«Сага про українських велетнів» в офісному  кабінеті

Створити експозицію, присвячену атомним електростанціям України, працівниця служби інформаційних технологій Наталія Новікова вирішила, щоб прикрасити кабінет, зробити його більш затишним. Розпис картин за номерами – її давнє захоплення, відрада для душі та відпочинок.

Пані Наталія розпочала роботу над творчим проєктом наприкінці листопада минулого року. Для втілення задуму довелося звернутися до друзів та колег, які працюють на різних АЕС України. Вони допомогли з підбором світлин з атомними пейзажами. А далі розпочався пошук майстерні, яка б допомогла втілити задум і виготовити заготовки для розпису.

Знайшла своїх помічниць Наталія у Кропивницькому. Творча співпраця пе­реросла у дружбу. Виробники заготовок з подивом дізналися, що на фото – атомні електростанції України.

Робота закипіла. Упродовж кількох днів був завершений розпис картини із зображенням Рівненської АЕС: велетенські градирні з яскравими соняхами на фоні блакитного неба. Далі – Південноукраїнська АЕС: її яскраво-червоні енергоблоки відтіняють білі смужки снігу. Наталія розповідає, що ця картина має найвищу деталізацію і складається з 7702 елементів, завдяки чому вдалося досягти ефекту об’ємності.

З початком війни Наталія призупинила розписувати картини, на це не вистачало ні часу, ні сил. Разом з колегами зі служби інформаційних технологій, пригадавши досвід 2014 року, працівниця ХАЕС долучилася до волонтерського руху. Збирали кошти, щоб підтримати військових, купували необхідні речі та продукти для людей, які втратили свої домівки. Наталія опікувалася родинами, які змушені були переїхати до Нетішина з різних регіонів України.

Захоплення рашистами Чорнобильської АЕС, страх за друзів, що опинилися в оточенні ворога, бажання їх підтримати, - так у переліку картин з’явився пам’ятний символ ліквідаторам ЧАЕС, розміщений поряд з енергоблоками станції.

За тиждень після того, як Наталія завершила розпис пейзажу із зображенням тюльпанів, висаджених перед блоками Запорізької АЕС, станція опинилася в окупації. На своїй сторінці у соціальній мережі працівниця ХАЕС поділилася цією роботою в знак солідарності та підтримки колег-атомників.

Завершальним етапом задуму став розпис картини із зображенням енергоблоків Хмельницької АЕС – наймолодшого та найбільш перспективного майданчика України. Енергоблоки АЕС Наталія прикрасила вишитим орнаментом як ствердженням національної свідомості українців та прагненням до Перемоги.

Непорушна сила енергетичних велетнів і непереборна краса природи у різні пори року втілена на картинах Наталії Новікової. Атомні електростанції України продовжують генерувати мирні кіловати електроенергії у найважчі часи для країни. Триває запекла боротьба, українські атомники в щоденній праці й волонтерській роботі докладають зусиль, щоб наблизити Перемогу, а мистецтво стає розрадою, надихаючи на героїчні вчинки.

Юлія Тараторкіна

Фото Євгена Цибульського