Пропагандисти інформаційної діяльності ХАЕС стали чемпіонами

У Рівному на озері Басів Кут відбувся 7-ий чемпіонат Рівненської області «Зима-2019» серед жур­налістів друкованих та електронних ЗМІ з вилову риби «мормишкою» з-під криги, який проводи­ла Рівненська обласна організація Національної спілки журналістів України.

На попередніх змаганнях Хмельниччину представляла команда газети «Перспектива» у складі автора цих рядків та неодноразового призера нетішинських чемпіонатів зі спортивної риболовлі майстра електроцеху Хмельницької АЕС Кадима Каржау. Сім років тому нам навіть вдалося вибороти третє командне місце. В історії проведення попередніх змагань пра­цівнику електроцеху Хмельницької АЕС Юрію Савченку випала честь навіть боротись у складі команди рибалок Рівненської обласної організації Спілки журналістів України. У аналогічних змаганнях раніш­е брав участь і провідний інже­нер цеху налагодження та випробування устаткування Хмель­ницької АЕС Олександр Стефанович. За таку активність вони й заслужили почесний титул – «активісти ЗМІ».

Коли тривала підготовка до 7-го чемпіонату «Зима-2019», його організатори запропонували від засобів масової інформації Хмельницької АЕС представити дві команди. Заявлені кандидатури наших земляків не викликали заперечень у керівництва Рівненської обласної організації Спілки журналістів України.

Минулої суботи до рівненського озера Басів Кут вирушило дві команди – «Газета «Перспектива» у складі автора цих рядків та Кадима Каржау, а також «Прес-служба ХАЕС», яку представляли Юрій Савченко та Олександр Стефа­нович.

Перед початком змагань ми  обговорили тактику ведення риболовлі і зійшлись на думці, що в пору неінтенсивного клювання варто використовувати невеликі за роз­мі­ром «мормишки». Це, як мовиться, теорія. На практиці все відбувалось зовсім інакше…

У 7-ому чемпіонаті Рівненської області з підльодної ловлі на «мормишку» зголосилось взяти участь 8 команд. Більшість учасників вже були знайомі представникам Хмельницької АЕС. Це серйозні суперники, які часто у вільний від організації телепрограм, написання газетних матеріалів та репортажів час присвячують відвідинам навколишніх водойм, і неодмінно із рибальськими атрибутами.

 В урочистій обстановці  дано старт. Суддівська колегія нагадала правила чемпіонату, основна суть яких у тому, що вони наближені до правил проведення змагань із риболовного спорту Міжнародної організації FIPSed. Проходитимуть у два етапи, кожен з яких триватиме дві з половиною години, представники кожної команди  рибалитимуть у різних секторах. Було наголошено стосовно чесності боротьби, яку гарантуватимуть двоє суддів.

За правилами, два представники кожної команди мають змагатись у різних секторах. Там згодом і закипіла робота із свердління лунок. Практика засвідчує,  що більша їх кількість дає більше шансів для пошуку бажаних «трофеїв». Але не все так однозначно – товща криги на озері Басів Кут майже двадцять п’ять сантиметрів. Не варто забувати, що кожна «мормишка» має свої особливості. Треба підібрати таку, на яку краще реагуватиме риба.

Перший десяток хвилин – це суцільні експерименти. Одна лунка, друга, третя…Маленька «мормишка» періодично опускається у водяну товщу, а потім торкається дна, де потрібно влаштувати її інтенсивний «танок». Рибалки щоразу поглядають у бік суперників, чи бува хоч хтось спромігся витягти «водяного аборигена». Але більшість учасників змагань розгублена, мовляв, клювання взагалі відсутнє.

- Ура! Є перша риба! Я перший упіймав! Судді зафіксуйте це!.. - не приховує емоцій член команди «Фотоцентр «Світлина» Володимир Латті.

 Це вселило надію на позитивний розвиток подій. Але… Промайнули перші півгодини змагань, а у більшості рибалок не сталось жодного покльовування. Не покращувала ситуацію і періодична зміна лунок. Ми вже встигли випробувати різні «мормишки», з надією, що на них та мотиля зреагує хижа риба. Але окунь не бажав підходити. Стали застосовувати повільне підні­мання металевої кульки. Кивок вудочки навіть не ворухнувся. У подібній ситуації опинились й інші колеги по змаганню.

А тим часом завершився перший­ тур чемпіонату. Під час пе­рер­ви на обід представники Хмельницької АЕС обмінювались інформацією про його результати. Виявилось, що автор цих рядків та Кадим Кар­жау­ не побачили жодного клювання риби, хоча й перепробували різні методи зимової риболовлі із використанням різних «мормишок». Певний оптимізм був у Юрія Савченка, бо йому все ж таки вдалося впіймати одного окунця. Це хороша заявка на результативність, бо ж за правилами цих змагань не враховується загальна вага улову. Бали нараховуються за специфічною системою оцінки.

Тепер, коли спала напруга рибальського азарту, є можливість спокійно помилуватися краєвидами біля озера Басів Кут. Сама водойма займає територію в межах 98 гектарів, периметр складає майже 9 кілометрів. На цій ділянці влітку можна побачити різну рослинність. Деякі місця прикрашають плакучі верби. Сама територія біля озера стала улюбленим місцем відпочинку багатьох рівнян та гостей. Але найбільше люблять сюди потрапляти рибалки.

Місцеві жителі кажуть, що озеро закріплене за Рівненською обласною організацією УТМР, які займаються організацією любительського та спортивного рибальства. Щороку вони зариблюють водойму молодняком коропа, карася та й борються із проявами браконьєрства.

Стартував другий тур.  Рибалки не жаліють на годування риби в лунках різних видів прикормки. Тут і сухі інгредієнти, і личинки комара – мотилі. Мимоволі  зародилась інтрига, бо дехто все ж таки побачив омріяний улов. Принаймні Кадим Каржау підняв на поверхню два окунці. Це засвідчило, команда «Газета «Перспектива» не пастиме задніх.

А що у наших колег з команди «Прес-служба ХАЕС»?  У Юрія Савченка – шість окунців,  у Олександра Стефановича – два.

Нарешті очікуваний вердикт суддівської колегії. За підсумками 7-го чемпіонату перше командне місце присуджено «Прес-службі ХАЕС». Крім цього, у Юрія Савченка – третій результат і  зафіксовано найбільшу рибину змагань. В руках наших колег омріяний кубок, на  шиї – золоті медалі. Ще й від спонсорів цінні призи перепали.

Варто відзначити, що до проведення 7-го чемпіонату Рівненської області «Зима-2019» серед журналістів друкованих та електронних ЗМІ з вилову риби «мормишкою» з-під криги спонсори віднеслись серйозно. Призи надали такі рибальські крамниці, як «Вдала рибалка», «Риболовні снасті у Феді», «Поплавок», «Флагман». Найбільшу лепту вніс директор магазину «Рибалка» Юрій Бойко­. Його представниця Юлія Оніщук­ нагородила переможців в особистому заліку – льодобуром, санками, та рибальськими наколін­никами.

Сьомий турнір завершився традиційно – ароматною рибальською юшкою. Був час погомоніти, пригадати епізоди вдалих риболовель та поділитись планами на майбутнє.

- Хлопці з Хмельницької АЕС, не забувайте, що цьогоріч буде ювілейна, 20-та Спартакіада серед журналістів. Отож чекаємо неод­норазових її призерів, команду «Перспектива» ХАЕС», - нагадав секретар Рівненської обласної організації Національної спілки журналістів України Микола Фо­менко.

Олександр Шустерук