Рибалки не нудьгували

У рибалок побутує твердження, що риболовля відбудеться за будь-якої погоди. Але досвід свідчить, що твердження не завжди відповідає істині. Принаймні під час організації змагань із вправності рибалити за допомогою «мормишки» на кризі. А вона, як відомо, може бути крихкою або взагалі відсутньою. Саме це змушувало членів «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» кілька разів переносити дату проведення зимових змагань зі спортивної риболовлі, яка попередньо присвячувалась Дню енергетика. Та рибальське щастя існує. У цьому переконався голова «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергій Онищук разом з  колегами – представниками суддівської колегії, коли на збіглому тижні було проведено тестування товщини крижаного покриву на різних ділянках ставка-охолоджувача в районі річки Гнилий Ріг. Було знайдено безпечну територію, де лід наріс до 15 сантиментів.

Ранок минулої суботи для багатьох нетішинських рибалок приніс свої турботи. Найважливіше завдання – не проспати, бо ж автомобіль, який надав транспортний цех електростанції, мав виїхати від СК «Енергетик» у визначений час – о 7.00. Не зайвою стала ретельна перевірка рибальських обладунків, щоб бува не забути вудки, живу наживку та інші атрибути…Берег ставка-охолоджувача заполонила ватага у складі двох десятків рибалок. Кожен налаштований продемонструвати вправність у підкоренні лунок. Сергій Онищук озвучив  правила проведення спортивної риболовлі та нагадав про вимоги карантину, що вимагають  соціальної дистанції між учасниками змагань.

Пролунала команда «Старт». Берег ставка-охолоджувача наповнився скреготом льодобурів, які зусиллями рибалок вганялись у крижану товщу. Підготовлені перші лунки. Учасники змагань почали їх нехитре дослідження. Перші хвилини принесли свої результати – на гачках затріпотіли смугасті водні аборигени – окунці. Вони за розміром порівняно невеликі, десь із мізинець або й менші. Але клювання виявилось інтенсивним і засвідчило, що у кожного є шанс бути з уловом.

Серед учасників змагань ветерани спортивної риболовлі. Це Кадим Каржау та Юрій Савченко, які раніше часто володіли кубками переможців. Вони прихильники різних експериментів з використання унікальних «мормишок» та ультратонкої жилки, визначення діаметру якої під силу тільки спеціальним приладам – мікрометрам. Техніку успішної риболовлі перейняли й їх діти – Олександр Каржау та Олександр Савченко. Навіть певний час вони змусили батьків забути про перші сходинки рибальського п’єдесталу, бо самі наловлювали чи не найбільше. Спортивні змагання поєднують майстерність та елементарне везіння. Були випадки, коли розрив між рибальськими досягненнями становив лише кілька десятків грамів. Тож цей факт змушує рибалок не гаяти часу, щоб не пропустити свою «золоту рибку». Важливими є й вдалі переміщення для визначення можливої концентрації рясних косяків плавникових.

Дві години першого туру змагань збігли непомітно. Далі – зважування та перепочинок. На електронних вагах часто можна було побачити результат у понад кілограм. Розрив між здобутками учасників порівняно невеликий. Відтак інтрига буде неминучою.

Перші клювання окунів у другому турі змагань засвідчили, що нудьгувати рибалкам не доведеться. Знову ж можна побачити напрацьовані тактики – випробовування нових «мормишок» та постійна міграція між лунками.За поведінкою рибалок ретельно спостерігала медсестра СК «Енергетик» Олена Самолюк, щоб вкотре переконатись, що всі учасники змагань є дисциплінованими, тому непередбачуваних ситуацій виникнути не повинно. Зважаючи на певну допитливість медичного працівника один із рибалок запропонував їй спробувати можливості зимової вудки. Після коротких настанов пані Олені вдалося з водяної товщі підняти на кригу верткого окунця. Важко описати позитивні емоції медика, яка відважилась на особистий дебют. Другий тур завершився. Учасники чекають остаточного вердикту суддівської колегії. Результати не забарились. Найвправнішим рибалкою визнано Андрія Нагая, другий результат у Сергія Степанюка, а трійку призерів замкнув Олександр Поліщук.

За положенням спортивної риболовлі передбачені й номінації – найбільша та найменша риби. Володарем екземпляру, який без особливих зусиль поміститься у сірникову коробку, став Сергій Степанюк. Окунь Богдана Волянського завдовжки 15 сантиметрів став найбільшим.

Усі призери та номінанти одержали кубки, грамоти та призи. До речі, до церемонії нагородження внесла лепту команда вправних спінінгістів «Black fish», яка є частою учасницею заходів «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС». Переможці одержали спеціальні призи.Напутнє слово про організацію спортивної риболовлі та її значення для змістовного відпочинку працівників Хмельницької АЕС прозвучало із уст голови  первинної профспілкової організації ХАЕС Михайла Гука. З його рук учасники змагань одержали призи. Від відділу роботи з громадськістю і ЗМІ станції призи вручив автор цих рядків, представник «Перспективи» на змаганнях. За словами Сергія Онищука, цьогоріч на рибалок-аматорів чекають змагання з різних видів спортивної риболовлі, не зважаючи на примхи погоди.

Олександр Шустерук

Фото автора