Серед наполегливих та витривалих

Нещодавно п’ять жителів Нетішина взяли участь у міжнародних змаганнях «Гонка націй» (Race Nation), які проходили у Львові.

Гонки з перешкодами відбувалися у місті Лева вже вдруге. Торік участь у змаганнях взяли майже 500 учасників, а цьогоріч подало заявки майже тисяча спортсменів із різних куточків нашої держави.

Усі охочі випробовували себе в категорії «Забіг Сили», яка включала в себе три підкатегорії змагань: ELITE, STANDART, TEAM. Наші земляки – Дмитро Кознюк, Андрій Бандура, Олександр Корміліцин, Олександр Мельник та Майя Боровик вибрали складний спринт завдовжки 5 кілометрів із 21 перешкодою. На таку дистанцію відважились ще два десятки команд.

Першу частину дистанції складав  підйом на Високий замок. Завершальною стадією мав бути швидкий спуск.

До Львова нетішинська команда вирушила на власному автотранспорті. Після реєстрації, що передбачала підписання спеціальних угод із організаторами забігу, учасники змагань одержали індивідуальний пакет учасника – із порядковим номером та електронним чіпом. На старт вийшли всією коман­дою.

Зазвичай нетішинська команда є підготовленою у фізичному плані, бо всі її члени активно займаються спортом, а особливо – легкою атлетикою. Але перші хвилини проходження дистанції показали, що крос не буде звичайною фізкультурною пробіжкою. Спочатку треба обирати оптимальний темп, щоб розподілити сили. Але це так і залишилось теорією, бо ніхто не може передбачити всі ускладнення на дистанці­ї.

Коли нетішинці підні­мались на Високий замок, то довелось на етапах долати різні перепони і демонструвати свою витривалість у перенесенні вантажів – колод, камінних ядер, навіть повзти під колючим дротом­.

- Нам поталанило, що членом команди була Майя Боровик, яка є інструктором з фітнесу. Саме вона задавала темп забігу і не давала розслабитись, - розпові­дає Дмитро Кознюк – Траплялись моменти, коли хотілось просто впасти на землю, щоб не відчувати знесилення м’язів і перевести дух. Але поряд такі ж фізичні навантаження стійко переносила Майя. Нам просто соромно було показати себе слабаками.

Коли перший етап дистанції було подолано, перед нетішинцями на кілька секунд відкрилась неповторна панорама старовинного Львова. Але часу не було для замилування місцевими краєвидами, бо зразу розпочався спуск донизу. Там також вистачило різних випробувань.

Особливістю таких змагань є належне виконання всіх доведених правил. Проходження всіх перешкод є обов’язковим. Якщо спортсмену не вдається впоратись із черговою вправою, то він одержує своєрідне покарання – бурпі. Суть його проста: потрібно підстрибнути, плеснути в долоні над головою, прийняти упор лежачи і зробити віджимання. І так 30 разів. Зазвичай, це також забирає багато сил.

- Організатори змагань «Гонка націй» (Race Nation) не контролюють фізичну підготовку учасників, але створюючи перешкоди, піклую­ться про безпеку, – продовжує розповідь Дмитро Кознюк, – траса повинна бути максимально складною, але не травмонебезпечною. Кожна перешкода попередньо проходить тест. Про серйозне ставлення до гонок свідчить залучення бригад медиків. Приємно, що їх послуг­и не знадобились для моїх колег.

- З яким результатом завершили цей екстремальний забіг?

- Щоб пройти всю дистанцію із перешкодами нам знадобилась 1 година 26 хвилин. Це 12 результат. Лідерами стала команда, яка на всі вправи затратила 41 хвилину. Це спонукає ще більше уваги спрямовувати на тренування не тільки  атлетичної швидкості, а й виносливості. Надіюсь, що завдяки зусиллям нашого фітнестренера Майї ми досягнемо ще більших результатів.

У таких турнірах не важливо з яким результатом зафіксовано фініш. Головне – поринути в атмо­сферу змагання і довести собі, що ти зможеш подолати будь-які перешкоди. Кожна людина має великий фізичний та моральний потенціал, але, як часто трапляється, він прихований під нашаруванням комфорту, власних лінощів. Треба спочатку перемогти себе.

- А кому прийшла ідея долучитись на таких не традиційних, як на перший погляд, змагань?

- Цьогоріч весною ми разом із Андрієм Бандурою взяли участь у аналогічних змаганнях у Києві. Сподобалось. Поділились інформаці­єю із друзями. Ось і була сформована нетішинська команда. До речі, проект «Гонка націй» (Race Nation) зародився в Україні п’ять років тому. Певною родзинкою іх проведення є те, що організатори намагаються турніри проводити у різних містах. Кожна дистанція стає не схожою на попередню. Це завжди є інтригою. Як відомо «Гонка націй» – аналог американського змагання Spartan Race. Учасник повинен пробігти 5, 13 або 21 кілометр, долаючи різні перешкоди – болото, висоту, колючий дріт, вогонь та інші. Основна мета - випробувати свої сили і дістатися до фінішу.  До речі, український проект вже набув статусу міжнародного, бо організаторам вдалося провес­ти змагання в Казахстані. Цікавим фактом є те, що нещо­давно на випробування у проходжені дистанцій із перешкодами відважились конкурсантки «Міс Україна». Претендентки на звання найкра­сивішої дівчини України прой­шли найжорстокіше випробування на силу, витрива­лість і сміливість. По завершенню змагань у Львові ми всі одержали відзнаки фінішера. Наді­юсь, що наша колекція буде постійно поповнюватись. Але для цього треба посилено тренуватись.

Коли наші земляки із позитивними емоціями повернулись до Нетішин­а, на них чекали звичайні виробничі будні. Серед учасників команди Дмитро Кознюк, Олександр Корміліцин та Олександр Мельник – працівники Хмельницької АЕС. У кожного, як мовиться, свої відповідальні завдання. Але не хлібом єдиним живе людина…У вільний від роботи час вони взу­вають кросівки і виходять на нову дистанцію.

Кажуть, зараз модно бути витривалим і займатися фізкультурою та спор­том. У цьому – запорука нашого здоров’я.

Олександр Шустерук