Нещодавно спеціалісти ХАЕС взяли участь у реалізації програми: «Безпечна атомна енергетика – щасливе майбутнє нації»,  ініційованої Хмельницькою обласною громадською організацією «Фонд сталого розвитку «Князів Сангушко».

У атомної енергетики вистачає прихильників і тих, що ставляться до неї негативно. Як свідчить практика, критичні оцінки на адресу діючих АЕС у більшості випадків породжуються через недостатню поінформованість.

Саме на цьому напрямку акцентують увагу працівники ХАЕС, які задіяні у сфері формування позитивного іміджу енергетичного підприємства. Ця робота розпочинається із співпраці з освітніми закладами, громадськими організаціями, органами місцевого самоврядування. Активно підтримується й їх ініціатива у проведенні різних заходів, в ході яких оприлюднюється достовірна інформація про перспективи розвитку атомної енергетики, реалізацію програм з підвищення безпеки на діючих ядерних енергоблоках.

На ХАЕС була схвально сприйнята ініціатива президента Хмельницької обласної громадської організації «Фонд сталого розвитку «Князів Сангушко» Ігоря Панасенка про проведення лекцій спеціалістів ХАЕС для школярів сіл Берездів та Ганнопіль на загальну тематику: «Безпечна атомна енергетика – щасливе майбутнє нації». Заздалегідь було обумовлено й план проведення лекцій, основний акцент яких спрямований на висвітлення питань про вплив атомних електростанцій на природне середовище; радіаційну безпеку ХАЕС та вплив радіації на здоров`я людей; перспективу розвитку економіки регіону і соціальний захист його населення.

Для начальника цеху радіаційної безпеки ХАЕС Валентина Костенка  із розповідями про радіаційний захист населення доводиться виступати перед різними аудиторіями.

Зважаючи на те, що слухачами є школярі, які мають тільки початкові уявлення про атомну енергетику та ядерну реакцію, Валентин Володимирович свій виступ зробив доступним для них. Основний акцент було зосереджено на тому, що протягом експлуатації ХАЕС, яка триває більше двох десятків років, радіаційний стан на території краю, зокрема, зони спостереження, не зазнав змін, показники аналогічні тим, що були зафіксовані спеціалістами перед пуском першого, а згодом і другого енергоблоків. Це, за його словами, можливе завдяки роботі систем, які фільтрують викиди радіаційних речовин. Їх рівень складає соті і тисячні частини відсотка від офіційно прийнятих санітарних норм. Подібною мінімалізацією впливу на довкілля не може похвалитись жодне інше виробництво.

Про спостереження за станом довкілля у тридцятикілометровій зоні спостереження йшлося у виступі начальника відділу охорони навколишнього середовища ХАЕС Олександра Левицького. Він охарактеризував територію, що прилягає до діючої електростанції, як найбільш екологічно чисту на теренах нашої держави. Про це можна судити на прикладі водосховища ХАЕС. Тут розводяться різні види прісноводних риб, основним кормом яких є фітопланктон і різнома­нітні молюски. Територія водойми стала пристановищем для багатьох видів птахів, навіть і взимку, бо вона практично не замерзає. Присутність популяції біля ХАЕС боб­рів свідчить про ста­бі­льну екологічну обстановку. А основним аргументом Олександра Левицького та Валентина Костенка щодо безпечності експлуатації діючих енергоблоків біля Нетішина  стало те, що вони без застережень споживають рибу із ставка-охолоджувача.

Виступи спеціалістів ХАЕС не залишили байдужими учнів, найактивніші з них не соромилися задавати запитання. Діти  переймалися тим, щоб більше не було аварії, подібної до Чорнобильської. Валентин Костенко авторитетно заявив, що рівні безпеки та специфіка конструкції та технології протікання ядерної реакції просто унеможливлює її повторення на вітчизняних АЕС.

ХАЕС як великого благодійника у регіоні охарактеризував начальник відділу соціального розвитку Сергій Ільющенков. Згідно із оприлюдненою ним інформацією, протягом шести останніх років електростанцією надано благодійної допомоги на суму понад п’ять мільйонів гривень. Вона є адресною. Найбільше коштів надано на лікування громадян, які потребують невідкладної допомоги. Часто адміністрація ХАЕС сприяє вирішенню побутово - господарських проблем навчальних закладів.

Сергій Олександрович також розповів про тривалу співпрацю із Берездівською школою- інтернат, яка для атомників стала підшефною. Саме туди постійно направляється різноманітна благодійна допомога, основу якої складають добровільні пожертвування працівників електростанції.

Доповнюючи попередні виступи своїх колег про важливість атомної енергетики для нашої держави, Сергій Ільющенков розповів про прийнятий новий закон, який регламентує постійне надходження коштів на розвиток прилеглої до ХАЕС території. Закон передбачає відрахування на ці цілі одного відсотка коштів від загальної вартості випуску товарної продукції електро­станції. Він також окреслив реальні перспективи розвитку районів, які знаходяться у зоні спостереження ХАЕС, під час завершення будівництва другого, третього і четвертого енергоблоків, адже передбачені значні фінансові інвестиції.

Своє ставлення до розвитку атомної енергетики висловив і президент Хмельницької обласної громадської організації «Фонд сталого розвитку «Князів Сангушко» Ігор Панасенко. Для школярів він сказав про те, що саме розвиток АЕС у нашій державі є запорукою економічної стабільності та енергетичної незалежності, а також проаналізував стратегію розвитку атомної галузі на прикладі Російської Федерації. «Треба звернути увагу на те, - наголосив промовець, - що у Росії достатньо нафти, газу, вугілля, але вона активно розвиває атомну енергетику і планує ввести в експлуатацію більше трьох десятків енерго­блоків. Для цього є аргумент. Тамтешні спеціалі­сти знають про вичерпність корисних копалин. Сьогодні альтернативи атомній енергетиці просто не існує».

Під час зустрічі з учнями Ганнополя Ігор  Панасенко показав старовинний великий парк, в якому знаходилась літня резиденція князів Сангушків і розповів про їх благодійництво та меценатство. Він прагне у багатьох населених пунктах Славутського, Ізяславського та інших районів допомогти населенню організувати такі напрямки ведення бізнесу, як зелений туризм. Це сьогодні, за його словами, єдине, що може покращити добробут селян. «Фонд сталого розвитку «Князів Сангушко» активно працює й над іншими актуальними соціально - економічними проектами. Але, за перконаннями Ігоря Панасенка, реальний поштовх для розвитку регіону може дати повноцінна діяльність ХАЕС, принаймні чотирьох її енергоблоків. У їх безпечності він не має сумнівів.

Олександр Шустерук

Фото  автора