РЕМОНТ І МОДЕРНІЗАЦІЯ – ВЖЕ ЗВИЧНИЙ ТАНДЕМ

Планові ремонти на енергоблоках останніми роками проходять разом із модернізаційними роботами на обладнанні.– Модернізуємо в основному електротехнічне обладнання і автоматизовані системи управління, – каже заступник головного інженера Хмельницької АЕС з електрообладнання та систем контролю і управління Олександр Копійко.

– Наразі на першому енергоблоці завершуємо етап робіт, розпочатих в процесі підготовки і проведення заходів з продовження термінів його експлуатації. Серед найбільш значимих, які виконуються зараз, модернізація автоматизованих сис­тем першого каналу безпеки.

На другому і третьому каналах безпеки такі роботи завершили ще під час ППР-2017. Отож, перший – заключний, наразі на ньому виконано всі демонтажні роботи, триває монтаж обладнання. 14 червня плануємо розпочати монтаж шаф самого програмно-технічного комплексу (розмова відбулася позаминулого тижня – ред.).

Крім того, замінено програмно-технічний комплекс системи турбінного відділення. Співрозмовник наголосив, що названі роботи дуже насичені з технічної точки зору, від їх проведення залежить термін ППР на першому енергоблоці. Модернізаційні заходи передбачають за­міну майже 500 км кабелю і підходити до їх виконання потрібно досить виважено.У кожного підрозділу свої завдання на ППР.

Цеху теплової автоматики  і вимірювань належить замінити електроживлення системи управління та захисту реактора, разом з турбінним цехом попрацювати над заміною системи регулювання турбіни. Маємо тут добрий приклад другого енергоблока, де такі роботи виконувались раніше.

Практика довела, що обладнання українських виробників якісне і це дозволяє нам надійно експлуатувати енергоблоки.

Персонал електроцеху спрямовує свої зусилля на поетапну заміну чоти­рьох акумуляторних батарей, по двох вже ведуться роботи, ще дві – «в дорозі». Є надія, що терміни їх постачання будуть витримані і заміну проведемо вчасно.

У рамках підвищення пожежної безпеки енергоблоків виконуються заходи, пов’язані із наступним – другим етапом модернізаційних робіт. Йдеться, передусім, про установку неавтоматичного газового пожежогасіння на першому енергоблоці (до кінця року), на другому мільйоннику робитимуть це під час наступного ППР.

Справившись з цим завданням, можна буде переходити до третього етапу – установки локального газового пожежогасіння. Пройшовши усі 3 етапи (перший стосувався установки автоматичного газового пожежогасіння, що вже зроблено на двох енергоблоках і ВРП), виконаємо вимоги нормативних документів та підвищимо пожежну безпеку ХАЕС.Є також ряд значимих робіт на загальностанційному обладнанні.

Персо­нал ЕЦ, ЦТАВ і ТЦ спільно працює над модернізацією системи автоматичного уп­равління загальностанційних резервних дизельних електростанцій. Електроцех реалізує заходи з модернізації або заміни трьох повітряних вимикачів на ВРП 330 кВ на елегазові. Варто зауважити, що такі вже експлуатуються як на ВРП 330 кВ, так і на ВРП 750 кВ, вони досить надійні.

Крім трьох вимикачів, над заміною яких працюють у ході ППР, ще один планують замінити до кінця року.Модернізаційні роботи в основному виконують фахівці спеціалізованих підрядних організацій, персонал ХАЕС зазвичай бере на себе функції куратора робіт, оперативно приймаючи виважені рішення у разі проблем, що виникають у ході монтажних чи пусконалагоджувальних робіт. Участь у процесі модернізації – це й своєрідне навчання та набуття практичних навичок в обслуговуванні нових систем.

Що ж до робіт, які персонал підрозділів виконує відповідно до обсягів капітального ремонту енергоблока №1, то це, зокрема, капітальний ремонт приводів системи управління і захисту (ЦТАВ), заміна ротора турбогенератора на відремонтований у заводських умовах (ЕЦ). У планах також – заміна якорів збудників турбогенератора першого енергоблока.

Моніторинг модернізаційних та ремонтних робіт проводиться щоденно, як і оперативні наради під головуванням головного інженера, на яких вирішуються основні організаційні питання. Свої «оперативки» проходять у підрозділах, задіяних у ремонті. Аналіз справ і чіткі оперативні рішення сприяють якісному і вчасному виконанню запланованих робіт та увімкненню енергоблока в мережу.

Станом на сьогодні, за словами Олександра Копійка, особливих підстав для хвилювань з приводу можливих порушень, розроблених ще до початку ППР графіків ремонту, немає.

Ольга Сокол