Реалізовуються важливі заходи

На Хмельницькій АЕС триває процес виконання робіт з підвищення безпеки та технічного переоснащення діючих енергоблоків. Насамперед це  стосується другого енергоблока, де триває ремонтна кампанія тривалістю 198 діб. Виконується значний обсяг робіт на  системах та об’єктах. За словами заступника генерального директора з капітального будівництва Олега Рахлінського,  у ході планово-попереджувального ремонту персонал багатьох підрозділів задіяний у реалізації заходів Комплексної зведеної програми підвищення безпеки (К(з)ПБ) енергоблоків АЕС України. Серед основних робіт - ремонт генератора, електротехнічного обладнання, обладнання каналів систем безпеки, відкритого розподільчого пристрою 330 і 750 кВ. Також тривають роботи із  реконструкції та модернізації обладнання. Оновленню підлягають схеми релейного захисту і автоматики систем живлення власних потреб, розподільчих пристроїв, силових і керуючих гермопроходок через контаймент реакторного відділення, систем автоматичної пожежної сигналізації у приміщенні турбінного відділення, систем збудження генератора. На даний час здійснюються ремонтно-модернізаційні роботи на третьому каналі системи безпеки, виконання яких проводиться на секціях 6 та 0.4 кВ, що потребує значних затрат часу та людських ресурсів. Основне обладнання для реалізації запланованих заходів закуплено за європейські кредитні кошти, допоміжне обладнання постачає підрядник.

- Роботи із реалізації заходів К(з)ПБ здійснюються у відповідності із затвердженим графіком, - розповідає Олег Рахлінський, - ми докладаємо чимало зусиль, щоб скоротити термін тривалості ремонтної кампанії. До проведення низки ремонтних робіт на другому енергоблоці задіяні кращі спеціалісти електростанції. Крім цього, на різних етапах є доречною допомога працівників підрядних організацій. Більше трьох сотень підрядників задіяно у ході планово-попереджувального ремонту.

В ході спілкування із Олегом Васильвичем піднімалось питання теперішніх тенденцій щодо добудови третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС. Співрозмовник зазначив, що на рівні Енергокоманії ведуться перемовини із виробником основного обладнання – компанією компанією «Skoda JS a.s.», зокрема, реакторної установки, а також компанією  «Westinghouse», з якою передбачається ралізація стрес-тестів після аварії на АЕС «Фокусіма». З питань кредитування співпрацюємо із французькою компанією «Фраматом». Багато нагальних питань було розглянуто на нещодавній нараді за участю фахівців Дирекції ДП «НАЕК «Енергоатом», відокремленого підрозділу Енергоатома «Атомпроектінжиніринґ», Київського науково-дослідного та проектно-конструкторського інституту «Енергопроект» (КІЕП) та Skoda JS., де обговорювалася підготовка до проектування будівництва 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницкої АЕС. Як стало відомо,  в. о. президента «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін затвердив графік робіт з добудови енергоблоків №3 та №4 ХАЕС із врахуванням усіх етапів  – від розробки проекту і проходження експертизи до завершення будівництва. Передбачений термін завершення будівництва третього енергобока – 2026 рік.

- Великий резерв ми маємо  із постачання турбінного обладнання, - продовжив розповідь Олег Рахлінський. - На третьому енергоблоці ми плануємо встановити тихохідну турбіну, яку виготовлять харківські спеціалісти. Їх продукція використовується на багатьох АЕС за межами України. Сама ж основа турбіни майже виготовлена, як мовиться, авансом і знаходиться на території підприємства «Турбоатом». У завершенні будівництва та пуску нових енергоблоків важливою буде участь саме вітчизняних виробників. Так, гарну виробничу репутацію має Сєвєродонецьке підприємство «Імпульс», яке випускає системи контролю нейтронного потоку, реактиметри, системи формування захисту реактора тощо. Крім цього, наші об’єднання «Радій», «Хартрон» вже навчилися випускати електронне оснащення, яке допомагає управляти важливими технологічними процесами на електростанції. Тому сьогодні немає потреби масово запроваджувати імпортне обладнання. До речі, наші товаровиробники стають частими переможцями міжнародних тендерів на постачання власної продукції.

Олег Рахлінськи переконаний, що багато проблемних питань щодо завершення добудови третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС вдасться вирішити після реалізації проекту енергоміста «Україна-ЄС», в рамках якого передбачене конкретне фінансування цього процесу.

Олександр Шустерук

Фото автора