Рік відповідального старту

2018 рік для колективу наших атомників особливий, адже невдовзі має відбутися знакова подія – початок довготривалого планово-попереджувального ремонту на енергоблоці №1, проведення якого має, так би мовити, дати йому друге життя. Адже проектний ресурс вичерпано, і без виконання масштабної програми заходів із ремонту, модернізації та реконструкції, заміни обладнання, яке вичерпало свій ресурс, подальша експлуатація енергоблока просто неможлива.

У колективі готові взятися за реалізацію проекту із продовження терміну експлуатації (ПТЕ) і успішно пройти цей нелегкий шлях, отримавши позитивні результати, як це вже зробили колеги з інших вітчизняних АЕС. Але спершу потрібно завершити капітальний планово-попереджувальний ремонт на енергоблоці №2. З цього, власне, і почалася наша розмова із начальником служби відомчого нагляду і пожежної безпеки В.М.Лановенком.

- Василю Михайловичу, чи витримуються графі­ки проведення ППР на енергоблоці №2? – цікавлюся в співрозмовника.

- Так, і впевнений, що так буде і надалі. Ми якісно і вчасно завершимо ремонтні роботи, отримаємо дозвільні документи на експлуатацію після виходу з ППР і увійдемо в зиму, не маючи проблем із виробництвом електроенергії і обігрівом міста. З огляду на тривалу зупинку першого енергоблока, другий має працювати, як ніколи, надійно. Переконаний, що так воно і буде.

Впевненості  цьому додає високий професі­оналізм і досвід персоналу станції, відповідальний підхід до виконання запланованого обсягу робіт керівників ХАЕС. Всіх зусиль, в рамках своїх повноважень, докладатиме і колектив СВНіПБ, аби не було допущено будь-яких збоїв, і можна було вчасно і без проблем отримати в ДІЯРУ окремий дозвіл на експлуатацію енергоблока після проведення ППР. Таким часовим орієнтиром для другого мільйонника є 20 листопада поточного року – дата, коли другий енергоблок повинен бути увімкнений в мережу. У нетішинських атомників буде кілька днів перепочинку перед небувалим досі за тривалістю і масштабами ППР на енергоблоці №1. Роботи дуже багато, всі заходи чітко розписані, триває процес закупівлі обладнання й матеріалів. Вони дороговартісні, але значно надійніші і прогресивніші, відповідають усім на сьогодні вимогам.

І хоч перелік заходів, які належить виконати під час ППР на енергоблоці №1, надто об’ємний, втілити їх у життя за період ремонту реально. За умови вчасного і достатнього фінансування, належної підтримки Енергоатома. А вони, на переконання В.М.Лановенка, будуть. І ми зможемо впоратися з усіма роботами, не вибиваючись із графіка, вчасно і якісно виконаємо заплановані роботи з ПТЕ енергоблока №1, підготуємо звітні документи, ґрунтовно перевіривши  які, ДІЯРУ видасть окремий дозвіл на перший пуск ядерної установки енергоблока №1 після впровадження заходів з продовження термі­ну експлуатації. Отримання такого дозволу – одна із функцій СВНіПБ.

- Про які терміни продовження експлуатації йдеться?

- 20 років (з переоцінкою безпеки через 10 років).

- Коли можна очікувати на «зелене світло» від ДІЯРУ?

- Націлюємося до 6 серпня 2019 року підключити до мережі енергоблок №1. До того часу маємо завершити всі ремонтні роботи, а також роботи з реконструкцій та модернізацій, оформити відповідні рішення з продовження терміну експлуатації та надати до Держатомрегулювання України значний пакет документів за відповідною процедурою для отримання окремого дозволу. Внутрішньо до цього готові, розуміємо всю складність і покладену на нас відповідальність. Отож, час діяти і добиватися результату, тобто успішної експлуатації оновленого енергоблока. Це потрібно не окремому підприємству Хмельницька АЕС, і навіть не окремо взятій галузі, це потрібно Україні.

Ольга Сокол