СЕКРЕТИ Є Й У НАШИХ КУХАРІВ

Важко встановити, хто першим сказав: «Війна війною, а обід відповідно із розпорядком». Але ставлення  багатьох людей до вчасного прийняття їжі є неписаним законом. На ХАЕС відділи, цехи, служби працюють за встановленим графі­ком. Офіційно обідня пора тут триває з одинадцятої до чотирнадцятої години. Змінний персонал має можливість поповнити свої сили у трьох буфетах, які знаходяться у машинному залі та спеціальному корпусі. За добу послугами їдальні №9 цеху господарського забезпечення, яка розташована у приміщені адміністративно-побутового корпусу ХАЕС, користуються майже три тисячі пра­цівників. А коли на електростанції розпочинається черговий планово-попереджувальний ремонт – то й значно більше.

В обідню пору в їдальні можна побачити відвідувачів, що стоять із тацями у черзі до каси. Для їх послуг запропоновано доволі великий асортимент. Принаймні кілька найменувань борщів, супів, гарнірів, а ще котлети, биточки, відбивні. У прозорих вітринах виставлені салати із свіжих овочів. До чаю чи кави можна вибрати тістечка, коржі, булочки. Відповідний асортимент підібраний й для лікувально-профілактичного харчування. Все, що приготовлено дбайливими руками станційних кухарів, доступне для огляду. Не дарма ж кажуть, що апетит приходить під час їжі: сподобалося – замовляєш. Тут пості­йно дбають про смакові властивості страв. Гості, які прибувають на електростанцію у відря­дження, порівнюють рівень обслуговування на ХАЕС із подібними закладами громадського харчування. Порівняння на  користь нетішинських кухарів і кулінарів. У штаті їдальні трудиться 71 чоловік. Це представники різних спеціальностей. До створення страв безпосередньо причетні 23 кухаря та п’ять кондитерів.

Під час зустрічі із завідуючою їдальнею №9 Оксаною Крук автор цих рядків поцікавився, чи є, мовляв, якісь секрети у приготуванні страв.

- У нашій сфері секретів взагалі не повинно бути,- каже Оксана Євгеніївна, - але все ж таки один є (посміхається) – ми працюємо на основі нормативних документів та рекомендацій, які були розроблені ще за часів Союзу. Тоді не практикувалось внесення у рецептуру страв різних хімічних замінників. А самі ми цим не займаємось.

Кілька років тому приміщення їдальні зазнало повної реконструкції та модернізації: інтер’єр набув сучасного стилю, а на кухні з’явилось нове обладнання німецького та італійського виробництва. За словами завідуючої їдальнею, коли були проведені завершальні оздоблювальні роботи, потрібно було подбати про озеленення. В пригоді стала добра воля багатьох працівників підрозділів електростанції, які подарували до закладу харчування кімнатні квіти та вазони. Після цього інтер’єр набув ще більшої вишуканості.

- Коли у ході реконструкції ми одержали нові пристрої, - продовжує розповідь Оксана Крук,- мої колеги дещо «запанікували», бо ж звикли працювати на старому обладнані. А тут – датчики, індикатори, програми управління. Принаймні один агрегат здатний виконувати кілька десятків операцій. Довелось навчатись. Тепер наші кухарі згадують ті часи, як «кам`яний вік». Новим обладнанням ми задоволені, саме воно дає можливість значно покращити смакові якості страв. Коли ми пропонуємо для станційних споживачів кулінарні вироби, дехто думає, що вони мають такі добавки, як розрихлювачі, стабілізатори, бо виходять гарними на вигляд. Але тут секрет в технології із застосуванням пари, подачу якої регулює автоматика.

Оксана Євгенівна намагається не пропускати міжнародних виставок обладнання  для харчової промисловості, які проводяться у Києві. Це допомагає, як мовиться, тримати руку на пульсі часу. Спеціалісти між собою діляться передовими технологіями, які для організації харчування персоналу електростанції ніколи не будуть зайвими. Це також дає можливість ефективно працювати в такому напрямку, як покращення культури виробництва.

Роботою їдальні №9 задоволені не тільки працівники нашої електростанції. У 2007 році персонал успішно склав своєрідний іспит перед іноземними представниками місії OSART. Тоді інспектори перевіряли станцію за багатьма напрямками. Харчовики «ризикнули» пригощати гостей на власний розсуд. За основу приготу­вання страв була взята традиційна українська кухня, але враховували й побажання. Представники Китаю та Ірану віддавали перевагу море­продуктам та овочевим салатам. Станційні  кухарі продемонстрували вищий клас, їх робота була оці­нена на найвищому рівні, про що зроблений відповідний висновок. А тепер триває підготовка до прийому представників нової міжнародної місії. Варто зазначити, що тут не поділяють відвідувачів на «своїх» та «чужих», якість запропонованих страв завжди є високою для всіх.

Станційні кухарі часто опробовують нові кулі­нарні   рецепти.   Найвдаліші запроваджують у виробництво. На це націлює колег Оксана Крук. А новинки здобули прихильності у працівників електростанції. Багатьом подобаються такі страви у авторській інтерпретації, як «Біфштекс запечений із ананасом, сиром і майонезом», «Млинці апетитні», салат «Золоте серце», тістечко «Бджілка». Про якість страв кухарів ХАЕС добре відомо представникам громадськості, учням та студентам, які відвідують електростанцію під час екскурсій. А ще тут виготовляють на замовлення весільні короваї, калачі, паски, смакові якості яких вже належно оцінено за межами міста енергетиків.

Під час завершення відвідин їдальні Оксана Крук запропонувала оглянути перший поверх, де здійснено чергову реконструкцію приміщень. Під час оздоблювальних робіт, які були проведені працівниками ремонтно-будівельного управління, враховувались побажання та пропозиції працівників закладу громадського харчування. Незабаром інтер’єр  додасть приємності працівникам електростанції, які замовлятимуть смачні обіди.

Олександр Шустерук

Фото автора