«Просили батько, просили мати, і я прошу на…весілля»

Ці слова мимоволі пригадуються, якщо завітаєш на виставку весільних атрибутів, що відкрилась у мистецькій галереї «АРТ-Пласт» Неті­шин­ського міського крає­знавчого музею.

Переступивши поріг закладу, відчуваєш, що потрапив у весільний салон. Ось колекція білосніжних суконь різних моделей. Згодом стає зрозуміло, що вони виготовлені у різні роки. У такому обрядовому вбрані ставали на рушничок щастя у вісімдесятих-дев’яностих роках минулого століття. За дизайном дещо відрізняється одяг сучасних майстрів – багато елементів декору виготовлено ювелірно і витончено.

Немає сумніву, що увагу відвідувача приверне до себе весільний обрядовий одяг, в якому на Волині та Поліссі раніше святкували родинні урочистості. Він виготовлений з полотна і оздоблений вишитими візерунками. Кожен – витвір мистецтва.

Під час презентації виста­вки директор Нетішинського краєзнавчого музею Оксана Конон­юк зробила невеликий екскурс в історію­ весільних традицій нашого краю, розповіла, що виставка «Просили батько, просили мати…» є спільним проектом із Музеєм друкарства Остро­зького державного­ історико-культурного музею-заповід­ника, де керівником Світлана Позі­ховська, і який має назву «Осанна жінці».

Світлана Володимирівна повідомила, що у музейних фондах Острога є чимала етнографічна колекція, яка час від часу поповнюється експонатами. Для організації виставки були використані експонати, надані колегами із Рівного, Луцька. Гостя з Острога звернула увагу присутніх на такий атрибут поліського весільного одягу, як намітка. Вона вже не одне століття виготовлялася майстринями на теренах північних районів Рівненської області. В основі особлива техніка і застосування дуже тонкого полотна. За словами Світлани Позіховської, створення такої тканини є нашим історичним та етно­гра­фічним надбанням. Про це по­­відо­млено Все­­­світню ор­га­ні­зацію ЮНЕСКО, аби зафіксувати як куль­турний факт.

За традиці­єю, у кожній родині зберігаються фотознім­ки з урочистостей, зокрема, і ве­сіль. На них у весільн­их сукнях можна побачити старше покоління. Урочисто виглядають наречені у костюмах. І хоча більшість фотознімків є чорно-білими, саме вони здатні передати настрій, з яким молодята затамували подих перед об’єк­тивом фотоапарата.

Великим прихильником старих фотографій є художник музею Валерій Походонько. Він розповів про свої враження під час оформлення унікальної виставки.

У ході презентації колекції весільних атрибутів Оксана Кононюк нагадала, що майже­ кожне весілля скла­дається не тільки з народних традицій, а й з офіційної частини, в якій беруть участь представники місцевих владних структур, так звані старости. Саме їм довірено офіційне засвідчення одруження. На виставці можна оглянути їх офіційний одяг.

Мистецький проект «Осанна жінці» було запо­чатковано торік в Неті­шинському міському краєзнавчому музеї із показу старих чорно-білих фотографій жінок. За словами музейних працівни­ків, цьогоріч планується виставка свідчень про роль українських жінок у світовій історії.

Олександр Шустерук

Фото автора

 

Про Меджибізьку фортецю зняли мультик

Створили її учні недільної школи «Зерна добра», яка щонеділі працює у заповіднику.

Діє школа з листопада 2015 року і є спільним проектом заповідника та парафії замкової церкви св. Миколая та відрізняється від звичайних недільних шкіл тим, що, окрім викладання основ духовного виховання, для дітей тут проводяться уроки краєзнавства, природознавства, майстер-класи з різних ремесел та мистецтв.

Маленьким аніматорам при створенні анімаційного фільму допомагали медійник-аніматор Юлія Мироненко та оператор і організатор заходу – керівник інформаційної агенції «Поряд з вами» Олексій Ярославцев.