Роботу знають, труднощi не лякають

Під час планово-попереджувального ремонту, який триває на першому енергоблоці, належить виконати великий обсяг робіт в рамках реалізації заходів з продовження терміну експлуатації енергоблока. Про завдання, які стоять перед персоналом електроцеху, ми говорили з виконуючим обов’язки нача­льника ЕЦ В.М.Панасюком, котрий запевнив, що колектив підрозділу готовий до відповідальної роботи і не спасує перед жодними труднощами.

- Персонал нашого цеху займається роботами з продовження терміну експлуатації електротехнічного обладнання відповідно до затвердженої і погодженої з ДІЯРУ­ програми, – зазначив на початку розмови Василь Микола­йович. – Вони ведуться за трьома напрямками: виконання робіт за результатами обстеження технічного­ стану обладнання, капітальний ремонт, заміна обладнання, яке відпрацювало свій ресур­с, з обов’язковим дотриманням послідовності дій на кожному з них, результатом чого стають прийняті рішення про можливість продовження ресурсу конкретного обладнання на визначений термін. Такі рішення погоджуються із Державною інспекцією ядерного регулювання України.

Що стосується обстеження електротехнічного обладнання, такі роботи ми здійснювали і раніше. Наприклад, з 2011 року  із залученням шеф-інженерів заводів-виробників поетапно обстежили маслонаповнене обладнання. У відповідних звітах, оформлених за результатами обстеження, чітко розписано які  обсяги робіт маємо виконати, щоб отримати позитивне рішення про подальшу екс­плуатацію цього обладнання.

Як показали обстеження, є необхідність під час поточного ППР на першому енергоблоці виконати ремонтні роботи на трансформаторах власних потреб.

У планах ППР-18 передбачені капітальні ремонти обладнання, йдеться про струмопроводи 6.0 кВ, секції резервного живлення 6 кВ та інше. Частину робіт, віднесених до  капітального ремонту з метою продовження терміну експлуатації енергоблока №1, ми завершили під час минулого ППР. Зокрема, успішно справилися із доволі великим обсягом робіт на блочному трансформаторі енергоблока №1. Результати ремонту показали, що така робота після тривалого часу експлуатації була вкрай необхідна. Розкривши обладнання, виявили незначні поломки, вчасне усунення яких убезпечило від можливих негативних наслідків.

Окрема тема – реконструктивні роботи, які також ведуться за кількома напрямками: заміна обладнання, яке відпрацювало свій ресурс, заходи з підвищення безпеки обладнання, приведення обладнання до стану, який відповідає новим вимогам норм та правил. Маємо чіткі визначення обсягів робіт, запланованих на ППР-18, вже, наприклад, розпочали заміну системи збудження турбогенератора, поетапно братимемося за інші роботи, які можемо виконувати тільки після виведення обладнання в ремонт.

До розмови з журналістами долучився заступник начальника електроцеху з монтажу та реконструкції О.М.Вовк.

- Протягом поточного року персонал електроцеху займався в основному підготовчими роботами. Ми зосередилися на розробці технічної документації для вибору типу обладнання, розробці проектної до­кументації, програм налаго­джувальних робіт, вхідного конт­ролю, яко­сті, розробці документації, необ­­хідної для отримання дозволу на реалізацію цих проектів. Паралельно вивчали дос­від виконання аналогічних заходів на інших АЕС, зокрема­ Рівне­нсь­кій.

Основна проблема, яка постала – виготовлення і терміни постача­ння необхідного обладнання. Наші спе­ці­алісти брали  участь у кваліфіка­ційних та приймальних випробуваннях обладнання безпосередньо на заводах-виробниках. Наприклад, в Чехії (система збудження і щити постійного струму), Китаї (електродвигуни 0.4 кВ), у Новій Каховці (електродвигуни 6 кВ), Харкові (гермопроходки), Сумах (насосні агрегати). Зараз тривають приймальні випробу­вання на заводі високовольтної арматури у Рівному. У січні заплановані такі випробування систем контролю за маслонаповненим обладнанням в Чехії.

У ході нинішнього ППР вже почали виконувати заміну гермо­проходок, на черзі – заміна щита збудження. Ведемо роботи по замі­ні системи виявлення пожежі на спецкорпусі. Постало питання замі­ни кабельної продукції, хоча раніше­ не мали наміру цього робити, оскі­льки вона відповідала чинним нормам. Але у зв’язку з виходом нового нормативного документа частину кабельної продукції доведеться поміняти на вогнестійку. Плануємо також замінити частину електро­двигунів напругою 6.0 і 0.4 кВ, системи контролю за маслонаповненим обладнанням, виконати ряд інших робіт з розряду протипожежних заходів. Серед таких і покриття кабельної продукції захисними засобами.

- Олександре Миколайовичу, хто буде виконавцем названих вами робіт?

- Є певні проблеми в тому, що обсяги деяких робіт на електротехнічному та обладнанні ЦТАВ не під силу місцевим підрядним організа­ціям. Тому в конкурсах на виконання будівельно-монтажних та налагоджувальних робіт брали участь підрядники з інших міст, з числа тих, що мають відповідний досвід, виконуючи аналогічні роботи, наприклад, на 3 енергоблоці РАЕС. Отож, ПрАТ «Техенерго» зі Львова виконуватиме роботи із заміни щита збудження, вимикачів 6 кВ. Уже задіяні в заміні систем виявлення і гасіння пожежі на спецкорпусі спе­ці­а­лісти ТОВ «Західелектромонтаж» із Луцька, пізніше вони виконуватимуть роботи у машзалі і реакторному відділенні. Працю­ватимуть у нас і представники Харків­ського монтажно-виробничого під­при­ємства «Електропівденьмонтаж», можливо, вдасться вибороти таке право на торгах й іншим організаціям. Заміну гермо­проходок, чим займаємося вже не один рік, традиційно виконуватиме МУ-13, вони вже приступили до роботи.

Ольга Сокол