Закон України «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької атомної електричної станції»

Цей Закон встановлює правові засади розміщення, проектування та будівництва енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької атомної електричної станції (далі - Хмельницька АЕС).

Стаття 1. Вимоги до розміщення, проектування та будівництва енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької АЕС

Енергоблоки № 3 і 4 Хмельницької АЕС призначені для промислового виробництва електричної та теплової енергії.

Енергоблоки №3 і 4 Хмельницької АЕС розміщуються на промисловому майданчику відокремленого підрозділу «Хмельницька АЕС» державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», розташованого на землях енергетичної системи, що межують із землями міста Нетішина, та є двома однотипними енергоблоками кожен встановленою електричною потужністю 1000 МВт.

На кожному енергоблоці роз­міщується реакторна установка типу ВВЕР-1000/В-392 (водо-водяний енергетичний реактор на теплових нейтронах) номінальною тепловою потужністю 3012 МВт.

Проектування та будівництво енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької АЕС проводиться з дотриманням вимог ядерної та радіаційної безпеки, цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки, міжнародних договорів.

Стаття 2. Соціально-економічна компенсація ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, при будівництві енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької АЕС

Замовник будівництва енерго­блоків № 3 і 4 Хмельницької АЕС спрямовує кошти в обсязі 100 мільйонів гривень на спорудження об’єктів соціального призначення шляхом сплати збору соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження.

Зазначені кошти враховуються в кошторисі будівництва енерго­блоків №3 і 4 Хмельницької АЕС і перераховуються до Державного бюджету України пропорційно  фактично освоєним, за даними  бухгалтерського обліку, капітальним інвестиціям без урахування  податку на додану вартість.

Стаття 3. Прикінцеві поло­ження

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Президент України В. Янукович

м. Київ,  6 вересня 2012 року

«Голос України»