Державна інспекція ядерного регулювання України (Держатомрегулювання) повернула НАЕК "Енергоатом" на доопрацювання технічні вимоги до проекту ректора, планованого до установки на третьому і четвертому енергоблоках Хмельницької атомної електростанції (АЕС).
Про це повідомив журналістам перший заступник глави регулятора - Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Михайло Гашев в Києві у вівторок.
"Держатомрегулювання провело експертизу технічних вимог до проекту реакторної установки і повернуло їх на доопрацювання з метою включення додаткових пунктів та обліку аварії на АЕС" Фукусіма-ДАІЧІ "(Японія)", - сказав він.
Як повідомлялося, техніко-економічне обгрунтування (ТЕО) будівництва третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС передбачає установку ректора типу ВВЕР-1000 проекту В-392, розробленого ОКБ "Гідропрес" (РФ).
Основне обладнання проекту В-392 використовувалося при реалізації проектів В-412 та В-428 (індійська АЕС "Куданкулам" і китайська АЕС "Тяньвань"). Крім того, його планувалося використовувати при реалізації проекту В-466Б (болгарська АЕС "Белене").
У вересні 2012 року Верховна Рада прийняла закон про будівництво енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької загальною вартістю 39 млрд 566 294 000 грн.
Україна і Росія 9 червня 2010 підписали міжурядову угоду про співробітництво у спорудженні третього і четвертого енергоблоків ХАЕС. Документ передбачає, що російська сторона забезпечує організацію фінансування в обсязі, необхідному для проектування будівництва і введення в експлуатацію блоків.
Переговори про умови кредитування добудови енергоблоків ХАЕС ведуться до цих пір.
"Енергоатом" є оператором всіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.