Пусковий графік витримується

Ремонтні роботи на першому енергоблоці не припиняються ні вдень, ні вночі, ні в будні, ні в свята. Минулими вихідними вони так само були інтенсивними. За словами начальника ЕРП Володимира Харченка станційні ремонтники разом з персоналом підрядних організацій провели віброналагодження ротора турбогенератора, до того капітально відремонтованого через виявлений прихований дефект під час пускових операцій у січні. Відтак, тоді ввімкнення в мережу так і не відбулося, тепер, віддавши чимало сил і часу на ремонт, вчергове проходимо заключну фазу завершення цих робіт.

Завдяки зусиллям ремонтників ще в п’ятницю вдалося досягти виходу турбоагрегата на номі­нальні оберти, в суботу його вібраційний стан відповідав вимогам нормативних документів. Вже зібрано ущільнюючі підшипники генератора, розпочались роботи з переведення статора генератора з повітря на азот, опресування корпусу статора та наступним його переведенням на робоче середовище водень. Пусковий графік виписаний дуже ретельно, погодинно, і відведений час на кожну операцію витримується, є всі передумови для вчасного включення енергоблока в мережу. Але попереду ще пневмовипробування генератора, електричні випробування при роботі турбоагрегата на номінальних обертах. В разі успішного проходження цього етапу пускових операцій вихід на фінішну пряму до ввімкнення пер­шого енергоблока в мережу стане очевидним і беззаперечним. Ми всі в очікуванні цього хвилюючого моменту.

І без того насичений робочий ритм став ще більш напруженим через запровадження карантинних заходів, викликаних пандемією коронавірусу. Звичний хід робіт зазнає коректив, на станції вимушено вдаються до переведення частини персоналу в режим дистанційного виконання своїх посадових обов’язків. У енергоремонтному підрозділі, наприклад, першими відчули на собі такі новації 77 осіб, котрі проживають поза межами Нетішинської  об’єднаної територіальної громади. Ще 64 працівники у ці дні виводяться для роботи поза межа­ми промислового майданчика, об­лаштовуються для цього місця на базі ремонтно-будівельного управління, що на «піонерці». На час розмови з Володимиром Харченком у підрозділі саме вирішували низку організаційних питань з цього приводу: створення мінімально необхідних санітарно-побутових умов, забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту, інструментом, підготовка і погодження відповідних наказів,  проведення інструктажів, дотриман­ня ка­рантинних заходів,  дос­та­в­ка на ро­боту і додому тощо.

Виконати вимоги відповідного наказу про переведення половини персоналу на дистанційну роботу непросто. Адже не можна ж, наприклад, за токарем відправити додому верстат, на якому він працював. Отож, внутрішнє переміщення в межах підрозділу, до якого вдалися на першому етапі, виправданий вихід із ситуації. Зважують також інші можливі варіанти, враховують всі нюанси, аби виведення персоналу з проммайданчика не позначилося на виробництві. Необхідну кількість людей відповідного фаху для проведення пускових операцій на першому енергоблоці та підтримання на належному рівні експлуатації другого енергоблока залишать на місці.

Готуються в ЕРПі і до можливої повної ізоляції частини ремонтного персоналу на пром­май­данчику в разі погіршення ситуації з коронавірусом в Україні. Визначаються з колом фахівців, місцями їх розміщення та відпочинку у позаробочий час. Співрозмовник розглядає 3 варіанти щодо кількісного складу персоналу підрозділу, в залежності від того, як розвиватимуться події. Хоча, дуже сподівається, що вживати такі кардинальні кроки не доведеться. Якщо ж подібного уникнути не вдасться, як вихід бачить у цій ролі оперативно-ремонтну бригаду (15 чол.). Працюватимуть ліфти (зараз їх експлуатують лише 6 із 33), доведеться в режим ізоляції перевести ще й 1 ліфтера. За потреби, для обслуговування кранів, на проммайданчику також залишаться 2 кранівники.

Судиться такому плану бути реалізованим чи ні, покаже час. Але готові маємо бути і до такого повороту, наразі ж неухильно дотримуємося на підприємстві всіх запроваджених протиепідемічних заходів, про що не раз повідомляли у засобах масової інформації. Як і загалом в країні, вимогливі до тих, хто в період карантину повернувся з-за кордону. В ЕРПі таких троє, осіб, які з ними контактували, в підрозділі понад півтора десятка. Усі без винятку перебувають зараз вдома на двотижневій обсервації. Варто віддати належне людям за розуміння можливих  загроз і відповідальність за свої дії, які могли б стати причиною ймовірного поширення інфекції. Володимир Харченко називає заходи, спрямовані на протидію підступному вірусу дієвими і правильними, такими, що працюють на випередження. І від кожного з нас залежить, наскільки ефективно пройдемо цей шлях. Чим більш відповідальними будемо, тим швидше увійдемо в звичне русло і працюватимемо на благо України.

- Основна вимога дня – не панікувати, дотримуватись карантинних заходів і порад фахівців, - каже Володимир Миколайович. – За Хмельницьку АЕС не хвилюйтеся, ми не припиняємо виробництво електроенергії, дбаємо про високу безпеку, не згортаємо ремонтні роботи, як завжди здійснюємо обходи, обслуговуємо як належить обладнання, готуємося до пуску першого енергоблока та зупинки на ППР у серпні другого мільйонника, працюємо над тендерними процедурами… Все, як і раніше, тільки з врахуванням діючих обмежень. Вважаю, що вжиті нами заходи дозволять вберегти і станцію й місто від біди, що котиться світом.

Ольга Сокол