Процес призначення субсидій продовжується

Урядом і надалі спрощується та удосконалюється порядок призначення та надання населенню житлових субсидій, який запрацював з 1 травня цього року.

Нагадуємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2015 р. № 475 внесено зміни до форми декларації: людям вже не потрібно вказувати дані про розмір їхніх доходів, а лише вид отримуваного доходу і джерело (установу, підприємство чи організацію), з якого отримані кошти. Управління соціального захисту населення в результаті співпраці з Державною фіскальною службою і Пенсійним фондом може отримувати дані про доходи людини безпосередньо у податківців і Пенсійного фонду.

Відмінено штрафні санкції за допущені громадянами помилки. Зокрема, постанова передбачає, що лише сума субсидії, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого подання громадянином документів з недостовірними відомостями або неповідомлення громадянином про зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (орендарі - про осіб, які фактично проживають), їх соціального статусу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, купівлю товарів або оплату послуг, передбачених підпунктом 5 пункту 5 Положення, шляхом подання відповідних документів, повертається ним за вимогою органу, що призначив субсидію.

Відтепер до сукупного доходу не враховуються сплачені особою аліменти, доходи від розміщення депозитів, грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які беруть безпосередню участь в антитерористичних операціях, допомога громадських та благодійних організацій, допомога на поховання, одно­разова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування­, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності.

Також, за бажанням громадян, субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на основі середньомісячного (за три місяці, що передують місяцю, з якого призначається субсидія) сукупного доходу осіб, після подання довідок про доходи таких осіб за зазначений період за формами, затвердженими Мінсоцполітики.

Крім того, розмір пенсійної виплати враховується за місяць, що передує місяцю, з якого призначається субсидія.

Врегульоване також питання надання субсидій фізичним особам – підприємцям. Для платників єдиного­ податку І групи встановлено мінімальний дохід, що враховується при обчисленні субсидії, у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних. Для ІІ і ІІІ груп мінімальний дохід встановлено в розмірі відповідно двох і трьох прожиткових мінімумів для праце­здатних громадян.

Окрім того, на підставі рішення спеціальної комісії з вирішення спірних питань під час призначення субсидій при управлінні соціального захисту населення субсидія може бути призначена сім’ї, в якій зареєстрований член сім’ї фактично не проживає у житловому приміщенні (будинку), а проживає в іншій адміні­стративно-територіальній одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відря­дженням, відбуванням покарання тощо чи здійснює оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні (будинку), що підтверджується відповідними до­відками. При цьому не враховується наявність засобів обліку води.   

Станом на 1 вересня 2015 року у нашому місті вже оформили субсидії 1455 сімей, ще 81 заява знаходиться в управлінні соціального захисту населення в обробці. Нові заяви від громадян для призначення субсидій продовжують надходити. Так, у травні за призначенням субсидії звернулось 776 осіб, у червні – 145 осіб, у липні – 131 особа, у серпні надійшло 181 звернення. До слова, у квітні цього року субсидії отримувало 309 сімей.

Нараховано субсидій за серпень 2015 року на суму 179,6 тис. грн., тоді як у квітні  сума нарахованої субсидії становила 53,2 тис. грн.

Нагадуємо, що Заява про призначення субсидії подається через Центр надання адміністративних послуг (пр-т Курчатова, 1/1). Рішення про призначення (не призначення) субсидії приймається протягом десяти днів після отримання усіх відомостей, необхідних для обрахунку субсидії. Повідомлення про прийняте рішення видається також через Центр надання адміні­стративних послуг.

Субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням, при цьому розмір субсидії розраховується окремо на опалювальний і неопалювальний періоди. 

У повідомленні про призначення житлової субсидії, що видається заявнику, який звернувся в неопалювальний період, зазначається, що субсидію призначено на 12 місяців, але розмір субсидії розраховано на неопалювальний період. Субсидія на опалювальний період буде розрахована додатково, на початку опалювального періоду після отримання інформації від організації, що надає таку послугу, про розмір платежу за опалення, який діятиме на той час. 

Для тих громадян, які подали заяви для призначення житлової субсидії після травня 2015 року, і в результаті проведених розрахунків субсидія не вийшла, у жовтні 2015 року буде проведено розрахунок субсидії на опалювальний період.

Додаткову інформацію можна отримати в управлінні соціального захисту населення виконавчого комітету нетішинської міської ради (пр-т незалежності 29, каб. № 9 ), за тел. 4-15-04 або на сайті управління soczahist.ml.