Хмельницької          АЕС.

У випробуваннях взяли участь представники ХАЕС (м. Нетішин), Харківської філії ДНТЦ ЯРБ, ТОВ «СЕРТЦентр АСУ» (м. Харків) та фахівці ПрАТ «СНВО «Імпульс».

Як зазначив старший науковий співробітник Харківської філії ДНТЦ ЯРБ Іван Червоненко, метою приймальних випробувань було підтвердження відповідності ПАМС вимогам технічного завдання, конструкторської та нормативної документації з ядерної та радіаційної безпеки, оцінка готовності ПАМС до поставки на АЕС, монтажу та проведення пусконалагоджувальних робіт.

«Під час випробувань розглядалися результати попередніх випробувань, проводились експериментальні перевірки вимог до виконання функцій, до технічного контролю та діагностування, а також відповідність технічної документації нормативним документам з ядерно-радіаційної безпеки», – зауважив фахівець.

Випробування пройшли згідно із програмою та методикою, узгодженою Державною інспекцією ядерного регулювання.

За результатами приймальних випробувань комісія констатувала, що представлена на випробування система повністю відповідає встановленим вимогам і готова до постачання на енергоблок №2 Хмельницької АЕС.

Для довідки: ПАМС є інформаційною дво­рів­невою системою нормальної експлуатації, важли­вою для безпеки. Призначена для забезпечення надійного і достовірного контролю технологічних параметрів енергоблока в обсязі, достатньому для управління запроектною аварією, зокрема, «важкою аварією» з втратою працездатності проектних систем контролю параметрів енергоблока­.

Програмно-технічний комплекс та аварійні контрольно-вимірювальні прилади (АКВП), що складають верхній та нижній рівні відповідно, дозволяють отримувати дані щодо температури в герметичній оболонці та басейні витримки, рівня та температури теплоносія у реакторі, тиску над активною зоною та в герметичній оболонці, потужності дози гамма-випромінювання в герметичній оболонці, рівня у приямках герметичної оболонки і басейні витримки.