Проектнi ресурси залишаються високими

Питання продовження термінів експлуатації першого енергоблока серед найбільш обговорюваних в інформаційному просторі регіону, доволі часто порушується ця тема і в засобах масової інформації всеукраїнського рівня. У різних ракурсах, з різними акцентами й аргументами – абсолютно полярними, часто гнівними й обурливими. Опоненти заперечують доцільність подальшої експлуатації потужностей, які відпрацювали проектні 30 років, обстоюючи думку про обмеженість ресурсу і неможливість  повноцінної безпечної роботи. Про справжній потенціал блока-ветерана та технічні передумови продовження його служби на благо країни ми говорили з заступником головного інженера Хмельницької АЕС з ядерної і радіаційної безпеки К.Р.Щербініним.

- Інженерні основи продовження термінів експлуатації на таких складних інженерних об’єктах, як енерго­блоки АЕС, насправді існують, вони добре вивчені, і тому процес ПТЕ прийнятний у всьому світі, - стверджує співрозмовник.

- У чому ж вони полягають?

- Енергоблоки ВВЕР-1000 в Радянському Союзі проектувалися наприкінці 60-х, початку 70-х років минулого століття. Зрозуміло, що інженери, конструктори не мали фактичних експлуатаційних даних щодо ресурсу обладнання АЕС, тому  закладали дуже великий ступінь консерватизму у всі розрахункові матеріали. І саме цей надлишковий розрахунковий консерватизм притаманний кожному проекту енергоблока, який зараз відпрацював свій проектний термін служби. На час проекту  він зазвичай визначався 30 років.

Якщо брати в сукупності всі реактори ВВЕР конструкції СРСР, загалом на тепер вони відпрацювали майже 1000 реакторо-років. Такий колосальний досвід експлуатації тільки підтвердив, що всі, закладені в проект розрахунки, наприклад, запаси міцності, надійності, запаси навантаження, які накладаються на обладнання, досить великі. І на момент завершення проектного терміну експлуатації енергоблока його ресурсні можливості насправді ще не вичерпуються. Тому ми просто зобов’язані розумно їх використати в подальшій роботі.

Крім того, протягом всього періоду експлуатації ми постійно працюємо над удосконаленням підвищення безпеки. Як і у всьому світі, у нас втілюються масштабні програми підвищення безпеки, модернізаційні програми, які в грошовому вимірі обчислюються мільйонами і мільярдами гривень. Реалізуючи такі заходи, ми пості­йно вдосконалюємо режими екс­плу­атації, які зменшують навантаження на обладнання. Таке бережливе ставлення до обладнання – запорука того, що служитиме воно довше.

Продовження термінів експлуатації - складний і тривалий процес, такі рішення не приймаються спонтанно чи на догоду комусь. Цьому передує велика копітка робота багатьох фахівців, яким належить підготувати пакет документів з обґрунтуванням можливостей обладнання нести відповідні навантаження впродовж наступних 10 років – такий термін передбачений чинною нормативною базою. В процесі підготовки своїх обґрунтувань враховуємо всі фактори, оцінюємо стан всього обладнання, яке впливає на безпечну і надійну роботу енергоблока, виконуємо всі необхідні оцінки, дослідження, розрахункові обґрунтування. Остаточне рішення  за Державною інспекцією з ядерного регулювання України,  регулятор оцінює наданий пакет документів на предмет повноти, достовірності, на основі чого робить висновок про можливість подальшої експлуатації на певний період. Якщо по завершенню терміну понад проектної служби фахівці дійдуть висновку, що запаси ресурсу ще досить високі, повторно проходитимемо процедуру перевірки стану обладнання з відповідними розрахунками і обґрунтуванням аби скористатися можливістю ще раз продовжити роботу енерго­блока. І нехай не складеться у читачів враження ніби вся робота з продовження термінів експлуатації зводиться до, так би мовити, паперових процедур. Колективу атомників належить виконати великий комплекс заходів з ремонту, модернізації і заміни обладнання. Особливо інтенсивними будуть такі роботи під час поточного і наступного довготривалого планово-попереджувального ремонтів.

- У процесі з продовження термінів експлуатації першого енергоблока безпосередню участь беруть підрозділи, які вам підпорядковуються.

-  Великий і надто відповідальний обсяг роботи виконує персонал служби аналізу безпеки, підрозділ опікується виконанням і підготовкою Звіту з переоцінки безпеки енергоблока. Згідно з нормативними документами визначено 14 так званих факторів безпеки, які охоплюють все: проектні основи енергоблока, експлуатаційні процедури, оцінка факторів старіння, адже час також впливає на стан обладнання і матеріалів, багато інших чинників. Обсяг даних надзвичайно великий, аналізуються вони за відповідними затвердженими процедурами. До роботи залучаються також спеціалізовані організації, які працюють в області підтримки атомної енергетики. Можу сказати, що розробка першої редакції Звіту практично завершується, будемо відправляти його на експертизу в ДІЯРУ і чекатимемо на висновки.

Велика програма з продовження термінів експлуатації енергоблока передбачена і для обладнання раді­аційного контролю. Робота з заміни відповідної апаратури вже розпочалася, укладено договір з чеською компанією VF, яка виграла європейський тендер на поставку необхідного нам обладнання. Перші поставки очікуємо вже за кілька місяців і протягом 2018 замінимо практично все обладнання радіаційного контролю на першому енергоблоці на більш сучасне.

Ольга Сокол