«Радiю, що допомагаю людям»

Перше, що відзначаєш для себе, коли переступаєш поріг реабілітаційно-профілактичного комплексу «ВІТА-центр» у Нетішині - охайність, чистота та домашній затишок. В холі лунають дитячі пісеньки, а в очах мам, які зовсім не від доброї долі полишили свої домівки і нині перебувають на лікуванні з дітками, читається, насамперед, спокій і віра.

Більше півроку, як у місті енергетиків почав функціонувати вище названий заклад, що розташувався на п’ятому поверсі стаціонарного відділення місцевої медико-санітарної частини. Його засновник і керівник Ярослав Табінський переїхав сюди із Ковеля, що на Волині. Каже, що не уявляє для себе іншого призначення, як допомагати людям боротися і здобувати перемогу над своїми недугами. Ярослав Миколайович – спеціаліст у царині мануальної терапії, реабілітації та відновлення опорно-рухового апарату. І це свідомий  життєвий вибір,  на який його поставила доля, адже, будучи ще зовсім маленьким, чоловік сам переніс важке захворювання – дитячий церебральний параліч. Тоді мама приклала максимум зусиль у  боротьбі за здоров’я та повноцінне існування сина. Згодом малий Ярослав почав виявляти цікавість до методів лікування цієї недуги, вивчати масаж, методи мануальної терапії, а з 17 років уже приймав перших пацієнтів. Навчання у Київському медичному інституті народної медицини та опанування фаху реабілітолога у Рівненському виші дали змогу професійно та якісніше розуміти причини та проблеми захворювань, науково підходити до методів лікування. Ярослав Табінський вивчав методики костоправа Миколи Касьяна, професорів Володимира Казявкіна, Нестора Павлова, апітерапевта Дмитра Сенишина, цікавиться напрямками східної медицини.

Сьогодні нетішинський реабілітаційно-про­фі­лактичний комплекс надає більше 27 процедур при захворюваннях опорно-рухового апарату, дитячого церебрального паралічу, нервової системи та обміну речовин, супутніх захворюваннях, які проявляються головним болем, ненормованим артеріальним тиском, виснаженням організму. Серед пацієнтів -  малюки і дорослі, як з Нетішина, так і з усієї України.

- Я спеціалізуюсь на лікуванні сколіозу, протрузій, остеохондрозу. Проблемні місця, які потребують корекції, діагностую пальцями, більш складні та запущені діагнози допомагають встановлювати знімки комп’ютерної томографії, магнітно-резонансної томографії. Якщо беруся лікувати, то наголошую, що за 10-14 днів причину не усунеш, адже людина створювала свою проблему роками. Користуюся відомими вітчизняними та світовими методами, напрацьовую  свої. Широко застосовую те, що нам дарує флора і фауна: ароматерапію, апітерапію, гірудотерапію. Наразі практикую майже забутий, але за своєю простотою і результативністю геніальний спосіб позбутися від більшості хвороб звичайним виведенням застояної і забрудненої крові із організму – хіджаму. Адже практично у кожного дорослого організм зашлакований: дається взнаки неправильний спосіб життя, нездорова їжа, малорухливість. Часом доводиться долучати і медикаментозне лікування, залежно від ступеню важкості захворювання.

Особливу увагу Ярослав Миколайович приділяє маленьким пацієнтам, яких називає не «хворими», а особливими дітьми. Саме таких, які роками страждають від дитячого церебрального паралічу, розуміє, як ніхто інший, адже колись сам зміг вирватися з лап тяжкої хвороби. Каже, що тільки наполегливість, віра та щоденні заняття, на які готові, насамперед, батьки, допомагають творити неможливе. Пан Табінський зауважує, що має бути повне взаєморозуміння і психологічна готовність пацієнтів до лікування. Лише тоді можливий позитивний результат. Щодня він веде 10-15 таких малюків, які займаються по 4-5 годин в центрі. Тривалість лікування у реабілітаційно-профілактичному центрі залежить від стану дитини, її віку, наявних рухових порушень, супутніх захворювань. Перед його початком кожному складає індивідуальну комплексну програму лікування. До цієї програми входять понад 15 видів терапій. У деяких є ще й підвиди. За їх допомогою можна розробляти м’язову систему пацієнта, лікувати кровоносну і нервову системи, впливати на головний і спинний мозок. Приміром, електротерапія стимулює м‘язи, магнітотерапія покращує роботу імунної системи, масаж нагрітим камінням (стоунтерапія) позитивно впливає на циркуляцію кровоносних судин. Дефанотерапія знімає м’язові блоки, етіотропна терапія спрямована на усунення причин виникнення хвороби. До методики лікування входить і біомеханічна корекція хребта і тіла, яку Ярослав Табінський розробив сам на основі методу Казявкіна, а також лікувальна фізкультура.

Нині у центрі лікуються діти з Рівненщини, Івано-Франківщини, Тернополя, Кременця, Маріуполя, Нетішина. Є вже постійні пацієнти, які періодично приїжджають на лікування. Оксана Ковалевич, мама трирічного Сашка, родом з Корця, вже півтора року лікується у Табінського, тому й проживає наразі у Нетішині.

- Хто, як не мама, не просто бачить, а відчуває результат лікування, - ділиться наболілим співрозмовниця, - адже ми привезли до Ярослава Миколайовича повністю лежачу дитину, яка не те, що не рухала ручками-ніжками, навіть голови не тримала, не реагувала на іграшки, не гралася, була геть загальмована. Тепер хлопчик сидить, пробує робити кроки з нашою допомогою, грається, рік назад почав дивитися мультики, які раніше не викликали у нього цікавість. За кожний рух, який сьогодні може зробити син, я завдячую рукам нашого лікаря. Він багато часу йому приділяє: робить масажі, займається на апаратах, імітаторі ходіння, проводить ЛФК. Починали лікування по 15 хвилин двічі на день, більше малий не витримував навантаження. Тепер займаємось щодня по 4-5 годин. Звичайно, роботи ще дуже багато, але я бачу світло попереду і цілеспрямовано до нього йду, а зі мною – і моя дитина.

Сім місяців надії – так характеризує час, який присвятила лікуванню сина в Ярослава Табінського, Надія Волошина, мешканка Рожнятівського району, що на Івано-Франківщині. Малий Миколка не ходив і навіть не стояв через ДЦП, був замкнутий та соціально неадаптований, сприймав лише батьків, старшу сестру та бабусю. Пані Надія розповідає, що вони довгий час лікувалися у багатьох закладах, приймали дороговартісні уколи, а результату не бачили. Потім на очі потрапила інформація про лікаря Табінського, опублікована в газеті «Добрий лікар», на допомогу прийшов також  Інтернет, і згодом сім’я прийняла рішення поїхати на консультацію до Ярослава Миколайовича, а вже з вересня минулого року почали лікуватися у Нетішині.

- Результатом ми дуже задоволені, - каже мама Надія, спостерігаючи за Миколкою, який крокує спеціальною доріжкою, тримаючись за мотузочки-поручні, і сідає відпочити на стільчик після кожної пройденої дистанції. – Хлопчик робить успіхи, тішить мене і спілкування сина з іншими дітками в центрі, навіть на вулиці до чужих людей каже «привіт». Лікар пообіцяв нас на Великдень відпустити додому. Відсвяткуємо і знову повернемось, адже ми стільки часу втратили, а тепер я бачу мету і позитивні зміни.

У Ярослава Табінського багато планів, які стосуються вдосконалення апаратів для ходіння, працює і над власним винаходом, який хоче запатентувати. Це дало б змогу батькам купувати  порівняно недороге обладнання і працювати із дітьми вдома. Хоче залучити в реабілітаційний центр дефектолога та логопеда, адже захворювання ДЦП супроводжується розладом мовлення. Було б чудово мати власний басейн для лікувально-корекційних вправ та процедур. 

- Як реагуєте на невдачі, негатив?

- Ніяк, я просто виконую свою роботу. Я не всесильний, не усім можу допомогти, але радію, коли бачу щасливі очі батьків, коли можу зарадити їм і їх діткам. Ради цього і варто жити!

Тетяна Степанюк

 Фото автора