«Республiка Буковель»

Так величає перлину Карпат бізнесмен і фактичний господар цієї місцини Олександр Шевченко, з яким групі хмельничан, що відпочивали тут, вдалось поспілкуватись і взнати про плани на майбутнє. Принаймні цей регіон розвиватиметься і надалі надшвидкими темпами, бо є затребуваність у тих послугах, які Буковель спроможний надати не лише взимку, але й літньої пори.

Останній раз на схилах Буковелю наша родина каталась 2014 року. Задоволення не з дешевих, але емоції, отримані від дійства, варті тих грошей. Бідкаючись, що день катання на той час коштував гривень вісімсот, почув від одного дідка фразу, що це оплата не за день, а як мінімум за рік, бо коли буде наступний раз, передбачити важко. Напевно з такою думкою треба погодитись – не щодня людина вибирається у гори, чи на море, не кажучи про подорож за кордон…

Ціни у Буковелі справді кусаються – з’їхав на найдовшому в Україні тролеї за сто секунд і віддав чотириста гривень, покид­ав кулі у боу­лінг – триста, поснідав без фанатизму – півтися­чі і таке все інше. Кажуть, за задоволення треба платити.

Щодо задоволення, то від зуст­річі з карпатськими краєвидами, прекрасним серві­сом, гарною інфраструктурою наст­рій підбадьорюється, легені надихаються свіжим повіт­рям, мозок сповнюється ейфорією. Буковель продукує позитивні емоції, розкутість думок, ба­дьо­рість.

Схили тих трас, що гірськолижники долають взимку на чималій швидкості, літньої пори виглядають не настіль­ки крутими і далеко не небезпечними. Високе різнотрав’я, стежки, що плетуться вправо-вліво, ручаї…

На час нашого перебування четверту річницю святкував та­бір відпочинку Артек- Буковель. Близько 350 дітей із різних куточків України та й з-за кордону сплели із стрічок павутинку, що символізує  єднання і дружбу. Відбувся концерт, розваги.  Діти мешкають у  трьох таборах - "Лісовому", "Озерному " та "Гірському".

Найбільшим є табір "Лі­со­в­ий". Проживання у  3-зір­ковому готелі. "Озерний" розташовується біля штучного озера площею  близько 7 га. Діти живуть  у наметах. Харчування - у  ресторані, що знаходиться за 50 м від цього наметового містечка.

Табір "Гірський" англомовний на базі п'ятизіркового готелю.

Діти мають можли­вість займатись мистецт­вом, стрільбою з лука та арбалета, долати смугу перешкод, здійснювати похід на полонини, дегустацію си­рів, опановувати основи журналістики і режисури, проводити вечірки у басейні, здійснити сходження на  Говерлу або гору Хом'як. Крім цього тут проводять кулінарний майстер-клас, вивчають ази хореогра­фії. В числі па­м’ятн­их заходів екскурсія до Яремче із відві­дуванням зоопарку, водоспаду Пробій,  Печер­ Довбуша.

Ми мали можли­вість споглядати за діями дітей, що цього дня брали участь у конкурсі-фестивалі. Це було весело і барвисто.

На території Буковелю багато розважальних центрів із боулінгом, баскетбольними та волейбольними майданчиками, барами. Можна у штучному озері ловити форель і за вашим бажанням насолодитись смаковими якостями цієї риби. Якщо бажаєте трохи екстриму, то до послуг найбільший в Україні всюдихід. З ранку працює витяг на трасу №2, де з гори відкривається надзвичайно гарний краєвид. Тут можна розважитись на ряді атракціонів, скуштувати національні страви тощо.

Відзначимо, що країна Буковель розбудовується і набуває рис європейського курорту. До Буковелю нині прокладені гарні асфальтовані шляхи. Навколишні села і містечка також пропонують гарний сервіс.

Споглядаючи за розвитком цієї невеличкої, але напрочуд гарної території у гірській місцевості, де життя завжди було складним, вимагало великих людських зусиль і ресурсів, приходиш до висновку, що бажання і правильний мене­джмент спроможні змінювати нашу дійсність на краще. Хочеться, щоб уся Україна набула статусу «Республіки Буковель» – а саме затребуваної, позитивної до людини землі.

Віктор Гусаров

Фото автора