Минулої неділі у секторі №1 технологічної водойми Хмельницької АЕС відбулося благодійне змагання на кубок «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» з лову хижої риби з човна, під час якого було зібрано близько 45 тисяч гривень для потреб воїнів, які захищають нашу державу від рашистів.

Кожен рибалка добре знає, що на поведінку риби впливають погодні умови. Вона реагує на зміну температури навколишнього середовища, напрям вітру і перепади атмосферного тиску. Коли ці фактори стають більш-менш прийнятними, то можна сподіватися на вдалу риболовлю.

Ранок минулої неділі розпочався вітрами різної потужності, які завжди здатні робити поверхню технологічної водойми-охолоджувача Хмельницької АЕС хвилястою. У таких умовах човни, які стали на якір, будуть гойдатись у такт кожного набігу кучерявих водяних гребенів. Бувалих рибалок цим не здивуєш, бо звикли потрапляти у різні погодні умови. Пригадується, як на попередній спортивній риболовлі шнури на спінінгах замерзали та нагадували павутину. Тоді актуальними стали спеціальні силікони, якими рибалки змащували котушки, волосінь. А на нинішніх змаганнях – температура вище нуля, а це можна вважати певним комфортом як для зимової пори.

Старт учасників спортивної риболовлі окуня спінінгом  з човна відбувся традиційно. До настанов голови «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергія Онищука про основні правила поводження на водоймі-охолоджувачі додалися й рекомендації представників управління державного агентства меліорації та рибного господарства у Хмельницькій області, Кам’янець-Подільського районного управління рибної поліції, загону відомчої воєнізованої охорони Хмельницької АЕС.

Рибалки вийшли на територію сектора №1, який знову обрано згідно із затвердженими документами. Для багатьох з них ця місцевість є відомою, принаймні за рельєфом дна та глибинами. Отож для кожної команди з’явилась можливість обрати свою тактику риболовлі.  Але риба має право на свої примхи. Вона клює не на все, що потрапляє у воду від закидання спінінга. Єдиний вихід – експеримент: не бере на один тип воблерів чи поперів, в хід ідуть інші. Не випадково більшість рибалок на водойму взяли цілі колекції силіконових, пластикових та металевих імітаторів живої риби, бо, як відомо, тільки тактика постійного підбору приносить користь.

Чотири години, які були відведені для спортивної риболовлі, збігли. Прийшла пора визначати переможців. Для цього вже налаштовано й спеціальні ваги.

Один за одним на човнах до берегової лінії прибувають екіпажі команд, щоб надати для фіксації суддями свої улови. Зразу візуально видно, що клювання риби не у всіх було інтенсивне.

Ось з’явилась команда «Dodgers» у складі Олександра Каржау та Олександра Савченка, які на одній із попередніх спортивних рибалок зайняли перше місце.

– Який рибальський настрій сьогодні? – запитую в колишніх переможців.

– Ми сподівались, що клювання буде не гіршим, ніж на минулих змаганнях. Але виявилось, що це не так. Довелось часто змінювати місце риболовлі. Можливо, вітряна погода вплинула на активність риби, – каже Олександр Савченко.

Серед рибалок-аматорів, які із садками вишикувались у чергу для зважування, можна помітити й більш-менш пристойні «водяні трофеї».

Нарешті кульмінація змагань – оголошуються результати. Перше місце виборола команда «Здолбунів» із результатом 23 кілограми 370 грамів упійманих окунів. Другий результат – 17 кілограмів 880 грамів – зафіксовано у рибалок «Молодості». Трійку призерів замкнули «Щелепи», яким вдалося з водяного плеса підняти 11 кілограмів 140 грамів риби. Своєрідну волю до перемоги продемонструвала команда «Грабник», бо їхній улов виявився лише на 130 грамів меншим від володарів третього місця.

Переможцями у номінації «Найбільша впіймана риба» стала команда «Fatality» із окунем масою 1 кілограм.

Під час церемонії нагородження рибалки почули не тільки схвальні слова про свою рибальську майстерність, а й одержали грамоти, кубки.

Сергій Онищук нагадав учасникам змагань про те, що зараз усі спортивні риболовлі, які організовує «Клуб рибалок-аматорів ВП ХАЕС», проводяться на підтримку ЗСУ. Отож на цих змаганнях вдалося зібрати 44 тисячі 620 гривень, а загальний внесок рибалок від початку війни складає 234 тисячі 620 гривень.

...Над береговою лінією знову запахло рибальською юшкою, яка зігріла всіх, кого об’єднує таке цікаве хобі, як риболовля.

Олександр Шустерук