Рівень ядерної безпеки на ХАЕС відстежують міжнародні інституції

Цьогоріч на Хмельницькій АЕС представниками інспекції МАГАТЕ здійснено п’ять перевірок. За словами начальника відділу ядерної безпеки станції Леоніда Вайнера, під час проведення офіційних процедур інс­пектори не виявили порушень щодо обліку та контролю ядерних матеріалів. Представниками МАГАТЕ було відзначено високий рівень організації інспекційних перевірок.

– Крім співпраці із МАГАТЕ, – розповідає Леонід Вайнер, – персонал відділу протягом останніх десяти місяців брав участь у супроводі  перевантаження активних зон, а зараз організовує  роботи із впровадження заходів підвищення потужності енергоблоків. Також три­ває супровід технології Holtec як складової процесу  відправки з території  електростанції відпрацьованого ядерного палива для зберігання його у Централізованому ядерному сховищі, що в районі Чорнобильської АЕС. На першому енергоблоці під час планово-попереджувального ремонту були завершені комплексні випробування. Зараз тривають роботи з вибору паливного завантаження для другого енергоблока, обґрунтування його безпеки.

Паралельно на другому енергоблоці здійснюється підготовка до ремонтної кампанії із використанням стенду інспекції та ремонту ядерного палива.

Під час розмови Леонід Вайнер зазначив, що колектив відділу ядерної безпеки сумлінно виконує виробничі завдання, які, насамперед, стосуються   контролю за поводженням із свіжим та відпрацьованим ядерним паливом, а також супроводу його експлуатації у активній зоні ректора. В зоні постійної уваги фахівців перебувають такі напрямки, як контроль якості ядерного палива, проведення вхідного контролю палива, його належне зберігання, безпечне використання, виконання нейтронно-фізичних розрахунків, контроль відповідності вимогам нормативних та виробничих документів під час експлуатації, а також відправлення відпрацьованого ядерного палива.

Відділ ядерної безпеки станції відповідає за облік ядерних матеріалів на Хмельницькій АЕС, що є однією зі складових співпраці України із МАГАТЕ. Свого часу Україна ратифікувала договір про нерозповсюдження ядерної зброї та використання ядерних матеріалів винятково у мирних цілях. Згідно з угодою між Україною та МАГАТЕ на Хмельницькій АЕС встановлена спеціальна апаратура, за допомогою якої міжнародні експерти контролюють переміщення ядерних матеріалів, а фахівці відділу ядерної безпеки супроводжують експлуатацію цієї апаратури.

Структурно відділ ядерної безпеки складається із лабораторії палива, теплофізичної лабораторії та ядерно-фізичної лабораторії. За словами Леоніда Григоровича, тут трудяться інтелектуали, знання та практичні навички яких важливі у сфері забезпечення ядерної безпеки, реконструкції та модернізації. Серед на­прямків діяльності фахівців відділу значне місце від­водиться обґрунтуванню безпеки паливних заван­та­жень, виконанню нейтронно-фізичних розрахунків. На такий вид діяльності потрібно мати спеціальний дозвіл, що спонукає спеціалістів опановувати відповідне навчання, підтримувати кваліфікації та проходити атестацію. Навчання відбуваються на базі Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» (НТУУ «КПІ»).

Спеціалісти відділу є слухачами курсу лекцій викладачів-практиків та науковців, беруть участь у практичних заняттях та складають відповідні іспити, після чого отримують атестат на право виконання  розрахунків. Атестат має термін дії, його періодично потрібно підтверджувати складанням відповідних іспитів.  Фахівці відділу, що займаються обліком і контролем ядерних матеріалів, також проходять відповідне додаткове навчання і підтримку кваліфікації в центрі ім. Джорджа Кузмича у Інституті ядерних досліджень Національної академії наук України, на базі лабораторій якого виконується підготовка та оновлення практичних знань з неруйнуючого аналізу ядерних матеріалів, лабораторні роботи з обліку та контролю ядерних матеріалів у відповідності із вимогами Державної системи обліку та контролю ядерних матеріалів, Держатомрегулювання та МАГАТЕ.

Фахівці відділу ядерної безпеки співпрацюють із спеціальними моніторинговими місіями ОБСЄ в Україні. Під час таких зустрічей міжнародні спостерігачі цікавляться рівнем захисту діючих енергоблоків та заходами, які сприяють безпеці мешканців зони спостереження АЕС. На останній з таких місій мова йшла про заходи із підвищення безпеки діючих енергоблоків на Хмельницькій АЕС, особливості роботи Хмельницької АЕС в умовах маневрових режимів. Під час роботи із міжнародними експертами було зазначено, що поводження із відпрацьованим ядерним паливом є надзвичайно важливою складовою. Раніше, згідно із затвердженою схемою, було передбачене його вивезення до Російської Федерації. В сучасних умовах це економічно невигідно. Саме тому на основі Енергетичної програми розвитку України було прийняте рішення про спорудження у 30-кілометровій зоні ЧАЕС Централізованого сховища для зберігання відпрацьованого ядерного палива трьох вітчизняних АЕС – Рівненської, Хмельницької та Южно-Української. Воно здійснюватиметься за технологією американської фірми Holtec International.

Важливим етапом у діяльності відділу ядерної безпеки була участь у заходах з продовження терміну експлуатації першого енергоблока  ХАЕС. У їх ході  було вивантажене все ядерне паливо із реактора і розміщене у басейні витримки. Тривали роботи із заміни і модернізації обладнання, однією із найважливіших стала модернізація перевантажувальної машини. Всі монтажні та налагоджувальні роботи були завершені за графіком. Були проведені повноцінні випробування машини на імітаторах ТВЗ, випробування закінчились успішно і машина була прийнята в експлуатацію. Перевантажувальна машина виконує переміщення ядерного палива, і нова модернізована машина дала можливість набагато пришвидшити цей процес за рахунок автоматизації.

Процеси реконструкції та модернізації агрегатів та систем, до контролю за якими причетні працівники відділу ядерної безпеки, дають можливість забезпечувати рівень безпеки діючих енергоблоків Хмельницької АЕС за міжнародними стандартами.

Олександр Шустерук