Пройшли громадські обговорення проекту  «Звіту про екологічну оцінку К(з)ПБ АЕС України за період 2012-2016 років»

На Хмельницькій АЕС 1 червня стартували громадські обговорення проекту «Звіту про екологічну оцінку комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій України за період 2012-2016 років». У обговоренні проекту звіту про екологічну оцінку К(з)ПБ АЕС України взяли участь фахівці Енергоатома, Хмельницької АЕС, Консультанта групи управління проектом­ К(з)ПБ та громадськість міста Нетішина.

З основами проекту Звіту про екологічну оцінку К(з)ПБ АЕС України ознайомив присутніх начальник відділу екології Дирекції НАЕК «Енергоатом» Олександр Немцов, який констатував, що багаторічна експлуатація АЕС продемонструвала надійну і стійку роботу енергоблоків. У той же час, постійне підвищення вимог з безпеки, що висуваються до АЕС з боку світової спільноти, вимагає вжиття заходів з підвищення безпеки.

На сьогодні виконується «Комплексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій» (далі К(з)ПБ), що затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2011 року №1270 і розроблена відповідно до Указу Президента України від 12 травня 2011 року № 585 про введення в дію рішення засідання Ради національної безпеки і оборони України з питань безпеки АЕС України та перспектив розвитку атомної енергетики України в світлі подій на АЕС «Фукусіма-1». Термін завершення реалізації К(з)ПБ - грудень 2020 року.

Витрати на виконання К(з)ПБ здійс­ню­ються за рахунок власних ресурсів Компанії, а також грошей, виділених як кредити Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Євратомом. У 2014 році ратифіковано угоду з Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР) і Європейським співтовариством атомної енергетики (Євратом) про надання кредитних коштів ДП «НАЕК «Енергоатом» для реалізації К(з)ПБ на суму 600 млн євро. Дані кошти передбачено на закупів­лю тільки основного обладнання для реалізації заходів К(з)ПБ та тільки за процедурами європейських партнерів.

Для отримання кредиту під державні гарантії на реалізацію К(з)ПБ був розроблений проект відповідного техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) К(з)ПБ. Складовою частиною ТЕО є екологічна оцінка К(з)ПБ, проект Звіту про екологічну оцінку, підготовлений Енергоатомом відповідно до вимог національного законодавства та Екологічної і соці­альної політики ЄБРР.

Підсумовуючи результати проекту Звіту про екологічну оцінку, Олександр Немцов зауважив, що загалом, реалізація заходів К(з)ПБ - це підвищення рівня безпеки експлуатації енергоблоків і надій­ності їх роботи, зменшення ризиків виникнення аварій під час стихійного лиха або інших екстремальних ситуацій.

Власна інформація

 Фото Віктора Гусарова