Реформувати. Цивілізовано

Під час недавнього візиту на Хмельницьку АЕС голова профспілкового комітету НАЕК «Енергоатом» Олексій Лич зустрівся з  генера­льним  директором станції Миколою Панащенком, керівниками підрозділів, молодими профспілковими активістами.

На адресу профспілкового лідера компанії прозвучала низка запи­тань. Голова профкому Хме­ль­ни­цької АЕС Михайло Гук повідомив, що одним із найчутливіших є проанонсована корпоратизація компанії.

Олексій Васильович зазначив, що корпоратизація Енергоатома відбуватиметься винятково у  відповідності з «дорожньою картою», затвердженою урядом України та ЄБРР. Цей процес складний. Згідно із умовами кредитної угоди з ЄБРР, Енергоатомом обрано консультанта із корпоратизації, яким стала відома компанія «Deloitte». Згідно з угодою, надання консультаційних послуг та підготовка технічного завдання триватиме 18 місяців.

- Для нас важливо, - наголосив Олексій Лич, - щоб був прийнятий закон про особливості корпоратизації НАЕК «Енергоатом», у якому було б зазначено, що корпоратизація стосуватиметься й цілісного майнового комплексу, включаючи спортивні споруди, культурні заклади. Ми категорично проти, щоб вона стосувалась тільки об’єктів основного виробництва. Ми вже переконалися на практиці як неефективно передавати соціальну інфраструктуру в комунальну влас­ність органів місцевого самоврядування. Простий приклад. У місті Славутич були поставлені на місцевий баланс спортивні споруди. Вони сьогодні  не обслуговуються належним чином. Щодо закону, то в ньому мають бути враховані всі питання, які знімуть напругу в трудових колективах та забезпечать безпечну експлуатацію атомних станцій.

Корпоратизація – процес невідворотний. Але вона повинна проводитись цивілізовано. Важливо врахувати помилки, які були допущені під час корпоратизації Укр­за­лізниці та інших великих під­при­ємств. Першочерговим завданням профспілок є недопущення скорочення персоналу.

На сьогодні у нас склалися ділові стосунки з консультантами, які залуче­ні до організації корпоратизації. Вони усвідомлюють, що структура «НАЕК «Енергоатом» є специ­фічною, переведення її на нові рейки потребує збалансованого і виваженого підходу. Насамперед треба врахувати, що у нашій державі обмежена кількість підрядних організацій, які можуть обслуговувати виробничі потреби діючих АЕС, зокрема, брати участь у ремонтних кампаніях. Аварія на Саяно-­­Шушенській ГЕС показала неефект­ивність залучення ремонтників на договірних умовах. Кожна АЕС повинна у своєму розпоря­дженні мати кваліфікований ремонтний персонал.

Олексій Лич також торкнувся питань виконання Колдоговору між адміністрацією та трудовим колективом компанії. Він запевнив, що всі його пункти повинні бути виконані.

Олександр Шустерук