Фотожурналіст з Голландії готує про діяльність паливно-енергетичного комплексу України і нашої станції зокрема спеціальний репортаж

Російсько-український газовий конфлікт, який так-сяк вдалося залагодити на початку минулого року, і досі залишається актуальним в Європі. У країнах, що споживають блакитне паливо з Росії завдяки нашій газотранспортній системі, уважно слідкують за двосторонніми стосунками двох слов’янських країн-сусідів, остерігаючись будь-яких непорозумінь, в результаті чого півконтиненту знову може стражда­ти через нестачу палива. Ось і поза­штатний журналіст газети «NRC», аспірант Королівської академії мистецтв, що в Гаазі, Піп Еркен темою свого дипломного проекту обрав розвиток енергетичного комплексу в Україні, не обмежуючись лише його однією складовою – газовою сферою. Днями молодий голландець відвідав Хмельницьку АЕС. Побувавши на багатьох об’єк­тах та поспілкувавшись з персоналом підприємства, він поділився своїми враженнями з журналістами.

     - Моя подорож розпочалася зі сходу України, тепер ось приїхав на захід. Мав можливість відвідати теплову та гідроелектростанції, останнім пунктом моєї подорожі стала АЕС. На атомній електростанції побував вперше в житті. Хоча її проектування та саме будівництво припадає на 70-80 роки минулого століття, виглядає об’єкт досить сучасним і новим. Вразили масштаби споруди, задоволений від спілкування з експлуатаційниками. Я зазначаю, що це дуже освічені і високопрофесійні люди, мають свої ноу-хау. Великим сюрпризом стало для мене, що енергетики не тільки фахово володіють своїм вузькоспеціалізованим напрямком роботи, а й добре обізнані з роботою всього цього гігантського механізму.

- Чому саме ви обрали Україну, чи побували з цією ж метою в інших країнах?

- Намагаючись зрозуміти суть проблеми, що мала місце минулоріч в газовій сфері, дійшов висновку, що питання потрібно розглядати в комплексі, не виокремлюючи з єдиного енергетичного організму один лише вектор. Для цілісної картини ніби не вистачало одного пазла, цим пазлом була Україна. Інформації з даного питання в зарубіжних ЗМІ мені було недостатньо, отож вирішив подивитися на ситуацію, так би мовити, зсередини.

Вивчав стан енергетики в інших європейських країнах, але не настільки глибоко, як зробив це зараз в Україні, відвідини якої тривають уже місяць. Я побував до цього в Румунії, Болгарії, Угорщині, Молдові. Там я просто цікавився ставленням людей до енергетичних проблем.

- Як збираєтеся використати зібраний матеріал?

- Фоторепортаж, а може серія репортажів, які підготую, повернувшись додому, стануть частиною мого дипломного проекту. Насамперед матеріали знайдуть відображення на виставці в стінах університету, згодом буде видана книжка з фотографіями. Планую опублікувати репортаж у деяких періодичних виданнях, в тому числі – центральній газеті Голландії.

- Чи під час відвідин України цікавилися ви діяльністю українських ЗМІ, вочевидь, як фотожурналісту, ця тема вам близька?

- Так, я мав зустрічі з українськими журна­лістами, мав можливість побувати в одному з ваших інформаційних агентств. Вони були дуже корисними, оскільки місцеві журналісти краще володіють темою, бачать її зсередини. Це допомогло більше дізнатися  про питання, яке взявся вивчати, та про Україну загалом. Я вже втретє у вашій країні, сумарно провів тут близько двох місяців. Тут мені подобається, у вас напрочуд відкриті люди, вони не замкнуті в собі, цікавляться світовими подіями, радо діляться своїми думками. Єдина проблема, яку відчував, - моє незнання ні української, ні російської мови. Але, незважаючи на це, завжди було розуміння, порою воно приходило навіть з допомогою поглядів, жестів. Я завжди згадуватиму про це, повернувшись додому.

Тим не менше, на наше побажання плідного завершення візиту та успішного захисту свого дипломного проекту, Піп Еркен, не вдаючись до послуг перекладача, чітко мовив: «Спасибо».

За перекладача нам була представник молодіжної громадської організації «Екоклуб» з м. Рівне Ольга Лящук. Основна мета діяльності «Екоклубу», як повідала нам Ольга, - захист довкілля шляхом запровадження енергозберігаючих технологій і альтернативних джерел енергії. Саме сюди звернувся за сприянням у відвідинах енер­гетичних об’єктів України голланд­ський журналіст, надіславши рівнянам електронного листа зі своїм проханням. Далі було листування з відділом по роботі з громадськістю і ЗМІ ВП ХАЕС, яке увінчалося продуктивною екскурсією іноземного гостя на нашу електростанцію. «Екоклуб» доволі тісно співпрацює з ДКЯРУ, ця громадська­ організація має серйозні наміри взяти участь у громадських слуханнях з приводу добудови третього і четвертого енергоблоків Хмельни­цької АЕС, залучивши до обговорення авторитетних експертів. Пропа­гуючи запровадження альтернативних джерел енергії, за словами Ольги   Лящук, тут не розглядають питання в контексті відмови від експлуатації в  Україні атомних електростанцій. Просто все має бути збалансовано.

Ольга Сокол

Фото  Віталія  Ляшука