Професiйну  майстернiсть демонстрували  iнструктори

Десять років тому у навчально-тренувальному центрі Хмельницької АЕС був започаткований конкурс професійної майстерності серед інструкторського персоналу навчально-тре­нувального центру Хмельницької АЕС. Нещодавно свій професійний та інтелектуальний рівні демонстрували інструктори, які займаються підготовкою ремонтного персоналу підрозділів електростанції.

Конкурс проходив у два етапи: теоретичний і практичний. Рівень знань семи учасників на кожному з них оцінювався окремо.

Оцінка теоретичних знань проводилась за сорокабальною системою. За результатами тестування максимальну суму балів набрав Сергій Осадчий, а троє його колег – по 38 балів. Це Олексій Шевченко, Олександр Шпачук та Сергій Нарожний.

Вирішальним став практичний етап, під час якого конкурсанти презентували навчальний матеріал у ході проведення практичного заняття. Тут кращі результати продемонстрували Сергій Нарожний, Андрій Присяжнюк, Олександр Шпачук та  Олексій Шевченко.

Конкурсна комісія, яку представляли фахівці різних підрозділів електростанції, за результатами теоретичного та практичного етапів винесла остаточний вердикт. Третю позицію «закріплено» за  інструктором Олександром Шпачуком (128 балів). Друге місце дісталось Олексію Шевченку (129 балів). Найбільшу суму балів набрав Сергій Нарожний (131 бал). До речі, це його третя перемога поспіль. Раніше він вже демонстрував високий профе­сій­ний рівень в аналогічному конкурсі серед інструкторів навчально-тренувального центру. Після підбиття підсумків випала нагода поспілкуватись із Сергієм Івановичем.

До Нетішина Сергій Нарожний зі своєю дружиною прибули за так званою комсомольською путівкою перед пуском першого енергоблока. Його інститутські знання у сфері електрозабезпечення стали у пригоді під час пусконалагоджувальних робіт у складі однієї із підрядних організацій. Згодом одержав пропозицію поповнити штат цеху теплової автоматики та вимірювань. Тут Сергій Іванович, як мовиться, доріс до начальника дільниці.

У навчально-тренувальному центрі Хмельницької АЕС  стало традицією залучати до підготовки персоналу підрозділів електростанції спеці­алістів, які мають гарний професійний досвід та добре обізнані  у  теорії технологічних процесів. Не випадково, що саме Сергій Нарожний одержав пропозицію перейти на посаду інструктора. Її обіймає вже 8років.

- Сергію Івановичу, ви спеціалізуєтесь на підготовці ремонтного персоналу. Його значення важко переоцінити.

-У ході експлуатації будь-якого обладнання, систем, немає нічого вічного. Все з часом зношу­ється, виходить з ладу. Без ремонтів неможливо обійтись. Їх успішне проведення стає запорукою забезпечення функціонування визначених техно­логічних процесів. Тобто техніка одержує «друге дихання». Із такими завданнями можуть справитись лише професіонали. Ми готуємо їх у стінах навчально-тренувального центру. Моїм основним завданням є підготовка ремонтного персоналу цеху теплової автоматики та вимірювань. Під час конкурсу професійної майстерності на розсуд суддів я запропонував навчальну програму «Електропривід ТЕ.099.058. Ремонт електричної частини». Хочу зазначити, що електро­приводи є невід’ємною частиною автоматизованої системи управління технологічними процесами атомної станції. Значна частина цих пристроїв використовується в системах безпеки Хмельницької АЕС. До забезпечення їх надійності підхід ретельний, бо помилки персоналу, допущені при проведенні ремонту приводів, як правило, призводять до відмови обладнання і порушення технологічного процесу. Переконаний, що знання, набуті персоналом за анонсованою мною темою, дозволять поліпшити якість ремонту приводів і підвищити показники проведення техні­чного обслуговування і ремонту схем дистанційного управління. Важливими для підготовки ремонтного персоналу є навчальні курси усіх моїх колег, які брали участь у конкурсі професійної майстерності.

- Про роботу інструкторів кажуть, що тут замало суто професійних знань, потрібно постійно проявляти справжній педагогічний хист.

- Цьому сприяють конкурси професійної майстерності. Вони змушують шукати нові підходи для організації навчального процесу. Це творчість, постійний пошук. Кожен інструктор повинен йти в ногу з часом і мислити дещо нестандартно. Тільки так можна постійно підігрі­вати інтерес аудиторії до навчального процесу.

Як на перший погляд, у концепції Сергія Нарожного немає особливих секре­тів. Коли аналізуєш приклади презен­тацій навчальних курсів, мимоволі розумієш, що основним секретом успіху кожного викладача чи інструктора є комунікативний зв’язок із учасниками навчального процесу. Саме це є родзинкою у роботі Сергія Івановича. Принаймні слухачі його курсів кажуть, що заняття не заорганізовані, а цікаві і пізнавальні.

У колективі навчально-тренувального центру можна почути схвальні відгуки про професіоналізм інструктора Сергія Нарожного. За словами заступника головного інженера Хмельницької АЕС з підготовки персоналу Володимира Ісупова та начальника відділу підготовки ремонтного персоналу Віктора Ткача,  плідній роботі Сергія Івановича сприяє його багаторічний практичний досвід. Він добре обізнаний із експлуатацією систем, які задіяні у технологічних процесах, якими опікуються спеці­алісти цеху теплової автоматики та вимірювань. Крім цього, у підготовці навчальних курсів інструктор використовує досвід ремонтів систем та обладнання інших вітчизняних та зарубіжних АЕС, з’ясовує причини виникнення несправностей та навчає їх своєчасному усуненню. Його методика викладання варта для запровадження у інших навчально-тренувальних центрах енергетичної галузі.

За натурою Сергій Нарожний належить до скромних та розсудливих людей. Важливою рисою його характеру є тяжіння до пошуків та аналізу. Можливо, саме такі задатки передалися його сину Сергію, який працює оператором у цеху вентиляції та кондиціювання. Нещодавно він підтвердив право на заміщення посади начальника зміни цеху.

У вільний від роботи час Сергій Іванович любить проводити дозвілля на дачній ділянці. Тут влітку та восени він втішається дарами природи, які виплекані руками його та його дружини. Спокійна обстановка сприяє до нових пошуків у такій його відповідальній роботі.

Олександр Шустерук

На знімках: інструктор з підготовки ремонтного персоналу Сергій Нарожний; вимоглива аудиторія; призери конкурсу Олексій Шевченко та Олександр Шпачук.

Фото автора