ПРОФІЛАКТИКА КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ ТА ХОЛЕРИ

Літо –  період росту кишкових інфекцій, до яких відноситься дизентерія, черевний тиф, гастроентероколіти, харчові токсикоінфекції та холера, яка є карантинною,              особливо-небезпечною кишковою інфек­­цією. Вони мають ряд загальних ознак: всі вони супроводжуються розладом шлунково-кишкового тракту (пронос), частим підвищенням температури тіла. Холера характеризується важким клінічним перебігом, що проявляється проносом, блюванням та гемодинамічними розладами з розвитком  дегідратації (обезводнення орга­нізму), демінералізації (виведення неорганічних солей з організму), ацидозу (підвищення кислотності).

Збудниками кишкових захворювань є мікроби, холери – вібріони, які знаходяться в кишечнику хворої людини або здорового бактеріоносія і виділяються з організму з випорожненнями та можуть потрапити на різні об`єкти та субстрати навколишнього середовища. Механізм передачі збудників гострих кишкових інфекцій та холери є фекально-оральний. До найважливіших факторів передачі збудника належать харчові продукти, вода, забруднені руки, мухи. Особливість холери в тому, що вібріон краще, ніж збудники інших кишкових інфекцій, пристосований до існування у воді. Через те водний шлях є провідним у поширенні холери. Зараження людей холерою може відбуватися внаслідок заковтування забрудненої води при купанні. Поряд з водним шляхом передачі холери, суттєве  значення має харчовий  шлях, особливо при споживанні риби, рибопродуктів.

Інкубаційний період (період від зараження до захворювання) при кишкових інфекціях від 12 годин до 7 діб, при холері - від кількох годин до 2-5 днів.

Виникненню та розповсюдженню гострих кишкових захворювань та холери можна запобігти, якщо дотримуватися правил особистої гігієни:

- старанно мийте руки з милом перед приготуванням їжі, перед їдою і годуванням дитини, після відвідування туалету, після догляду за тваринами;

- не вживайте немитих овочів та фруктів;

- не купуйте на ринках продуктів харчування, які швидко псуються;

- вживайте тільки кип’ячене молоко;

- не вживайте воду із струмків, рік та інших невпорядкованих джерел водопостачання;

- не купайтеся в річках та водоймах, котрі забруднюються стічними водами;

- знищуйте мух та захищайте харчові продукти від них;

Дотримуйтесь елементарних санітарних правил та правил особистої гігієни. Цим ви захистите себе і оточуючих від кишкових захворювань.

Наталія Кравчук, головний державний

 санітарний лікар

ДЗ «Нетішинська СЕС»

 МОЗ України