Пішов ловити рибу, а мало не потрапив на гачок смерті...

Цьогоріч двічі на Рівненщині одна й та ж причина стала наслідком двох трагедій. У першому випадку рибалка загинув, а в іншому дивом залишився живим.

У кінці квітня в селі Шпанів Рівненського району  чоловік рибалив у водоймі, поблизу якої проходить лінія електропередач високої напруги. Під час закидання вудочки він необачно доторкнувся вудлищем до проводів і отримав смертельний удар струмом. А 27 травня біля річки, що протікає поблизу села Гільча-І Здолбунівського району, 51-річний місцевий мешканець Степан Коберник, водій за спеціальністю, під час подібного ранкового  заняття теж піддав себе смертельній небезпеці. Захопившись риболовлею, селянин, який не раз бував у цій місцевості, п’ятиметровим вудлищем зі штучного матеріалу, що є хорошим електропровідником, зачепив електродроти з напругою 35 тисяч вольт!!!

- В очах миттю потемніло, а по тілу ніби побігла гаряча хвиля, і я упав ниць на берег, - пригадує Степан Володимирович. – З носа потекла кров... Але через хвилин 4-5, як сказав мені потім свідок біди – місцевий пастух, я поволі підвівся і пішов додому.  Дружині я  повідомив, що повернувся з того світу.  Права рука в мене виявилася обпеченою до глибоких ран. Очевидно, сюди струм і увійшов, а звідти у праву ногу і «приземлився». Наступного дня мене оглянули лікарі, обробили рани, взяли аналізи, зробили кардіограму серця – і не могли повірити: все в нормі після такого потужного електроудару! Я й сам досі не можу дійти до тями й зрозуміти, що мене порятувало. Відтепер у мене буде два дні народження: 28 лютого (це мій паспортний день народження) і 27 травня...

Фахівці ж із ПАТ «АЕС Рівнеобл­енерго» кажуть, що необачного чоловіка цього разу врятувало  диво. А директор з охорони праці та охорони навколишнього середовища цього підприємства Руслан Вічужанін, з яким ми побували на місці пригоди, радіючи, що людина залишилася живою, все ж з гіркотою зауважує:

– У тому, що сталося, винні самі люди, які зупиняються під лініями електропередач, забуваючи, що це досить небезпечно для їхнього життя. А тому звертаємося до населення краю, особливо до рибалок, дітей, які можуть гратися в таких місцях, механізаторів, що працюють у полі, з проханням: не наближайтеся до електроустаткування, енергооб’єктів, бо це загрожує вашому життю! А ще нагально просимо батьків: не залишайте дітей без нагляду, розповідайте їм про елементарні правила електробезпеки.  Звертаємо увагу й керівників сільгосппідприємств, аби вони роз’яснювали підлеглим, що не можна торкатися  опор ліній електропередач, самих проводів.

Сам же потерпілий додає:

- Цей випадок – мені урок на все життя. Тепер десятому закажу й розкажу, як треба поводитися біля небезпечних місць.

 Юрій Береза