Молодь схильна до наук

Призерів першого етапу конкурсу рефератів «Ядерна енергія і світ» визначено на Хмельницькій АЕС. До участі у конкурсі були представлені роботи старшокласників міста атомників та молодих науковців території розташування ХАЕС.

Варто зауважити, що значна частина цьогорічних учасників не вперше бере участь в конкурсі, демонструючи з року в рік покращений рівень  підготовки і обізнаності.

Згідно із рішенням компетентного журі, до складу якого увійшли фахівці відділу охорони навколи­шнього середовища, навчально-тренувального центру, молодіжної організації та відділу роботи з громадськістю і ЗМІ Хмельницької АЕС, перше місце  виборола учениця Берездівського НВК Славутсько­го ра­йону Ганна Зінчук, яка дослідила джерела і причини під­вищеної вібрації на турбіні К–1000-60/3000.

Друге місце розділили Аліна Ковальчук із Ленковецької ЗОШ Шепетівського району із роботою «Ресурсне забезпечення розвитку ядерної енергетики у світі і в Україні» та нетішинка Надія Гусарова, яка представила енергетичну символіку на грошах світу.

Про роль атомної енергетики в енергетичному потенціалі України розповів учень Судилківської ЗОШ Шепетівського району Богдан Три­губець, який став третім. Своє дос­лідження щодо екологічного стану водойм м. Нетішина представив Дмитро Руй із міста атомників, який також посів третю сходинку кон­курсу.

За словами члена журі, заступника начальника відділу охорони навколишнього середовища ВП ХАЕС Олександра Голода, досить важко було визначити призерів, тому що відверто слабких робіт не було, і всі учасники були добре підготовлені.

У місті Енергодар також відбувся відбірковий тур конкурсу рефератів. Як повідомляють колеги з інформцентру ЗАЕС, 9 учасників виборювали право поїхати на заключний етап у м.Київ.

Журі, до складу якого увійшли фахівці навчально-тренувального центру, відділу ядерної безпеки, цеху ядерної безпеки, управління роботи з громадськістю та ЗМІ і методист науково-методичного центру міського управління освіти Енергодарської міської ради, визначили трьох переможців.

Кращою одноголосно визнана робота учениці Енергодарського навчально-виховного комплексу №5 Катерини Птухи, яка розкрила тему «Місто як текст: знакові системи Енергодарського простору».

Друге місце присвоєно учениці Енергодарської ЗОШ №7 Валерії Омельченко. Тема її роботи - «Си­сте­ма фізичного захисту ВП «Запо­різь­ка АЕС» і кібербезпека як її складова».

Третє місце журі присвоїло учениці Енергодарської багатопро­фільної гімназії «Гармонія» Аліні Сафіулліній. Її робота – «Вивчення взаємозв'язку між кліматичним режимом в межах зони розташування і роботою ВП ЗАЕС».

Члени журі відзначили, що тематика робіт цього року свідчить про те, що учні цікавляться не тільки різними аспектами експлуатації атомних станцій, але і питаннями фізичного захисту і кібербезпеки, соціальним пакетом працівників АЕС, а також дослідженням фізичного простору м.Енергодар в семіотичному контексті. При оцінюванні робіт враховувалася актуальність представлених тем, знання в галузі атомної енергетики, а також само­стійність, оригінальність мислення та вміння розкрити тему реферату.

За повідомленням офіційного сайту Южно-Українського енергокомплексу - в інформаційному центрі  30 березня 2018 року в рамках інформаційно-просвітницького проекту «Ядерна освіта» також визначені призери відбіркового етапу Всеукраїнського конкурсу рефератів серед молоді «Ядерна енергія і світ». Ними стали Валерія Гаркушенко, Владислав Сирцов, Едуард Каверинський та Владислав Форостяний.

За твердженням організаторів відбіркового етапу – представників управління інформацією та громадськими зв’язками ВП ЮУ АЕС, кожне таке щорічне творче змагання має свої особливості: за характером і кількістю учасників, вибору тем, способами їх викладання тощо. З кожним роком  конкурсантів виділяє більш глибокий підхід до вивчення обраної теми, застосування сучасних методів презентації зібраного матеріалу. Не менш важливо і те, що, вибираючи теми своїх робіт, учасники враховують їх актуаль­ність. У фінальний етап конкурсу рефератів «Ядерна енергія і світ» 2018 року вийшли учениця Южноукраїнської гімназії Валерія Гаркушенко з роботою «Реконструкція системи технічного водопостачання ЮУ АЕС» та учень Южноукра­їнського професійного ліцею Владислав Сирцов з рефератом «На шляху до європейсь­кого ринку електроенергії».

Мають визначитись призери конкурсу і у місті Вараш. Отже, конкуренція за право бути кращим дослі­д­ником у всеукраїнському конкурсі «Ядерна енергетика і ми» обіцяє бути безкомпромісною.

Фото Віктора Гусарова