Виробнича діяльність ХАЕС регламентується низкою документів, на основі яких здійснюються основні технологічні процеси. Важливим фактором є надійність та безпечна експлуатація обладнання, систем, агрегатів. Одним із таких факторів є  забезпечення повноцінного охоло­дження їх в турбінному і реакторному відділеннях. Для охолодження устаткування використовується водосховище електростанції, яке має плесо водойми майже у 22 квадратних кілометри і оптимальний об’єм – 120 мільйонів кубометрів води. В останні роки склались дещо екстремальні погодні умови, які зумовили поступове зниження рівня води у ставку-охолоджувачі.

- Згіно з технологічними умовами експлуатації водосховища ХАЕС,- розповідає начальник цеху гідротехнічних споруд Віктор Турицький,- його рівень має становити 203 метри над рівнем Балтійського моря. Сьогодні він зафіксований на рівні 201 метр 39 сантиметрів. Основне наповнення нашої водойми забезпечується за рахунок води річки Горинь під час весняних повеней. Останній раз така процедура здійснювалась ще у 2008 році. На сьогодні ми маємо відповідні дозволи Державного агентства водних ресурсів України в Хмельницькій області, Державного управління охорони навколишнього середовища у Хмельницькій області Міністерства охорони природного середовища України на поетапний відбір річкової води. Враховуючи те, що паводок ще не розпочався, ми використовуємо два малопотужні насоси на насосній станції додаткової води. А за умови повені у дію вступлять пристрої значно більшої потужності.

Для ХАЕС наповнення водою водосховища є звичним технологічним процесом, який відбувається на основі низки державних нормативних документів і не впливає на рівень річки Горинь. В історії нашої електростанції був період, коли до її керівництва звертались представники владних структур північних районів Рівненської області, щоб електростанція здійснила максимальний відбір річкових повеневих вод і зменшила загрозу затоплення значних територій Полісся.

-У нашому регіоні велика кількість рибалок, які люблять вільний час проводити на льоду,- наголошує Віктор Турицький.- Закачування води зумовлює підняття рівня води у водосховищі і руйнування цілісності криги у місцях тимчасового її утворення. Це створює небезпеку для людей, які виходять рибалити на лід. Я закликаю до весни зовсім відмовитись від зимової риболовлі на території станційного ставка-охолоджувача. Переконаний, що життя дорожче, ніж кілька десятків окунців. Принаймні хорошу рибальську удачу можна зараз шукати на озерах, ставках, яких достатньо у нашій місцевості.

Технологічний процес закачування води розрахований до кінця квітня. Планується поповнення нею водосховища на 14,7 мільйона кубометрів, ще 4-5 мільйонів кубометрів надійде весною природним шляхом – від стоку річки Гнилий Ріг і від танення снігу на полях, в лісах. За підрахунками спеціалістів, до кінця весни рівень станційної водойми повинен становити до 202 метрів 70 сантиметрів.

Бесідував Олександр Шустерук