Протиборство з вогнем було успішним

На Хмельницькій АЕС відбулися комплексні тактично-спеціальні навчання з гасіння умовної пожежі, яка виникла на території об’єднаного масло-мазутного дизельного господарства електро­станції внаслідок влучання блискавки у конструкцію резервуару дизельного палива.

Зазвичай, першими будь-яке відхилення у роботі обладнання діючих енергоблоків Хмельницької АЕС фіксують працівники оперативного персоналу, інформація від яких без зволікань передається начальнику зміни станції, останній з свого боку повинен прийняти рішення про здійснення заходів з усунення нештатної ситуації. Відтак, коли надійшло повідомлення про загоряння масла на території об’єднаного масло-мазутного дизельного господарства, начальник зміни станції  повідомив у  ПЗЧ 7 ДПРЧ  про пожежу, дав команду про оформлення допуску пожежно-рятувальних підрозділів 3 ДПРЗ на територію ВП ХАЕС через центральний вхід, а також приступив до видачі документів, на основі яких надається право на проникнення вогнеборців до відповідних технологічних ділянок.

Наслідки будь-якої пожежі важко передбачити, тому рятувальники намагаються використовувати максимальну кількість техніки та особового складу. Приступаючи до пожежогасіння,  неодмінно створюють своєрідний резерв.

Після одержання відповідних дозволів рятувальники  прибули на місце надзвичайної ситуації і провели бойове розгортання особового складу. Було організовано розвідку на місці пожежі, визначено її ступінь.  Бійці  7 ДПРЧ приєднали автомобільні резервуари до гідрантів і за допомогою спеціальних стволів розпочали пінну атаку території, де виникла пожежа.

За тактичним задумом, умовна пожежа трапилась в межах конструкції резервуару  РВС-2000, в який влучив грозовий розряд. Згодом стався вибух пари пального та руйнування верхньої частини покрівлі з наступним загорянням дизельного пального на території об’єднаного масло-мазутного дизельного господарства Хмельницької АЕС.

Для ліквідації надзвичайної ситуації було залучено 10 видів пожежної та спеціальної техніки та 44 бійців особового складу.

На найнебезпечніших ділянках бійці проводили пожежогасіння із застосуванням апаратів для захисту органів дихання. Як свідчить практика, при виникненні пожеж не завжди вдається потрапити на ділянки поширення вогню без застосування спеціального спорядження. Під час навчання вогнеборці використали апарати захисту органів дихання, які виготовила німецька фірма «Драгер». Максимальний запас кисню у них розрахований на102 хвилини. За цей час кожен учасник ліквідації пожежі може виконати великий об’єм робіт з ліквідації пожежі.

За словами вогнеборців, практика гасіння пожежі нафти і нафтопродуктів у резервуарах показала, що нині найефективнішим засобом гасіння подібних пожеж є піна. Для гасіння пожежі шар піни доставляється на поверхню рідини, що горить. Під дією нагрітої до температури кипіння рідини, що горить, частина піни руйнується. У результаті цього вода, що виділяється у вигляді крапельок,  проходячи через нагріту рідину, охолоджує її поверхневий шар, що приводить до зниження швидкості випаровування рідини. Частина піни, що залишилася, накопичуючись шаром певної товщини на поверхні рідини,  перешкоджає її випаровуванню.  Завдяки цьому кількість пари нафтопродуктів, що надходить у зону горіння, різко скорочується, стає недостатньою для підтримки горіння і воно припиняється. Цей принцип й застосували бійці 3-го ДПРЗ.

- Хмельницька АЕС є стратегічним об’єктом, - розповідає начальник оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС України у Хмельницькій області Вадим Петришин, - не випадково до її діяльності прикута увага не тільки громадськості, а й відомств та служб, які перевіряють її надійність та безпечну експлуатацію. Під час ліквідації нештатних ситуацій важлива взаємодія підрозділів вогнеборців із кері­вниками  підрозділів електростанції. Особисто я переконався, що вона на високому рівні. Також хочу відзначити, що бійці третього ДПРЗ із поставленими завданнями справились. Результати навчань будуть ретельно обговорені із керівництвом нетішинських вогнеборців та в ГУ ДСНС України у Хмельницькій області.

Під час навчань бійці 7 ДПРЧ повідомили, що згідно із технологічними вимогами на Хмельницькій АЕС є два види блискавкозахисту: стержневий та так звана сітка, яка знаходиться на покрівлі об’єктів, в тому числі і на машинному залі. Принцип їх роботи полягає у прийманні статичного розряду блискавки та зведенні його до нуля. Наразі проводиться реконструкція даної системи на першому енергоблоці згідно із результатами обстежень ліцензованою організацією. Спеціалі­сти здійснюють монтаж та дозабезпечення будівель та споруд пристроями захисту від стихії. Також встановлюється оновлена стержнева система блискавкозахисту на резервній дизельній електростанції №1 і 2, блочній насосній станції №1 та турбінному відділенні №1.

Олександр Шустерук

Фото автора