Які асоціації виникають від слова «риболовля»? Насамперед наявність водойми, красивих краєвидів і традиційного атрибуту –  вудочки. Як вважає більшість, таке має відбуватись теплої пори року. Але існують винятки із правил. Це стосується саме риболовлі взимку. Зимові рибалки значно відрізняються від традиційних літніх, чи принаймні осінніх, насамперед одягом. Не дарма хтось вдало підмітив, що вони нагадують пінгвінів. Одягатись треба добре, бо мороз, як мовиться, не коханка. А коли ще на додачу пронизливий вітер, який примудряється проникнути через найменші шпаринки, - від однієї тільки уяви колючки пронизують тіло.

Із рибальською програмою-мінімум учасники спортивної риболовлі на «мормишку» з льоду, яка відбулась на водосховищі ХАЕС в районі річки Гнилий Ріг, справились. Одяг відповідав температурі навколишнього середовища, яка опустилась нижче за десять градусів. Автор цих рядків також прислухався до порад бувалих рибалок і тепло одягнувся. Але це не все. Жодна риболовля не обійдеться без такого знаряддя, як вудочка. Вона для зимового періоду є специфічною і значно відрізняється від традиційної поплавкової не тільки розмірами, а й принципами застосування. Мені особисто ще не доводилось ловити рибу з ополонки, і цей напрям рибальства був такою собі терра інкогніта.

- Візьми мою вудочку, ловити не складно, тільки треба «набити руку», - запропонував провідний інженер цеху налагодження та випробування устаткування Олександр Стефанович.

У моєму секторі з`явилось дві ополонки. В одну з них занурив жилку, на кінці якої позолотою вигравала маленька металева кулька із припаяним гачком, на який було нанизано кілька червоних мотилів. Це і є риболовля на так звану «мормишку». До речі, такий вид рибальства придумано не десь там, як мовиться, за океаном, а в Сибірі у сорокових - п’ятидесятих роках минулого століття. Він швидко знайшов прихильників у державах, в яких взимку замерзають водойми. Навіть дійшло до проведення світових змагань. Рік тому чемпіонами світу у риболовлі на мормишку вперше в історії  стала українська команда, в складі якої були й два жителі міста Рівне.

У зимовій риболовлі важливо бути непасивним. Якщо діяти за традиційним принципом поплавочної вудочки - опустив наживку і чекаєш клювання - то годі очікувати на впійману рибу. Мормишка повинна рухатись, періодами ледь торкаючись дна. Такі настанови спробував застосувати на практиці. Через деякий час помітив легкий порух тонкого кінця вудочки: рибина зреагувала на наживку. Але впіймати не вдалося. Інша спроба увінчалась успіхом, і біля ополонки затріпотів йоржик. Отож дебют відбувся. А потім на гачок потрапив і окунь розміром півдолоні.

Я виявився не єдиним серед тих, хто вперше вирішив спробувати премудрості зимової риболовлі. Ось біля ополонки чаклує інженер групи забезпечення якості виробничо-технічного відділу енергоремонтного підприємства Людмила Гук. Важко описати її радість після першої впійманої рибини. Солідарною з нами стала інша жінка – інженер лабораторії зовнішнього дозиметричного контролю цеху радіаційної безпеки Наталія Костенко.

Вперше вийшли на водойму працівники цеху налагодження та випробовування устаткування Андрій Якимів та Андрій Раченя. Окрилений першим успіхом, Якимів запевнив свої колег, що з радістю поповнить «братію» зимових рибалок і придбає теплий одяг та взуття.

Спортивна риболовля завершилась традиційним нагородженням переможців. А потім можна було почути багато рибальських розпові­_дей. Що не кажіть, а риболовля – справжній відпочинок.

Олександр Шустерук