Рекорд в iм’я здоров’я

Світові рекорди встановлюють не лише  видатні спортсмени. Приміром, можна найшвидше скласти кубик Рубика, або прожити 121 рік, чи набрати вагу у півтонни. Серед різноманітності рекордів, є й такі, де роль відіграє масовість.

2 жовтня у Києві професійні масажисти, представники різних масажних шкіл з усієї України, зібралися разом для встановлення рекорду наймасовішого сеансу масажу.

752 учасники впродовж 30 хвилин одночасно робили масаж на одній локації. Це був найбільший у світі масажний кабінет.

Попередній відбувся у 2012 році на відкритій спортивній арені у Бангкоку і тривав 12 хвилин. А до того рекорд належав австралійцям – у 2010-му тамтешні фахівці масажували 263 клієнтів протягом 5 хвилин.

Мета  подібних акцій – підвищити популярність масажу в світі, а для учасників – поділитись досвідом, набути нових знань, збагатитись друзями.

Нетішинці також взяли участь у встановленні світового рекорду і продемонстрували гарні знання і навички у цій царині. Разом із своїми моделями масажне мистецтво демонстрували автор цих рядків, Алла та Наталія Дорошенко, Оксана Радюк, Наталія Форсюк, Олена Мороз, Олександр Бєлогорцев, Ірина Лящук, фахівці масажу із Славути. Вони робили як традиційний масаж, так і лікувальний, а Наталія Форсюк та я практикували юмейхотерапію.

У перекладі з есперанто слово «юмейхо» означає «відновлення життєвої сили». Авторство цієї методики належить японському професору Масаюки Сайонджі, який очолює Міжнародний інститут профілактичної медицини (Токіо). Саме він помітив зв’язок між зміщенням поперекових кісток і викривленням всього хребетного стовпа, який в свою чергу впливає на роботу внутрішніх органів і систем організму. На думку Масаюки Сайонджі, людське тіло - це «будинок», яке стоїть на фундаменті (таз). При цьому хребет - «несуча стіна». А оскільки просадка, перекіс і зміщення «фундаменту» може відбитися на всій будові, дуже важливо стежити за здоров’ям свого хребта, а особливо - попереково-крижової зони.

Масаюки Сайонджі вдалося довести, що тазові кістки рухливі, а значить, можуть зміщуватися. Причому найбільш вразливим місцем виявився крижі, сегменти якого зміщуються найбільш часто.

Це призводить до порушень природного положення хребта, при цьому ущемлюються  спинномозкові корінці, що живлять м’язи, суглоби і органи. В результаті клітини окремих областей позбавляються харчування, а згодом гинуть. Крім того, всі органи, розташовані в зоні зсуву, відчувають подвійне навантаження, а значить, швидше зношуються.

За опануванням цієї методики деякі нетішинці їздили на навчання до фахівців з інших міст. І хоча я лікар лікувальної фізкультури вищої категорії із великим стажем роботи, отримати нові фахові знання для мене в радість. Навчалась на курсах тематичного вдосконалення у МАПО ім. Богомолця в Києві, стажувалась за фахом у Хмільнику, ознайомлювалась з методикою позиційної гімнастики професора Шаргородського та наукового співробітника Інституту ортопедії та травматології А.Г. Смолянінова; оволодівала навиками мануальної терапії та вісцеральної хіропрактики у центрі «Здоров’я» під керівництвом В.Набойченка, опановувала методику юмейхотерапії у фахівців Луцька тощо.

Набуті знання дають мені право вести курси практичного массажу, і  у Нетішині  вже є низка вихованців, які успішно застосовують отримані  від мене знання на практиці.

Участь у встановленні рекорду, - це своєрідне визнання нетішинської школи масажу. Зазначу, що крім Дипломів про встановлення світової першості саме в Нетішин «поїхав» головний приз цього дійства – професійну масажну кушетку виграв Олександр Бєлогорцев. 

Для мене було цікаво отримати власні враження і знання від застосування резонансного масажу, який демонстрував один із «чаклунів». Відчуття яскраві і корисні для розуміння дії цього виду впливу на внутрішні органи людини. Вважаю, цей вид масажу заслуговує на увагу і можливе застосування на практиці.

Спілкування, отримання нового досвіду,  нові ідеї – ось наслідки встановлення масажного рекорду. За ним стоїть здоров’я людей. І це знаково.

Ольга Гусарова,

лікар ЛФК вищої категорії КНП

Нетішинської міської ради «Спеціалізована медико-санітарна частина м. Нетішин»

На знімках: учасники встановлення рекорду від Нетішина.