Рукотворне диво - вишитий рушник

«І на тім рушникові оживе все знайоме до болю: і дитинство, й розлука, й твоя материнська любов». Хто не пам’ятає цих слів із легендарної пісні? Пісні, присвяченої одному із символів України - рушнику.

Дійсно, вишитий рушник посідає особливе місце в українській обрядовості. Рушник відноситься до категорії тих речей, в яких відбивається пам’ять нашого народу. Він є неодмінним атрибутом народного побуту, весільних обрядів, окрасою житла.

26 березня відбулася презентація виставки рушників, створених працівницями ВП Хмельницька АЕС. Ще у 2006 році ми започаткували проект «Світ захоплень працівників ХАЕС». В ході реалізації цього проекту було організовано ряд цікавих виставок. Проте, останнім часом проект розвивався не дуже жваво. Ситуація докорінно змінилась у 2017 році, коли з ініціативою проведення таких виставок виступила культурно-масова комісія ПК ППО ХАЕС. Тоді було організовано дві виставки: виставка вишиванок та виставка робіт, вишитих бісером.

У 2018 році свій доробок презентували фотографи.

На цьогорічній виставці представлені роботи семи майстринь: Оксани Євгеніївни Крук, Марії Миколаївни Качуровської, Людмили Федорівни Божук, Тетяни Володимирівни Соснової, Світлани Вікторівни Радчук, Світлани Володимирівни Войтюк і Жанни Олександрівни Карпової. На презентації виступили майстрині Оксана Крук та Марія Качуровська. Пані Оксана розповіла, що любов до вишивання їй привила бабуся, а на виставці вона, крім своїх, презентувала ще й рушники своєї мами та свекрухи. Гарно скомпоновані, майстерно вишиті добрими руками, вони не залишать байдужими відвідувачів.

З вітальними словами до презентанток звернулися голова культурно-масової комісії ХАЕС Світлана Іванова,  заслужений працівник культури, директор Нетішинської школи мистецтв Іванна Сиваківська, експозиціонер виставки Валерій Походонько.

Музичними дарунками стали виступи учнів Нетішинської школи мистецтв Каріни Вацало та Ярослава Осипюка (викладач Наталія Мануйлик). Завершилась зустріч спільним фото на пам’ять.

Оксана Кононюк

Фото Віктора Войковського