РУШІЙ ДЛЯ ПОСТУПУ - ЦІЛЕСПРЯМОВАНІСТЬ

 

Інтереси та захоплення молоді Хмельницької АЕС виходять далеко за межі основної діяльності підприємства. У цьому переконався ще у ранзі молодого спеціаліста Віталій Шишук, який зараз обіймає посаду провідного інженера з ремонту цеху теплової автоматики та вимірювань. Він пам’ятає, що коли після закінчення Севастопольського університету  влаштувався працювати на електростанцію, то потрапив у середовище справжніх професіоналів, які вже мали досвід експлуатації та ремонтів основного обладнання принаймні на двох діючих енергоблоках Хмельницької АЕС.

 

Молодий спеціаліст переконався, що  практика не базується на порожньому місці. Тут важливим є самовдосконалення. Для цього на Хмельницькій АЕС створені оптимальні умови за рахунок проведення конкурсів професійної майстерності, участі у захисті своїх наукових робіт. Саме це  допомагає початківцям якісніше та ефективніше виконувати основні виробничі завдання і водночас позитивно презентувати підприємство в регіоні, країні та за її межами. Одним із таких напрямків діяльності молоді ХАЕС є участь у  наукових дослідженнях. Цим і скористався інженер Віталій Шишук, взявши участь у першому етапі конкурсу наукових доповідей серед молодих працівників ДП «НАЕК «Енергоатом», який був проведений   організацією молоді ППО ХАЕС. Темою його дослідження стало  «Впровадження методу частотного регулювання швидкості обертання асинхронних електродвигунів для оптимізації АСУ ТП».

Як пригадує Віталій Шишук, при оцінюванні роботи учасника конкурсу комісія звертала увагу на такі критерії, як  актуальність i важливість теми для Хмельницької АЕС, Енергоатома, енергетичної галузі України;  повнота i доступність викладання матеріалу;  новизна пропозицій i підходів;  практична цінність викладених у доповіді пропозицій для ХАЕС, НАЕК «Енергоатом». Тоді всі учасники конкурсу показали досконалі знання матеріалу, викладеного у наукових доповідях, зуміли відповісти на додаткові запитання по темі доповіді. Продемонстрували, крім суто технічних знань і умінь, вміле використання своїх аналітичних та ораторських здібностей. Тут серед призерів опинився і Віталій Шишук.

А потім тривали виробничі будні. Під час проведення одного із планово-попереджувальних ремонтів на другому енергоблоці було встановлено новий програмно-технічний комплекс автома­тичного регулювання систем безпеки, виготовлений вітчизняним заводом «Імпульс». Поряд із представниками підрядних організацій під час пусконалагоджувальних робіт трудились і спеціалісти дільниці автоматичного регулювання та дистанційного управління цеху теплової автоматики та вимірювань, якою керував Віктор Лєкомцев. До роботи на новому обладнанні були залучені досвідчені спеціалісти цеху, серед яких начальник лабораторії автоматичних систем регулюван­ня Олександр Довганенко, інженери Володи­мир Цибульський, Роман Кравчук та Віталій Шишук.

За п’ятнадцять років роботи у цеху ТАВ Віталій Шишук брав участь у реалізації багатьох проєктів, важливих для безпечної роботи Хмельницької АЕС. Тепер його виробничий досвід стає в пригоді й для фахової підтримки молодих працівників, які пов’язали свою долю з важливим підрозділом для повноцінної діяльності електростанції.

Після закінчення шко­ли спеціальність, яка пов’язана з АСУ ТП, юнак обрав свідомо. До студент­ської лави він був активним відвідувачем гуртка, де опановувались ази поводження з електронікою.

Але Віталій Шишук не весь вільний час проводив за вивченням схем, монтажем електронних пристроїв. Знаходив години і для відвідин Нетішинської художньої школи. Його захопило лозоплетіння. Згодом став і учасником різних виставок, де демонстрував свої кошики, панно та інші елементи декору інтер’єрів. Під час навчання у старших класах Віталій опанував гру на гітарі. Це дало поштовх до активного спілкування з шанувальниками такої сучасної музики, як рок, джаз. На той час юнак ще не мав спеціальної музичної освіти. Усе сталося потім. Коли навчався в університеті, то почав відвідувати музичну школу в Севастополі, щоб навчитись грі на дерев’яних музичних інструментах. А під час роботи на ХАЕС відважився брати уроки гри на трубі, які проводив у місцевій музичній школі Володимир Борінов.

Приємним сюрпризом для багатьох жителів міста енергетиків стала участь Віталія Шишука в колективному музичному вітанні всіх жінок зі святом весни зі сцени Нетішинського палацу культури, яке було оприлюднено в соціальних мережах. Це безсмертний хіт Володимира Івасюка «Я піду в далекі гори».

Серед захоплень Віталія значне місце посідає й майстрування з металу та деревини. Коли він переступає поріг власної майстерні, то мимоволі пригадує аромат дерев’яної стружки в приміщенні, де над виготовленням столярних виробів чаклував його дідусь Микола. Там хлопець ще в дитячому віці полюбляв проводити багато часу. Миколу Шишука в селі та окрузі всі знали як справжнього майстра. Свою любов до натхненної праці він передав онуку Віталію, який сьогодні  експериментує з деревом та металом, створюючи красиві художні вироби.

Кажуть, що будь-яку сім’ю об’єднує спільний інтерес. А він у Шишуків є. Це захоплення велосипедними мандрівками. Віталій разом із дружиною Наталією зазвичай обирають маршрути, які проля­гають полями, лісами. Поряд завжди є донька Вікторія, син Олександр. А найменшому Святославу поки що відво­диться місце пасажира у спеціальному сідлі. У таких випадках є можливість помилуватись неповторними місцевими краєвидами та відчути гордість за свою Батьківщину.

Олександр Шустерук