СЕРЕД СТАРОДРУКIВ ОСТРОГА

Те, що книга – безцінний скарб і один з найкращих винаходів людства – аксіома для кожного. І жоден сучасний новомодний гаджет не зможе замінити це паперове диво із середньовіччя, адже народження книги – процес справді магічний. До нього дотична низка творчих та обдарованих людей, результат праці яких шелестом сторінок, запахом фарби та передчуттям таємниці відкривають для себе маленькі і дорослі читачі.

До цієї містерії нещодавно долучилася і Хмельницька атомна електростанція, яка стала ініціатором видавництва науково-пізнавальної книги для дітей «Де народжується світло».

Ідея розповісти малюкам у казковій формі про складні процеси ядерної фізики народилася у праці­вників інформаційного центру відділу роботи з громадськістю і ЗМІ після знайомства із креативною мисткинею, нашою землячкою Катериною Садовщук. Художниця нині живе і працює у Львові, але радо погодилася стати в пригоді своїм землякам. Катерина Сад (саме під таким псевдонімом працює дівчина) у тандемі з інформаційниками ХАЕС написала текс та проілюструвала майбутнє дитяче видання історіями про атоми і електрони, найменші частки, з яких утворено Всесвіт, та їх неймовірну роботу на атомній електростанції.

Процес книготворення обговорювався детально, до дрібниць. Наприклад, на форзац книжки було винесено малюнки червонокнижних рослин, які ростуть навколо Хмельницької АЕС, адже діти повинні знати, що з екологією у нашому регіоні все гаразд і треба змалечку кожному берегти довкілля. Акцент авторка зробила і на головних героях казкового видання – це тваринки, які проживають у зоні спостереження атомного об’єкта: бобри та лиси. Саме ці знані у тваринному світі округи представники фауни через казкову призму розповідають малечі про складні процеси ядерної фізики.

Згодом нетішинці раділи наро­дженню книги, а її символічне хрещення відбулося цьогоріч 4 грудня у місці, яке якнайкраще підходить для такого заходу – Музеї книги та друкарства Державного історико-культурного заповідника м. Острог. Саме у Луцькій вежі древнього сусі­днього міста, «Волинських Афін», як колись його називали, відбулася презентація книги молодої авторки. Знаковим є те, що у Музеї книги та друкарства зберігаються справді безцінні фоліанти старослов’янського видавництва, один із раритетних – «Острозька Біблія» першодрукаря Івана Федорова, якій 438 років і яка є першою повною друкованою духовною книгою на теренах держави, а саме містечко є колискою друкарської справи у Східній Європі.

Презентація відбулася у формі казкової вистави, яку маленьким та дорослим острожанам подарували третьокласники Нетішинської ЗОШ №1. Учасники мистецького заходу познайомилися і з сімейством поважних Бобренків, і з мудрою Лисицею, яка дуже багато розповіла усім про атомну електро­станцію, і з веселими атомами, ядром, нейтронами та протонами. Директор Нетішинського краєзнавчого музею Оксана Кононюк розповіла школярам і дорослим про рідкісну флору нашого регіону, малюнки рослин якої є у книзі.

Під час мандрівки сторінками нового видання діти познайомились із птахами, які проживають в наших краях. Орнітолог Віктор Бондарець - один із знавців фауни водосховища Хмельницької АЕС - виступив під час презентації із розповіддю про пернатих мешканців ставка-охолоджувача. Вразили присутніх майстерно виконані світлини авторства В.Бондарця найрізноманітніших птахів, які мешкають у гармонії поруч із таким  потужним енергетичним підприємством, як Хмельницька АЕС. Чимало з них рідкісні, червонокнижні. А чого варті красені-лебеді, яких уже кілька років підряд навідують та підгодовують взимку на водосховищі і нетішинці, й острожани! Ці білосніжні символи вірності щороку прилітають зимувати до нас, фахівці відстежили тут птахів з Литви та Угорщини. Все це свідчить про гарну екологічну атмосферу навколо ХАЕС. 

Директор Музею книги та друкарства Державного історико-культурного заповідника м. Острог Світлана Позіховська наголосила, що завжди рада гостям закладу, особливо юним, адже це робить його живим: «Дякуємо, що маємо можливість поряд із солідними виданнями мати у себе таку сучасну, веселу та корисну книгу для діток. Фізика – наука складна і вивчається у старших класах, а у виданні про неї написано живою та образною мовою. Будемо раді візитам діток у наш музей, де вони зможуть побачити видання серед наших численних іменитих експонатів».

Привітав гостей та організаторів заходу і заступник генерального директора з кадрів та соціального розвитку Хмельницької АЕС Віктор Демидюк. «Символічно, що презентація дитячої книги про атомну енергетику відбувається у місті, яке стояло біля витоків друкарства в Україні. Ми відчуваємо той трепет, який був у душі Івана Федорова після народження книги. Так, це дитяче видання, але емоції від нього надзвичайно сильні та цінні», - зазначив він.

До присутніх на заході  нетішинців та острожан звернулася у відеозапису і авторка книги  Катерина Сад, яка зауважила наскільки відповідальна та важлива робота у атомників. «Ця книга не дасть відповіді на усі ваші запитання, скоріше – розпалить цікавість. Я дуже тішуся, що змогла зробити корисну річ для дітей про такі складні речі», - зазначила художниця.

Начальник відділу роботи з громадськістю і ЗМІ ХАЕС Тетяна Лиситчук, даруючи дітям примірники новонародженої книги, зауважила, що хоче, аби юні острожани знали, що поряд із їхнім старовинним містом працює надпотужне підприємство, яке забезпечує світлом та теплом оселі українців, а кожна 12 електролампочка в країні світиться завдяки Хмельницькій АЕС.

Нині книга зайняла місце на полицях бібліотек міста енергетиків, а також подарована книгозбі­рням Острога.

Гості музею крім презентації книги побували ще й на цікавій екскурсії, яку майстерно провів науковий співробітник закладу Анатолій Хеленюк, познайомились із давніми рідкісними книгами, що мають надзвичайну історичну цінність і дбайливо зберігаються служителями храму історії.

І якщо Острог асоціюють як місто духовної величі та славної історії нашої країни, то молоде місто Нетішин, заслуговує на звання міста енергетичної величі людської праці.

Тетяна Степанюк

У Кам’янці-Подільському покажуть фільм про кам’янчанина, який втратив зір в зоні АТО

16 грудня 2019 року у Кам’янці-Подільському відбудеться безкоштовний допрем’єрний показ повнометражного документального фільму режисера Сергія Волкова «Вдивляючись у темряву». Стрічка створена з використанням технології аудіодескрипції (тифлокоментування) і повністю адаптована для незрячих. На показ запрошені люди з порушеннями зору, які зможуть переглянути фільм.

Фільм «Вдивляючись у темряву» – це українсько-шведський проект, знятий за підтримки Держкіно України і шведської компанії Grumant Productions HB. Режисер та автор сценарію стрічки – Сергій Волков. Головний герой фільму – Віталій Галіцин – полковник запасу ЗСУ, інструктор, сапер, родом з Кам’янця-Подільського, який служив в зоні АТО у складі добровольчого батальйону «Азов». Виконуючи бойове завдання під Новоазовськом, він підірвався у замінованому автомобілі. Отримав контузію і численні поранення, втратив зір.

Сергій Волков розповідає: «Це фільм-притча про Україну та її минуле, про сьогодення та майбутнє. «Темрява» у фільмі одночасно реальна і метафорична. За сюжетом, незрячий, що випадково осліп у дитинстві, допомагає адаптуватися іншому – ветерану, який втратив у зоні АТО зір, але не сенс життя. Це розповідь від імені людей з інвалідністю: погляд незрячих на «здоров’я» нашої держави і суспільства, історія про те, що ніколи не можна втрачати віри та надії».

Фільм водночас є твором мистецтва і частиною соціального проекту. «Мовою і засобами кінематографу ми розповіли про щоденні проблеми людей з порушеннями зору для того, щоб розпочати діалог усередині суспільства, залучити до нього владу і громадськість. Наша мета – підкреслити необхідність інтеграції незрячих людей до повноцінного життя громади, а також привернути увагу до проблем ветеранів АТО та недостатнього соціального захисту військових, які відстоюють незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України на Донбасі», – підкреслює режисер.

Показ фільму відбудеться 16 грудня о 10:00 за адресою: кінотеатр «Дружба» (вулиця Лесі Українки, 20). На показі будуть присутні головні герої фільму та члени знімальної групи. До участі у показі запрошені журналісти, представники місцевих органів влади, громадських організацій, волонтерських ініціатив, а також усі зацікавлені жителі міста. Захід безкоштовний. Для представників ЗМІ необхідна акредитація. Контакти для акредитації: тел. 0985026465, 0664676247.

Нещодавно допрем’єрний показ фільму вже відбувся у столиці і викликав чималу зацікавленість серед столичних глядачів:

Важливо: Фільм адаптовано тифлокоментарем (аудіоописом) для незрячих.

Для того, щоб скористатися ним у кінотеатрі під час перегляду, потрібно заздалегідь завантажити у смартфон мобільний додаток Earcatch.

Довідка: Кінопроєкт спільного українсько-шведського фільму «Вдивляючись у темряву» став одним із переможців восьмого конкурсного відбору Держкіно. Режисером та автором сценарію стрічки є Сергій Волков, продюсери картини – Галина Криворчук (студія «ВІАТЕЛ», Україна) та Alex Shiriaieff (Grumant Productions HB, Швеція). Зйомки фільму тривали 5 років, проходили в різних містах України. Було відзнято понад 100 знімальних змін. Офіційна прем’єра фільму в Україні запланована на 2020 рік. Фільм розрахований на фестивальне життя  і прокатну історію.