Різдвяні колядки від «Камелїї» і «Шарму»

Традиційно у різдвяні дні в Нетішині проводяться різноманітні культурно-мистецькі заходи, серед яких традиційне і водночас щоразу надзвичайне дійство – виступ муні­­­ципального хору і вокального ан­самб­лю «Камелія» під керівни­цт­вом Каміли Пельванової. Не перший рік доповнює цю різдвяну містерію зразковий ансамбль бального тан­цю «Шарм». Відзначимо, що цього разу танцюристи були напрочуд гармонійними у плетеві сценарію, вико­навши низку складних композицій. Особливо запам’ятався гопак, бо засвідчив, що юним вихованцям Лариси Грищук під силу складні технічні завдання.  Дівчата завзято «крутили точку» і енер­гійно наступали на кавалерів, хлопці по-козацьки хвацько демонстрували стрибки, присядки, обертання на різні боки, ходили «павучком». Глядачі отримали масу задоволення від споглядання за емоційним дійством. Напевно­ кожен внутрішньо перейнявся стихією цього танцю.

Пісенна складова концерту скла­далась з виступів наймолодших «камельців», солістів середньої групи та досвідчених і профе­сійних спі­ва­ків, серед яких чимало викладачів школи мистецтв, працівників закла­дів культури, просто талановитих людей.

Було цікаво спостерігати, як малю­ки, що тільки освоюють ази пісенного мистецтва, «витягують» мелодійну складову колядки, як намагаються «потрапити в ноту», як здійснюють акторські рухи. Тому у глядачів не було претензій до огріхів, притаманних будь-якому молодому колективу.

Середній пласт «Камелії» вже має досвід виступів на різних сценах і здобутки у пісенних фестивалях та конкурсах. Колискову присутнім і дитині-ляльці наспівала Настя Кова­лінська, підбадьорила глядачів впевненим виконанням популярної мелодії «Новий рік»  Надія Гусарова, англійськомовною розповіддю про  сніг діставався до сердець слухачів Андрій Даховний.

Найголовнішими ж дійовими особами цього вечора були Каміла Пельванова та ансамбль «Камелія» і муніципальний хор.

Хоровий спів, напевно, один з найвідоміших жанрів пісенної творчості, найдемократичніший і найпоширеніший у житті більшості народів світу. Приміром, у сімдесяті роки минулого століття в Талліні збирався хор у 150 тисяч виконавців. Пісенні поля існували в ряді міст України, у тому числі і Хмельницькому.

Муніципальний хоровий колектив­ від  моменту створення у 2003 році, заслужено користується любов’ю та повагою шанувальників хорового та вокального мистецтва міста. Колектив є постійним учасни­ком фестивалю колядок і щедрівок, що проходить у Національному уні­верситеті «Острозька академія»; у квітні 2008 року хор продемонстрував високу вико­на­в­ську майстер­ність на заключному­ концерті регіо­нального туру Фестива­лю мистецтв України, що проходив у м. Хмельни­цькому; у 2010 році коле­ктив взяв участь у ювілейному концерті з нагоди святкування 40-річ­чя кафедри хорового диригування РДГУ (м. Рів­не); у 2011 році хор став учасником обласного свята духовної музики і пісні «Дзвони душі людської» (м. Во­ло­чиськ).

В репертуарі  пісні різ­них жанрів - від класики до джазу і року. Керівник не боїться експериментувати, виконувати твори націо­нальні і зару­біжні, які зна­ходять відгук у слухачів. Принаймні заключні твори, що прозвуча­ли цього разу, викликали сплеск емоцій. При колективі діє вокальний ансамбль «Камелія», який є переможцем обласного огляду-конкурсу вокал­ьних колективів «Наш Поді­льський, пісенний краю» (2008 рік) та володарем Гран-прі регіонального конкурсу сучасної пісні та співаної поезії «Гремислава 2012», м. Шумськ (Тернопільська область).

Пісні, колядки, щедрівки у виконанні ансамблю є вже місцевою класикою.

Про значення колективу, його творчі здобутки, професіоналізм по закінченню концерту говорили нача­льник відділу культури міськвиконкому І.Михасик, заслужений діяч мистецтв, директор місцевої школи мистецтв І.Сиваківська, директор Палацу культури С.Кириленко, батьки юних співаків ансамблю «Камелія».

Віктор Гусаров

Фото Віктора Бондарця