Про реконструкцію та модернізацію сьогодні та завтра

У ході планово-попередженого ремонту на другому енергоблоці працівниками цеху теплової автоматики та вимірювань Хмельницької АЕС, крім заміни гермопроходок, проводиться збір вихідних даних,  що будуть необхідні для розробки проектно-кошторисної документації на основі якої проводитимуться роботи з реконструкції та модернізації у 2018-19 роках.  

- На момент пуску енергоблоків АСУ ТП відповідала всім вимогам норм, правил і стандартам, які діяли на той час, - розповідає заступник начальника цеху теплової автоматики та вимірювань з ремонту Анатолій Дембіцький, - але  вимоги до ядерної енергетики постійно зростають, що потребує розробки нової  нормативної документації та оновлення обладнання (архівування, діагностики та інше). Тому реконструкція та модернізація в цеху теплової автоматики та вимірювань і на ХАЕС в цілому - процес пості­йний. Було реалізовано програму «Модернізація електрообладнання систем управління захистом (СУЗ) і апаратури контролю нейтронного потоку на енергоблоці №1 ХАЕС».  Для її реалі­зації було проведено міжнародний тендер на визначення підприємства, яке забезпечить виробництво та постачання відповідних систем. Переможцем став український консорціум «Радій-Імпульс». Згідно з проектом успішно проведена заміна двох компонентів аварійного захисту, та двох комплектів АКНП (апаратура контролю нейтронного потоку)  – на БЩУ та РЩУ. Ці системи тепер успішно функціонують.

Наші спеціалісти під час проведення ремонт­них кампанії реалізували низку заходів, передбачених «Комплексною (зведеною) програмою підвищення безпеки АЕС України». Було  замінено  приводи СУЗ, термін експлуатації яких закінчився, на приводи СУЗ чеського виробництва з терміном експлуатації 30 років, здійснена модернізація системи внутрішньореакторного контролю шляхом заміни засобів контролю перегрівання теплоносія на виході із тепловиділяючих збірок під верхнім блоком реактора, на корпусі реактора та на «гарячих» нитках петель головного циркуляційного трубопроводу та багато іншого обладнання.

Для покращення технологічних характеристик інформаційних та управляючих систем, локалізуючих систем безпеки,  виконується заміна управляючих гермопроходок українського виробництва. Так, під час цієї ремонтної компанії на другому енергоблоці  розпочато їх заміну на аналоги, які придбані на кредитні кошти ЄБРР. До основних робіт причетні працівники дільниць автоматичних систем регулювання і дистанційного управління,  засобів автоматики зовнішніх об’єктів,   засобів вимірювання температури та спеціальних вимірювань.

14 заходів КзПБ  з реконструкції та модерні­зації в частині АСУ ТП потрібно буде виконати на першому енергоблоці в рамках реалізації програми з продовження терміну експлуатації. Левова частка обладнання буде придбана на кредитні кошти ЄБРР. Основну частину робіт виконуватиме дільниця технологічного захисту та блокувань, якою керує Олександр Кравченко. Працівники дільниці технологічного захисту та блокувань вже мають відповідний досвід у здійснені модернізації управляючих систем безпеки із заміною уніфікованого комплексу технічних засобів, алгоритмів роботи каналів безпеки, тощо.

Олександр Шустерук

На знімку: заступник начальника ЦТАВ з ремонту А.Дембіцький (стоїть) з колегами під час наради щодо реалізації заходів з реконструкції та модернізації