Про підтримку учасників АТО

У Нетішині 184 учасники АТО, для яких відкрите широке поле пільг – від суттєвого зменшення житлово-комунальних платежів до безкоштовного санаторно-курортного лікування. Останнім часом серед бійців все більше розмов щодо  недостатнього забезпечення їх пільгами, особливо це стосується питання про надання земельних ділянок. Що ж входить в соціальний пакет нетішинських учасників АТО? Які пільги їм надаються в нашому місті і містах регіону?

Щоб розібратись в цих актуальних питаннях, ми провели моніторинг щодо підтримки учасників АТО та членів їх сімей у 2016 році по містах області, зокрема, в Славуті, Шепетівці, Старокостянтинові, Хмель­ницькому і Кам’янці-Поділь­ському.

Як виявилось, у Нетішині най­краща ситуація із забезпеченням прав та соціальних гарантій бійців. За даними управління соціального захисту населення виконавчого комітету Нетішинської міської ради, у 2016 році з місцевого бюджету було виділено 88,2 тис. грн для надання 83-ом учасникам АТО матеріальної допомоги у розмірі 1000 тис. грн. Тоді як у Славуті з 240 чоловік грошова допомога у розмірі 400-500 грн дісталась лише 9-ом,                а також 1000 грн було надано 3-ом пораненим, всього виходить – 15,5 тис. грн. Місцева влада у Старокостянтинові виділила 54 тис. грн для надання матеріальної допомоги для 6-ох поранених у розмірі 5-10 тис. грн, а також 100 тис. грн на лікування (суми різні). У Шепетівці у минулому році 184 особи з 436 отримали по 1000 грн кожний, всього виділено коштів на суму 190 тис. грн. Хмельницький надав допомогу 994 особам з 2212 у розмірі 1000  грн (всього 1098 грн), в тому числі 32 пораненим виділено 144,5 тис. грн, а 238 з 596 учасників АТО в Кам’ян­ці-Подільському отримали по 300-500 грн допомоги (всього – 88,5 тис. грн).

У 2016-му влада Нетішина надала 43 тис. грн для оплати за ко­ристування житлом (квартирної плати) 20-м учасникам АТО, тоді як в Славуті і Старокостянтинові такої пільги немає. У Шепетівці замість 100% звільнення від квартплати, для 18 бійців придбано дров на суму 15,1 тис. грн (по 840 грн кожному), а також виділено 90 тис. грн на опалення приватного будинку, в якому проживає дружина загиблого АТОвця (80 тис. грн на опалення та 10 тис. грн на облаштування димоходу). У Хмельницькому  військо­во­службовці мають право на 50-відсоткові знижки в оплаті житла, у Кам’янці-Подільському ситуація така як і в нашому місті. Окрім того, протягом двох останніх років у місті поліпшили житлові умови для трьох сімей учасників АТО, шляхом надання відокремленого приміщення в гуртожитках. В серпні 2014 року сім’ї загиблого нетішинця, солдата ЗСУ Сергія Карпенка надали відокремлене приміщення (секцію) в гуртожитку. Родина Мельник (вересень 2015 р.) і Лосінець (липень 2016 р.) отримали житло в гуртожитку по проспекту Незалежності,12.

Безкоштовне відвідування колективів закладів культури забезпечується у Нетішині (16 дітей), Старокостянтинові, Хмельницькому та Кам’янці-Подільському, у Славуті і Шепетівці така соціальна пільга, на жаль, не надається. Щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей учасників АТО у закладах освіти, відомо, що ця пільга є у Нетішині (110 дітей), Славуті і Шепетівці, Хмельницькому і Ка­м’янці-Подільському, у соцпакеті старокостянтинівських військовослужбовців такого бонусу немає. Безкоштовне санаторно-курортне лікування у 2016 році отримали 20 учасників АТО в нашому місті, тоді як у Славуті, Шепетівці, Старокостянтинові і Кам’янці-Подільському путівки не закуплялися, а у Хмельницькому 24 бійці з 2212 оздоровились в санаторіях за кошти місцевого бюджету. Медичний огляд учасників АТО у кожному вищезазначеному місті регіону проводиться безкоштовно.

Питання про забезпечення земельними ділянками нетішинських АТОвців та членів їх сімей для індивідуального будівництва вартує особливої уваги. У минулому році було виділено 64 земельні ділянки, з них 58 – під забудову, а 6 – під садівництво. У Славуті 46 бійців отримали ділянки (6-10 соток), у Шепетівці і Старокостянтинові земельні ділянки не надавались, так як розроблявся генплан міст. У Хмельницькому було надано 173 ділянки під забудову, а у Кам’янці-Подільському – 62.

У відсотковому співвідношенні Нетішин займає 1 місце щодо надан­ня земельних ділянок під будівниц­тво і садівництво (35%), Славута – 2 місце (19%), Кам’янець-Подільський – 3 місце (10%),  Хмельницький – 4 місце (8%), Шепетівка і Старокостянтинів у процесі розробки.

Крім того, міська комплексна програма підтримки учасників АТО і членів їх сімей  передбачає допомогу та підтримку громадської організації «Нетішинське міське об’єдна­ння воїнів АТО», забезпечення безкоштовним оздоровленням та відпочинком дітей учасників АТО, у тому числі у пришкільних табора­х. Відтак у минулому році 44 дитини із сімей учасників анти­терористичної операції мали можливість  відпочити в наметовому таборі­ «Форпост» м. Нетішин, оздоровитись в ДОТ «Корчагінець» (Острозький район, Рівненська обл.), ДОТ «Смерічка» (с. Микуличі, Івано-Франківська обл.), а також діти відпочивали у місцевих пришкільних таборах. 

Нетішин – одне з небагатьох міст в регіоні, яке надає повноцінний пакет пільг учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей. Місцева влада разом з управлінням соціального захисту на­се­лен­ня виконавчого комітету Нетішинської міської ради сприяє підтримці та допомозі наших героїв. Наповнення соціального пакету залежить від економічної ситуації в країні: чим вона буде краща, тим більше пропозицій від міста буде надаватись бійцям в соціальному пакеті.

Відділ з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМІ апара­ту виконавчого комітету міської ради