На ХАЕС відбулась нарада головних інженерів АЕС України, в якій також взяли участь представники НАЕК «Енергоатом», його відокремлених підрозділів, Державного Комітету Ядерного Регулювання України.

Під час відкриття заходу виступив генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко, який доповів про подію, що трапилась на другому блоці ХАЕС. За словами Миколи Сергійовича, енергоблок №2 Хмельницької АЕС, при стабільній роботі на номінальній потужності 30 березня о 6 год.15 хв. відключено від енергомережі України у зв’язку із спрацюванням захисту статора генератора від замикання на землю.  Після розшинковки генератора було виконано заміри опору ізоляції всіх фаз, на фазі «Б» виявлено падіння опору ізоляції. Під час початкового огляду дефектів не було виявлено. Проводиться розхолодження турбіни, намічено провести відповідні ремонтні операції. Створена спеціальна комісія з розслідування інциденту.

Учасники наради також обговорили програму проведення запланованих заходів. До порядку денного були внесені питання про результати попередніх засідань, зокрема таких, як «Поводження із радіактивними відходами АЕС», «Радіаційна безпека», «Підвищення безпеки» тощо. Розглядалось також питання про завершення оформлення звітів стосовно виконання на енергоблоках №2 ХАЕС та №4 РАЕС заходів модернізації «Після пуску...» згідно із Законом України «Про ратифікацію гарантійної угоди між Україною та Європейським співтовариством з атомної енергії». У ході роботи наради також була розлянута низка питань, що пов`язані із підвищенням безпеки і підписано підсумковий протокол.

Наш кор.

Фото Олександра Шустерука