Реалізовуються важливі модернізаційні заходи

               У попередньому номері газети начальник відділу модернізації та реконструкції Хмельницької АЕС Олександр Косік розповів про реалізацію заходів, передбачених Комплексною (зведеною) програмою підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС України в межах компанії. Здійснюються такі  роботи і на енергоблоках Хмельницької АЕС.

- Наразі із 91 запланованого переліку для першого мільйонника уже втілено 78 заходів в повному об’ємі, звіти з їх реалізації погоджені з Держатомрегулювання. Серед них 24 заходи були виконані в рамках інших програм, ще до введення в дію К(З)ПБ. Це масштабна низка робіт, до якої належать, наприклад, проведення оцінки технічного стану та ресурсу корпусів реакторів у процесі експлуатації; заміна неущільнених стелажів для зберігання відпрацьованого ядерного палива у басейнах витримки на ущільнені стелажі; підвищення надійності захисту 1-го контуру від високого тиску в холодному стані; впровадження удосконаленої системи діагностики САОЗ; заміна автономних кондиціонерів на кондиціонери, кваліфіковані на «жорсткі» умови та сейсмічні впливи; впровадження системи із забезпечення збереження інформації в умовах проектних і запроектних аварій («чорна скринька»); модернізація кабельного господарства систем безпеки; модернізація системи автоматичної пожежної сигналізації приміщень систем безпеки АЕС; оснащення стаціонарними установками автоматичного газового пожежогасіння приміщень АЕС, що містять електричне та електронне обладнання; устаткування автоматичними установками пожежогасіння трансформаторів власних потреб енергоблоків АЕС та інші заходи.

По чотири заходи було виконано у 2012 та 2013 роках. В період з 2014 по 2018 рік було реалізовано 16 різнопланових завдань з підвищення стандартів безпеки першого енергоблока. За минулий рік  нам вдалося завершити модернізацію системи контролю водневого охолодження генератора, модернізацію системи управління резервних дизель-генераторів та модернізацію системи управління перевантажувальної машини. Також реалізували заходи із забезпечення аварійного електропостачання в умовах тривалого повного знеструмлення АЕС та впровадили системи контролю концентрації водню в ГО для запроектних аварій, а ще системи «промислового» телебачення для пожежо/вибухонебезпечних та необслуговуваних приміщень - всього у 2019 році «закрили» 19 заходів з підвищення безпеки.

Вся пророблена робота була необхідною умовою для отримання дозволу на продовження термінів експлуатації ХАЕС-1. Повністю усі заплановані заходи ми реалізувати поки що не змогли через те, що торги щодо закупівлі основного обладнання на рівні ЄБРР затрималися і, відповідно, не було постачання. У погодженій з ДІЯРУ програмі продовження термінів експлуатації блока №1 було зазначено, які заходи ми зобов’язуємося виконати в повному об’ємі, які – частково, решту реалізуємо до завершення термінів К(З)ПБ.

  • - Олександре Петровичу, а які роботи згідно Комплексної програми заплановані на 2020 рік?

- Ми уже реалізували11 заходів. В цей перелік, зокрема, увійшли: обстеження зворотних клапанів на трубопроводах гострої пари з метою визначення залишкового ресурсу та їх заміни (за необхідності); модернізація системи нормальної експлуатації, важливої для безпеки реакторного відділення (контрольно-вимірювальні прилади, технологічні захисти, блокування та сигналізація, система автоматичного та дистанційного регулювання); модернізація систем радіаційного контролю; модернізація системи збудження генератора; оснащення установками автоматичного контролю силового оливонаповненого обладнання головної схеми видачі потужності АЕС; модернізація системи автоматичної пожежної сигналізації приміщень РВ, ДВ, ЕЕТУ, МВ, СК; встановлення вогнезатримуючих клапанів на повітроводах у протипожежних перегородках вентиляційних центрів, приміщень акумуляторних батарей, кабельних споруд і приміщень, що містять електричне та електронне обладнання, які відокремлюють їх від приміщень, та інші роботи. До кінця цього року плануємо також замінити горючий утеплювач покрівлі машзалу. На 2021 рік згідно програми передбачено реалізувати 6 заходів, ще стільки ж – до завершення К(З)ПБ.

  • - По першому енергоблоку ситуація зрозуміла. А як справи на другому мільйоннику?

- На ХАЕС-2 у нас ситуація трохи інша. На даний час із 91 заходу у повному об’ємі виконано 67, звіти погоджені у ДІЯРУ. Перелік робіт подібний до того, який реалізований на першому енергоблоці. Заходи також виконувались, починаючи з 2011 року, а 39 нововведень та покращень мали місце ще в площині програм, які передували К(З)ПБ. У минулому році нам вдалося вивести у фінал роботи по семи запланованих заходах, серед них, зокрема, модернізацію систем радіаційного контролю, впровадження системи контролю концентрації водню в ГО для запроектних аварій. Решта заходів буде реалізована під час планово-попереджувального ремонту на другому енергоблоці. На 2020 рік ремонтна кампанія запланована тривалістю у 127 діб, тому ми заявили про впровадження 11 заходів К(З)ПБ, які дуже масштабні і на виконання яких фізично необхідно багато часу. Сюди включено модернізацію системи нормальної експлуатації, важливої для безпеки реакторного та турбінного відділень; модернізацію системи управління резервних дизель-генераторів; реконструкцію системи регулювання турбіни К-1000-60/3000; модернізацію схем РЗА системи живлення власних потреб 6кВ; модернізацію розподільних пристроїв 0,4 кВ, силових і керуючих гермопроходок через конфайнмент; модернізацію схем РЗА із впровадженням реле на мікроелектронній базі; модернізацію системи збудження генератора та ще кілька заходів. А до завершення К(З)ПБ у 2023 році нам залишиться осучаснити та модернізувати енергоблок №2 за рахунок ще 13 заходів.

 Олександр Косік в розмові наголосив, що відповідно з «Планом-графіком реалізації заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій на 2020 рік»,  погодженим Держатомрегулювання України, всього на загальностанційних об'єктах ВП ХАЕС має бути виконано 6 заходів К(З)ПБ. Із них на початок реалізації програми визнано виконаними в повному обсязі (в рамках інших програм, до введення в дію К(З)ПБ) 3 заходи, а саме: впровадження обладнання для удосконалення ущільнення головного роз’єму реактора; впровадження системи очищення карт бризкальних басейнів технічної води відповідальних споживачів; розроблення методики й апаратури для визначення залишкового ресурсу кабелів АЕС. Ще три заходи (а це впровадження міцнощільних заглушок у колекторах ПГ під час виконання ремонтних робіт; впровадження систем сейсмологічного моніторингу майданчиків АЕС та інтеграція АСКРО АЕС в єдину автоматизовану систему контролю радіаційної обстановки) планується реалізувати до кінця 2023 року. Усе це дасть змогу вийти вітчизняним енергоблокам на високий рівень світових стандартів з безпеки.

Тетяна Степанюк