Рибу добре годували – на гачок її впіймали

Рибалки – народ активний, якщо почують про черговий виїзд на  водойму, зайві запитання не задаватимуть. Коли було оголошено про чергові спортивні змагання з риболовлі на фідер серед членів «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС», її голові Сергію Онищуку нікого особисто запрошувати не довелось.

Минулої суботи у полоні вранішньої тиші на водосховищі ХАЕС в районі річки Гнилий Ріг рибалки-аматори взяли участь у жеребкуванні і зайняли відповідні сектори. За положенням змагань зі спортивної риболовлі на фідерну вудку, було дозволено використовувати встановленого зразка годівниці, основна вимога -  на повідку повинен бути тільки один гачок.

Ніхто так і не може порахувати, скільки років класичній вудочці. Можна лише погодитись, що це тисячі років. Наші прапрадіди, які полюбляли виходити на риболовлю, принаймні сотню років тому і не здогадувались про наслідки постійного вдосконалення такого традиційного рибальського атрибуту, як вудочка. В минулому столітті набув популярності спінінг, а у п’ятидесятих роках англійці придумали фідер. Цей рибальський обладунок став популярним у Європі. Зовсім недавно оригінальний метод риболовлі почав запроваджуватись і в Україні. Читачі, які не зовсім орієнтуються в напрямках рибальства, напевно, запитають: а що це таке – фідер. Це англійська донна вудочка із дуже чутливим кінчиком, на основі рухів якого можна розпізнати клювання риби. Вона складається з безінерційної котушки, на яку намотана певна кількість жилки або шнура, а також годівниці, яка кріпиться до пластикової трубки, петлі з жилки. У перекладі з англійської слово «фідер» означає «годувати». Саме на цьому і базується риболовля англійською донною вудочкою.

Коли прозвучала команда «старт», 24 учасники змагань розпочали закидання корму в ділянки, на яких має знаходитись на гачку наживка. Це важлива церемонія, бо тільки так можна примусити рибу до пошуків смачного сніданку. А потім наступає процес очікування. Погляд кожного рибалки спрямований на гнучку вершинку фідерного вудлища. Лише вона сигналізує про клювання. Перші доторки до наживки помітив Олександр Єсін, через мить у його садку затріпотіла риба. А потім, як мовиться, процес пішов. Не довелось нудьгувати  Володимиру Єф­ремову, Богдану Кирилюку.

Тривалим виявилось очікування вдалого клювання у Василя Тихолаза, Кадима Каржау. Але їх терпіння виправдалось. Порадів улову Віктор Лук’янчук, який вперше взяв участь у спортивній риболовлі.

Відведені чотири години промайнули швидко. Суддівська колегія ретельно перевірила улови і зафіксувала результати у протоколі. Переможцем змагань було оголошено представника навчально-тренувального центру Олександра Єсіна, який зумів упіймати 2 кілограми 590 грамів карасів та пліток. Дещо скромніший результат Богдана Кирилюка з цеху теплової автома­тики та вимірювань – 1 кіло­грам 881 грам, у військовослужбовця Володимира Єфремова на 400 грамів менше. Вони були нагоро­джені кубками, медалями та грамотами.

Судді визначили й вправ­нішого рибалку, ним виявився знову ж Олександр Єнін – 39 екземпля­рів. Найбільшу рибину – коропа вагою 180 грамів – вдалося упіймати наймолодшому учаснику змагань Євгенію Костенку.

Олександр Шустерук

Фото  автора