У цьому переконаний головний інспектор станції Костянтин Коба, який був нашим співрозмовником. Днями він повернувся з відрядження до Китаю, де брав участь у між­народному  семінарі з питань продовження терміну експлуатації атомних енергоблоків, який проходив під егідою МАГАТЕ. Захід, за його оцінкою, став чудовим майданчиком для обміну досвідом з питань нагляду за виконанням програми з ПТЕ і впровадження нових технологій в ході цього процесу. Була можливість поділитися один з одним хто яким шляхом іде та з якими проблемами стикається, які зміни необхідно вносити в чинні нормативні документи задля досягнення поставлених цілей під час реалізації заходів з продовження терміну експлуатації.

- Представники яких країн були учасниками семінару?

- України, Вірменії, Угорщини, Словенії, Словаччини, Пакистану, Росії, Китаю, Кореї.

- Для всіх них є актуальною тема продовження терміну експлуатації атомних енергоблоків?

- І Словаччина, і Вірменія вже, так би мовити, в процесі, Росія також займається цим питанням. Інші країни невдовзі також повинні визначитися як бути з енергоблоками, які підходять до завершення проектного терміну експлуатації.

- До теми про Китай. Чи розглядається він як можливий учасник реалізації проекту з добудови 3 і 4 енергоблоків?

- На рівні Енергоатома роз­глядаються всі можливі варіанти, вивчаються пропозиції. Тут має бути враховано дуже багато нюан­сів технічного, фінансового характеру. Зрештою, проект повинен стати рентабельним і вигідним обом сторонам. Тобто прийняттю остаточного рішення передує масштабна копітка робота.

Що ж до самого Китаю, то він все більше заявляє про себе на світовому енергетичному ринку, виступаючи на ньому серйозним гравцем. Це очевидні речі.

- Хотілося б почути про висновки комісії, яка розслідувала подію, що склалася в січні на другому енергоблоці і призвела до його вимушеної зупинки.

- Комісія виконала свою роботу, розроблені відповідні заходи щодо недопущення подібних порушень. І служби нагляду, і ті, що забезпечують технічну експлуатацію об’єкта, спрямовують свої зусилля на те, щоб обидва наші енергоблоки працювали надійно, без несподіваних зу­пинок. Впевнений, що по­діб­не в по­дальшому не повториться, потужності працюватимуть без вимушених простоїв, збільшуючи тим самим виробіток електроенер­гії і приносячи користь державі.

Однозначної відповіді, що стало причиною січневої події – завод­ський дефект конкретного обладнання чи порушення, допущені в ході експлуатації, наразі немає. Тривають відповідні експертизи, за результатами яких можна буде назвати остаточну причину.

- Костянтине Миколайовичу, у 2016 році в розмові з нами ви сказали, що набутий за роки роботи досвід і знання, отримані, зокрема під час навчання в складі групи кадрового резерву президента Енергоатома, дозволяють бути ефективним на багатьох посадах. І якщо в компанії запропонують іншу посаду, погодитесь. Хоча, цитую «Ще й тут у мене залишається багато нереалізованих планів. Хотілося б завершити задумане, а там життя покаже».

Чи можете сказати, що це за плани і на якій вони стадії реалізації?

- Минулого року ми здали в експлуатацію кілька баз даних, які дають можливість більш чітко розуміти й аналізувати стан справ за напрямками своєї діяльності, оперативно реагувати на проблемні питання і надавати відповідну інформацію підрозділам. Що дозволяє на ранньому етапі виправляти ситуацію, не допускаючи її можливого негативного розвитку. Це плюс і безпосередній наш внесок у безпечну експлуатацію обладнання Хмельницької АЕС.

Ольга Сокол