Проблеми сучасної атомної енергетики очима молодих дослідників

В Харківському національному університеті імені Василя Каразіна пройшла XII Міжнародна конференція «Проблеми сучасної ядерної енергетики».

Представник Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» Віктор Воєводін у вступному слові зазначив, що «настав час ділитись досвідом». Що молодь має можливість обговорити проблеми, які стосуються труднощів ядерної галузі України і спробувати знайти шляхи їх усунення.

Ректор Харківського національного університету Віль Бакіров зазначив: «Для України сьогодні атомна енергетика має непересічне значення, адже це більше 50% електропостачання. Проблем в даній сфері – чимало, як технологічних, так і політичних: далеко не всі країни сприймають її позитивно. Все ж, як би там не було, на часі Україна не має змоги цілком відмовитись від користування атомними станціями. Тож, слід їх вдосконалювати, вкладати кошти в їх моде­р­нізацію. Кваліфікованих фахівців зі свого боку – гарантуємо», – наголосив ректор.

До участі у конференції були залучені фахівці та експерти з України, Польщі, Казахстану, Білорусії та інших держав.

Протягом трьох днів молоді спеціалісти підприємств паливно-енергетичного комплек­су­ та наукових центрів, вищих навчальних за­кладів виступали з доповідями у різних секціях. Серед тем були такі, як «Підвищення рівня безпеки­ та ефективності експлуатації АЕС», «Збільшення строку експлуатації енергоблоків» тощо. Третій день був присвячений питанням розвитку ядерно-енергетичного сектору, радіа­ційній та екологічній безпеці, роботі з громад­ськістю. 

У різноголоссі виступів не загубилась і доповідь представниці ХАЕС Юлії Тараторкіної, яка зупинилась на проблематиці здобутків «Інформаційного центру ХАЕС у контексті розвитку stem-освіти регіону».

Зокрема доповідач звернула увагу, що за роки роботи інформаційного центру накопичено значний досвід освітньо-педагогічної діяльності з учнівською та студентською молоддю, громадськими активістами регіону, депутатами та представниками місцевого самоврядування. У ході екскурсій школярі та студенти, інші категорії відвідувачів довідуються про енергетичну галузь України, про захищеність атомних електростанцій та їх вплив на довкілля. Для студентів професійних училищ та вищих навчальних закладів проходить спілкування з фахівцями атомної електростанції в рамках екскурсій та професійних практик.

Участь у конференції дала змогу розширити горизонти бачення проблеми, є етапом професійного зростання.

Власна інформація