Реформа ринку електроенергії – невідкладний процес

Минулого тижня на Хмельницькій АЕС про­відні фахівці відокремленого підрозділу національної енергокомпанії «Енергоатом-Трейдинг» провели ознайомчий семінар-нараду для фахівців атомної станції за темою: «Реформування оптового ринку електричної енергії», в ході якого розповіли про проблеми діючої моделі енергоринку та відзначили переваги нової.

В Україні у квітні 2017 року був прийнятий і вступив в силу  Закон «Про ринок електричної енергії». Відповідно до цього Закону в країні вводиться нова модель ринку електроенергії, відповідно до якої продаж електричної енергії буде здійснюватися на різних сегментах ринку: ринок «на добу вперед»; внутрішньодобовий ринок; купівля-продаж за двосторонніми договорами; роздрібний ринок. Нові правила вступлять в законну силу з 1 липня наступного року.

Як відзначили організатори семінару, у за­пропонованій моделі з'являться нові учасники і сегменти ринку, нові взаємозв'язки між учасниками, нові права і зобов'язання, та найголовніше - нові можливості для учасників ринку. Фахівці Хмельницької АЕС мали можливість ознайомитися з правилами цієї моделі енергоринку, нормативними актами, принципами функціонування, порядком і умовами роботи. Серед суттєвих відмінностей основним  можна назвати те, що споживач може вільно обирати та змінювати надавача послуг, незалежно від того до яких мереж він підключений. Це дозволить прибрати монополістів з ринку, а досі обленерго є основними гравцями у цій сфері. З початку наступного року вони взагалі зупинять свою діяльність з постачання електроенергії, згідно з новою ліцензією буде здійснюватися тільки її розподіл. Щодо тарифів, то поки що діють ті, що затверджені НКРЕКП, а з липня наступного року ціна буде формуватися на ринку.

- Основна причина прийняття нового закону «Про ринок електричної енергії» полягає в тому, що з лютого 2011 року Україна стала повноправним членом європейського енергетичного співтовариства і взяла на себе зобов'язання з імплементації європейського законодавства у сфері енергетики відповідно до договору про заснування енергетичного співтовариства», - зауважив на зустрічі генеральний директор                   ВП «Енергоатом-Трейдинг» Сергій Бедін.

Завдання, які нині поставлені перед Хмельницькою АЕС у цьому напрямку, зводяться до двох найголовніших: продовжити термін експлуатації першого мільйонника на максимально найдовший термін та забезпечити стабільну роботу електростанції з виробництва електроенергії. Також необхідно створити структурний підрозділ, який займатиметься збутом продукції на енергоринок.  

Зустрічі у форматі ознайомчого семінару фахівці ВП «Енергоатом-Трейдинг» провели уже на всіх атомних електростанціях України, наразі планують працювати в інших відокремлених підрозділах «НАЕК «Енергоатом».

Тетяна Степанюк

Фото автора